της kyramarw.food

Τα γιουβαρλάκια είναι από τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φαγητά και μου ξυπνούν παιδικές μνήμες. Η γιαγιά Μάρω μου τα έφτιαχνε πολύ συχνά και έχω κρατήσει τη δική της συνταγή. Αυτές τις ημέρες που η θερμοκρασία έχει πέσει τα γιουβαρλάκια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο οικογενειακό μας τραπέζι.

Εκτιμώμενος χρόνος: Χρόνος προετοιμασίας: 25’/ Χρόνος εκτέλεσης: 40′
Οδηγίες εκτέλεσης

Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό βάζουμε το ρύζι. Σε ένα άλλο μπολ που έχουμε βάλει τον μοσχαρίσιο κιμά ρίχνουμε όλα τα τριμμένα λαχανικά -εγώ τα κάνω στον τρίφτη- κι έπειτα προσθέτουμε τα δύο αυγά, λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και  μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μοσχοκάρυδο, μισό φλυτζάνι λάδι. Έπειτα προσθέτουμε το φουσκωμένο ρύζι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λάδι, λίγο μπαχάρι και κομμένο μικρά κομμάτια ομοιόμορφα καρότο και πατάτα και τα τσιγαρίζουμε ελάχιστα. Στη συνέχεια ρίχνουμε 3 λίτρα βραστό νερό κι έναν κύβο βιολογικών λαχανικών. Το μείγμα για τα γιουβαρλάκια πρέπει να είναι σχετικά μαλακό και αφράτο και γι αυτό τα πλάθουμε και τα περνάμε από το αλεύρι και μετά τα βάζουμε στο ζωμό που βράζει. Αφού τα βάλουμε όλα χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20-30 λεπτά.

Όσο βράζουν στύβουμε δύο λεμόνια και μόλις βράσουν τα γιουβαρλάκια σβήνουμε τη φωτιά. Σ’ ένα μπολάκι ανακατεύουμε μία κουταλιά της σούπας κορν φλάουερ με το λεμόνι και πέρνουμε και ρίχνουμε 3-4 κουτάλες από το ζουμί μέσα για να ζεσταθεί.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε 3 αυγά και σιγά σιγά το ζουμί με το λεμόνι και το κορν φλάουρ. Αφού το ρίξουμε συνεχίζουμε να ρίχνουμε μπόλικες κουτάλιες ζωμό. Όσο περισσότερες ρίξουμε τόσο πιο πολύ θα ζεσταθεί το αυγό και θα μπορέσουμε έτσι να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας κόψει το φαγητό.

Όταν τελειώσουμε με αυτή τη διαδικασία, μεταφέρουμε όλο αυτό το υγρό με τα αυγά πάλι πίσω στην κατσαρόλα κουνώντας τη χαλαρά για να ανακατευτεί όλο το υγρό και τη βάζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά ίσα να πάρει μια πολύ ελαφριά βράση για να πήξει το υγρό.