Αγαπώ τον εαυτό μου! Ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας που ποτέ δεν σταματά.

Φαντάζομαι έχεις πιάσει πολλές φορές τον εαυτό σου να επιθυμεί να μιλήσει για πράγματα που δεν του αρέσουν, αλλά τα υπομένει. Θέλεις να κάνεις μια μικρή (ή μεγάλη) επανάσταση για να κερδίσεις αυτά που σου αξίζουν, αλλά δεν το κάνεις.

Συνηθίζουμε να βάζουμε πίσω τον εαυτό μας για να καλύπτουμε/ εξυπηρετούμε τις ανάγκες των άλλων και τελικά καταλήγουμε με ένα σωρό ασθένειες. Ή φτάνουμε σε σημείο να μην απολαμβάνουμε καθόλου τη ζωή μας. Κι εκεί χτυπάει το πρώτο καμπανάκι. Τι θα κάνεις;

Ξέρω πως όλα αυτά σου είναι τόσο γνώριμα. Εγώ. όμως, θα το πάω ένα βήμα παραπέρα και θα σου γράψω για όλα όσακάνεις που δείχνουν ότι αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου.

Διεκδικείς

Είτε στο χώρο εργασίας σου, είτε μέσα συο σπίτι σου. Για παράδειγμα: θέλεις να πάρεις αύξηση. Όταν δεν μιλάς στο αφεντικό σου σημαίνει πως δεν έχεις αυτοπεποιήθηση για να ζητήσεις αύξηση. Μπορεί μέσα σου να ξέρεις πως είσαι πολύ καλός και αξίζει να αναγνωριστεί η δουλειά σου, όμως δεν το λες εκεί που πρέπει. Αντίθετα, αυτός που αγαπάει τον εαυτό του και αναγνωρίζει τη πραγματική του αξία θα διεκδικήσει μια αύξηση.

Μιλάς

Πόσες φορές θέλεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, αλλά προτιμάς να σιωπήσεις αντί να πεις αυτό που σε νευρίασε, σε πρόσβαλλε. Όταν υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου σημαίνει ότι τον έχεις ψηλά. Σ΄έχεις ψηλά! Γιατί να κρατάς πράγματα μέσα σου, να φτιάχνεις σενάρια που ίσως να μην έχουν σχέση με τη πραγματικότητα. Αυτός που αγαπάει τον εαυτό του μιλάει -δεν τσακώνεται, ούτε ανεβάζει τον τόνο της φωνής του. Μιλάει με ηρεμία. Εξάλλου, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι.

Απολαμβάνεις

Η κάθε στιγμή κρύβει απόλαυση. Θέλει να κάνει ένα lunch break και να μην φάει μπροστά στον υπολογιστή, όχι γιατί λουφάρει (ελληνική νοοτροπία), αλλά για να απολαύσει το φαγητό του. Αυτό σημαίνει πως θα είναι πιο ήρεμος και αποδοτικός. Επίσης, αυτός που αγαπάει τον εαυτό του θα βάλει ένα καλό κρασί να απολαύσει -ακόμα και μόνος του-, προσέχει τη διατροφή του, αθλείται και κάνει μικρά δώρα στον ίδιο -όχι απαραίτητα ακριβά.

Όσα αξίζει να κάνεις για σένα:

-Να λες την άποψη σου

-Να λες “όχι” σ αυτα που δεν θέλεις να κάνεις

-Να σε επιβραβεύεις

-Να τρέφεσαι υγιεινά -απέφυγε τις τροφές με λιπαρά που δεν σου προσφέρουν τίποτα.

-Να έχεις αυτοεκτίμηση

-Να μην επιτρέπεις να σε προσβάλλουν

-Να κάνεις δώρα σε σένα.

-Να διαβάζεις βιβλία για να εξασκείς το πνεύμα σου

-Να βάζεις όρια

-Να ντύνεσαι όμορφα