Ως παιδί η φασολάδα ήταν από τα φαγητά που δεν την έτρωγα. Όσο νόστιμη και αν την έφτιαχνε η μαμά και η γιαγιά ομολογώ πως δεν την εκτιμούσα.

Η σχέση μου με το συγκεκριμένο φαγητό άλλαξε ένα καλοκαίρι μετά από ένα χορταστικό πιάτο φασολάδα που έφαγα στο Μέτσοβο. Ξέρω πως η φασολάδα είναι ένα καθαρά χειμωνιάτικο φαγητό, αλλά στην ήπειρο σερβίρεται κάθε εποχή του χρόνου.

Ένα καλοκαιρινό μεσημέρι, λοιπόν, με τη θερμοκρασία να μην είναι υψηλή τόλμησα να δοκιμάσω στο Μέτσοβο φασολάδα με λουκάνικο. Μια νέα σχέση ξεκινούσε…

Από τότε μέχρι σήμερα -έχουν περάσει περίπου 3 χρόνια- μαγειρεύω κάθε χειμώνα σούπα με φασόλια ακολουθώντας τις οδηγίες της μαμάς -εντάξει προσθέτω κι κάποιες δικές μου πινελιές.

Εκτιμώμενος χρόνος:
Οδηγίες εκτέλεσης

Από το προηγούμενο βράδυ βάζω σε ένα μπολ τα φασόλα για να μουλιάσουν. Την επόμενη ημέρα τα βάζω στην κατσαρόλα μαζί με τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τα καρότα, το σέλινο, το αλάτι, το πιπέρι και τα σκεπάζω με νερό. Αφήνω να βράσουν. Μόλις βράσουν προσθέτω μια κουταλιά λάδι και ανακατεύω καλά.

Extra tip

-Αν θέλω να τα κάνω λίγο πιο spicy προσθέτω εκτός από τη φρέσκια ντομάτα και σάλτσα πικάντικη (συνήθως κόκκινη σάλτσα με ψητές πιπεριές).

Σερβίρεται με φρέσκο ψωμάκι και συνοδεύεται υπέροχα με λουκάνικο.