Κάθε τέλος του χρόνου συνηθίζουμε να κάνουμε έναν απολογισμό. Τι κρατάμε και τι πετάμε. Δίνουμε υποσχέσεις, κάποιες τις κρατάμε κάποιες όχι, θέτουμε στόχους. Και το ταμείο γίνεται συνήθως κοντά στην εκπνοπή του χρόνου. Λίγο πολύ μελαγχολούμε για όσους στόχους δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ το γιατί;

Γιατί φτάνει το τέλος της χρονιάς και το ζύγισμα δεν κλείνει υπέρ σου; Ομολογώ πως είναι κάτι το οποίο το έχω ζήσει πολλά χρόνια. Μου είναι οικείο. Πόσες χρονιές έλεγα “Φέτος θα κάνω αυτό, αυτό κι αυτό”. Κι όταν τελείωνε η χρονιά κάπως μελαγχολούσα καθώς πολλοί από τους στόχους παρέμειναν με το “θα” γίνουν.

Όπως έγραψα στο άρθρο “20 πράγματα που μου έμαθε το 2020″ έχω σταματήσει να κάνω απολογισμό στο τέλος της χρονιάς. Θέλω τις γιορτές να τις απολαμβάνω, να ζω τη μαγεία των Χριστουγέννων και όχι να με παίρνει ψυχολογικά από κάτω αν κάποιοι στόχοι μου δεν έγιναν πραγματικότητα. Ούτε να αναπολώ πράγματα. Για αυτό τον απολογισμό τον κάνω στο τέλος της άνοιξης (εντάξει έχουμε άλλη ψυχολογία εκείνη την εποχή, σωστά;)

Όποια εποχή αποφασίσεις να κάνεις τον απολογισμό σου υπάρχουν κάποια tips για να σε βοηθήσουν, να σε ξεμπλοκάρουν και να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου.

Πάρε χαρτί και μολύβι να γράψεις τους στόχους

Αν πάρεις απόφαση να βάλεις στόχουςκαι τους πεις προφορικά, σίγουρα θα ξεχαστούν. Ούτε έχεις κάποια κατεύθυνση. Χρειάζεται να πάρεις ένα τετράδιο και να γράψεις τους στόχους σου. Μη γράψεις 5-10 στόχους γράψε 100. Ναι, πολύ σωστά διάβασες γράψε 100 για να μην σου πω 130, σύμφωνα με τον guru της αυτοβελτίωσης τον Tony Robbins. Γράφεις από το πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο στόχο.

Οι στόχοι πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένοι

“Θέλω να χάσω κιλά” είναι ένας πολύ αόριστος στόχος. Ο στόχος πρέπει να είναι μετρήσιμος. “Ζυγίζω 50 κιλά” -αντί χάνω κιλά. “Έχω καθαρό εισόδημα 3.000 το μήνα”, “Κάνω pilates 2 φορές τη βδομάδα” αυτοί είναι συγκεκριμένοι στόχοι. Και μάλιστα καλό είναι να βάζεις κι ένα χρονικό όριο. Πχ. “Ζυγίζω 50 κιλά μέχρι τον Μάρτιο”. Γιατί αν πλησιάζει ο καιρός και ο στόχος δεν πραγματοποιείται δες το plan b -μήπως χρειάζεται κάτι να αλλάξεις;

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Για παράδειγμα αν ξεκίνησες τώρα να εργάζεσαι δεν είναι τόσο ρεαλιστικό να βάλεις στόχο πως σε 2 μήνες θα είσαι διευθυντής στην εταιρεία. Σίγουρα μπορείς να γίνεις διευθυντής σε 5 χρόνια, όχι όμως μέσα σε 2-3 μήνες. Καταλαβαίνεις τη διαφορά, σωστά; Η επίγνωση κάθε κατάστασης είναι πολύ σημαντική σ αυτό τη φάση.

Οι στόχοι να μην γράφονται όταν δεν είσαι καλά ψυχολογικά

Η καταγραφή των στόχων είναι μια ιεροτελεστία και πραγματικά αξίζει να την απολαύσεις. Όταν δεν είσαι σε καλή ψυχολογική φάση μην αποφασίσεις να γράψεις τους στόχους σου. Πάρε χρόνο, σκέψου πως θέλεις να είναι η ζωή σου σε 5/10 χρόνια και θέσε από τώρα τα θεμέλια για να τη ζήσεις όπως πραγματικά επιθυμείς.

Πίνακας με εικόνες των στόχων σου

Αν για παράδειγμα θέλεις να αγοράσεις σπίτι σκέψου ακριβώς πως θέλεις να είναι. Πολύ συγκεκριμένα και ξεκίνησε να βάλεις εικόνα σε ένα πίνακα. Αυτή είναι η μέθοδος της οπτικοποιήσης, η οποία βοηθάει πάρα πολύ. Γιατί; Σε προετοιμάζει για τη ζωή που έχεις ονειρευτεί! Είναι όπως ο οραματισμός: πρώτα το βλέπεις και μετά το αποκτάς. Ζεις σαν να το έχεις ήδη.

Όπως καταλαβαίνεις υπάρχει μια διαδικασία που χρειάζεται να κάνεις για να υλοποιηθούν οι στόχοι που βάζεις. Ξεκίνησε από φέτος με πρόγραμμα, συνέπεια και χαρά!