Ας μην κρυβόμαστε στη χώρα μας το cocooning ποτέ -μέχρι τον περασμένο Μάρτιο- δεν ήταν απόλαυση. Ούτε καν το έκανε η πλειοψηφία παρόλο που πριν μερικά χρόνια ήταν μεγάλη τάση (και παραμένει) στο εξωτερικό.

Αυτό το “άραγμα” ή το ¨λιώσιμο” στο σπίτι ακόμα και όταν γινόταν είχε μέσα του ενοχή. Μα θα κάνεις cocooning; Προτιμούσες να βγεις έξω, να περάσεις ώρες στο κινητό σου, αλλά όχι να αφιερώσεις ποιοτικό χρόνο για σένα και μόνο. Να κάνεις την τέλεια ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι και να την ευχαριστηθείς…ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σου.

Μέχρι που τον Μάρτιο του 2020 το μήνυμα του Πρωθυπουργού για lockdown μας προέτρεπε να μείνουμε σπίτι και να κάνουμε cocooning. Χωρίς ενοχές!

Πριν τις προτάσεις μου να σου ξεκινήσω από τα βασικά: τι είναι το cocooning; Προέρχεται από το αγγλικό cocoon, δηλαδή το κουκούλι, και είναι η συνειδητή απόφαση ενός ατόμου που επιλέγει να μένει κλεισμένο στο σπίτι του και να μην βγει έξω απ’ αυτό προκειμένου να αποφύγει έναν κίνδυνο και μια δυσάρεστη ή κοπιαστική κατάσταση. Σύμφωνα με την αργκό το «κοκούνινγκ» είναι το «άραγμα» στο σπίτι. Όταν δηλαδή για δύο ή και περισσότερες ημέρες κινείσαι μεταξύ καναπέ, κρεβατιού και ψυγείου χωρίς να βγεις καθόλου από το σπίτι σου. Σταδιακά η λέξη απέκτησε ευρύτερη σημασία και χρησιμοποιήθηκε για την παραμονή στο σπίτι ακόμη και παρέα με φίλους ή συγγενείς για φαγητό, ποτό, επιτραπέζια, ταινίες.

Αυτές είναι οι δικές μου προτάσεις για να απολαύσεις το τέλειο “άραγμα” στο σπίτι -ακόμα κι εσύ που είσαι μαμά (όπως εγώ).

Το σωστό χουχουλιάρικο outfit

Στους κανόνες του cocooning είναι το χουχουλιάρικο outfit με κάτι που είναι ιδιαίτερο για σένα. Για παράδειγμα η πυζάμα που φοράς κάθε ημέρα είναι απαγορευτική. Φόρεσε εκείνη τη πυζάμα, ή τη μεταξωτή ρόμπα που είναι πιο ιδιαίτερη για σένα, την έχεις αγοράσει από κάποιο ταξίδι, σου την έχει κάνει δώρο ο καλός σας. Πρόσθεσε και μια διαφορετική πινελιά όπως είναι οι χοντρές κάλτσες, ένα βελούδινο κολάν, ακόμα και ένα oversized πουλόβερ.

Γέμισε τον χώρο σου κεριά

Κεριά με αρώματα σε όλα τα μεγέθη και η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα καλύτερη και πιο “χουχουλιάρικη¨. Τα κεριά αλλάζουν τη διάθεση μας και μας δίνουν μια ευεξία που φέρνει χαρά και μόνο χαρά. Μόνο να επιλέξεις σε ποιο δωμάτο του σπιτιού θα φτιάξεις τη συγκεκριμένη ατμόσφαιρα -προτείνω στο χώρο που νιώθεις καλύτερα και είναι ο αγαπημένος σου.

Μια κούπα τσάι ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Αφού έφτιαξες την ατμόσφαιρα που ήθελες -έχεις και το κατάλληλο dress code- ώρα να περάσουμε στο αφέψημα ή ποτό που θα ολοκληρώσει το cocooning σου. Αν επιλέξεις τσάι διάλεξε μια πιο premium ετικέτα ή βότανα που έχεις αγοράσει από κάποιο ταξίδι σου. Αν πάλι θα πιεις ποτό άνοιξε ένα μπουκάλι, το οποίο κρατάς στην κάβα σου για πιο εκλεκτές περιστάσεις. Αυτή η περίσταση είναι η καλύτερη!

Χαλάρωσε με ένα ζεστό αφρόλουτρο

Γέμισε νερό τη μπανιέρα, ρίξε τα αγαπημένα σου άλατα, γιατί όχι βάλε παντού στο μπάνιο κεριά και χαλάρωσε με ένα ζεστό αφρόλουτρο. Απόλαυσε την ησυχία σου, αν θέλεις διάβασε και λίγες σελίδες από το μυθιστόρημα που έχεις ξεκινήσει και μείνε εστιασμένος/η με τον εαυτό σου.

Γεύμα μόνο για σένα

Ετοίμασε ένα λαχταριστό γεύμα μόνο για σένα και συνόδεψε το με το κατάλληλο κρασί. Μη φτιάξεις απλά μια σαλάτα -ή τουλάχιστον φτιάξτην πιο ενισχυμένη με ξηρούς καρπούς, προσούτο κάτι που δεν το βάζεις κάθε μέρα. Μια νόστιμη pasta με ποικιλία μανιταριών, σολομό με μουστάρδα και μέλι, κοτόπουλο με κάρι είναι μερικές ιδιαίτερες συνταγέςγια το γεύμα σου. Εγώ όταν μου μαγειρεύω βάζω (σχεδόν) πάντα ένα ποτήρι κόκκινο ή ροζέ κρασί, φοράω κάτι που μυ αρέσει και εννοείται ανέβω κεριά και έχω πολλά λουλούδια στο σπίτι.