Pasta με μανιτάρια από τα Μετέωρα
Η μοναστηριακή κουζίνα περιέχει πολλά λαχανικά, φρούτα, ψάρια και καθόλου κρέας. Η διατροφή των μοναχών είναι πολύ υγιεινή, με «καθαρές» γεύσεις, καλές πρώτες ύλες και χωρίς πολλά λιπαρά. Αυτό, φυσικά, είναι και το μυστικό των μοναχών που έχουν αποδείξει πως ζούνε πολλά χρόνια και δεν αρρωσταίνουν εύκολα.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια που έχουμε μάθει ολοένα και περισσότερο να προσέχουμε τη διατροφή μας, οι μοναστηριακές συνταγές βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε ενημερωμένης νοικοκυράς.
Για σήμερα ξεχώρισα ένα πολύ αγαπημένο μου πιάτο: μακαρόνια με μανιτάρια – συνταγή από τους μοναχούς των Μετεώρων.
Η νηστεία της Μεγάλης Βδομάδας ξεκινάει και προτείνω να στρώσετε τραπέζι με ένα ισορροπημένο πιάτο πλούσιο σε βιταμίνες.
Υλικά:
- 500γρ μακαρόνια
- 250 γρ. ασπρομανίταρα
- 80ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού
- 1κ.τσαγιού φρέσκο θυμάρι
- 1 ½ κ.τσ. αλάτι
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Τριμμένη παρμεζάνα
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόψτε τα μανιτάρια σε λεπτές φετούλες. Βάλτε τα σε βαθειά πιατέλα, περιχύστε τα με το λάδι, προσθέστε το αλάτι, το σκόρδο λυωμένο, το ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού και το φρέσκο θυμάρι.
Βράστε τα μακαρόνια και κρατείστε λίγο νερό στο τέλος του βρασίματος σε ένα ποτήρι. Στραγγίστε τα μακαρόνια και ρίξτε τα αμέσως στην πιατέλα με τα μανιτάρια.
Ανακατέψτε καλά τα υλικά, προσθέστε λίγο από το νερό που κρατήσατε στο βράσιμο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, την παρμεζάνα και το πιπέρι. Ανακατέψτε ξανά και σερβίρετε.
Καλή όρεξη!