Παραλία χωρίς βιβλίο δε γίνεται. Δεν με θυμάμαι ποτέ να πηγαίνω στη παραλία χωρίς να έχω μαζί μου κάποιο βιβλίο -συνήθως επιλέγω μυθιστόρημα. Ακόμα και όταν έγινα μαμά, η κίνηση να ρίξω ένα βιβλίο μέσα στη τσάντα γινόταν μηχανικά (εντάξει το πρώτο καλοκαίρι ούτε σελίδα δεν ολοκλήρωσα).

Ξεχώρισα 8 μυθιστορήματα -νέες κυκλοφορίες- για να σου κρατήσουν συντροφιά στη παραλία -στο καράβι, στο βουνό.

Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών, Σούζαν Κόλινς (εκδόσεις Ψυχογιός)

https://www.instagram.com/p/CB2gJN1gAwC/

Γιατί να το διαβάσω: Το νέο βιβλίο της Κόλινς αποτελεί ήδη το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς, αφού έχει προκαλέσει πανδαιμόνιο στους αναγνώστες και εξαντλήθηκε 4 φορές σε λίγες μέρες από την πρώτη του κυκλοφορία στο εξωτερικό.

Υπόθεση: Είναι το πρωινό του θερισμού, κατά το οποίο γίνεται η επιλογή των φόρων και ουσιαστικά ξεκινούν οι δέκατοι Αγώνες Πείνας. Στην Κάπιτολ, ο δεκαοχτάχρονος Κοριολανός Σνόου προετοιμάζεται για τη μία και μοναδική του ευκαιρία να εξασφαλίσει δόξα ως μέντορας στους Αγώνες. Ο άλλοτε πανίσχυρος οίκος των Σνόου έχει ξεπέσει και η μοίρα του κρέμεται από τη μικρή πιθανότητα να καταφέρει ο Κοριολανός να αποδειχτεί πιο γοητευτικός, πιο έξυπνος και πιο πανούργος από τους συμμαθητές του ώστε να νικήσει ο δικός του φόρος. Οι πιθανότητες είναι εναντίον του, καθώς του αναθέτουν το κορίτσι φόρο από την Περιοχή 12, την πιο ασήμαντη από όλες. Οι μοίρες τους τώρα διαπλέκονται – κάθε επιλογή που θα κάνει ο Κοριολανός θα μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη ή την αποτυχία, στον θρίαμβο ή στην καταστροφή. Μέσα στην αρένα, θα είναι ένας αγώνας μέχρι θανάτου. Έξω από την αρένα, ο Κοριολανός αρχίζει να τρέφει συναισθήματα για τον καταδικασμένο του φόρο… και πρέπει να ζυγίσει την ανάγκη του να ακολουθήσει τους κανόνες ενάντια στην επιθυμία του να επιβιώσει με κάθε τρόπο.

 

Για ένα τανγκό στη Σμύρνη, Γιώτα Γουβέλη (εκδόσεις Διόπτρα)

https://www.instagram.com/p/CD9X2WfgntF/

Γιατί να το διαβάσω: Ένα μυθιστόρημα που θα σε ταξιδέψει σε ένα μεγάλο έρωτα στην αγκαλιά της Ιστορίας. 

Υπόθεση: Ανήμερα του Ευαγγελισμού του 1917, ο παπα-Κυριάκος ψάλλει το ανάθεμα «στον προδότη Βενιζέλο», ενώ η νεαρή Λευκιώ, προσφυγοπούλα από τη Σμύρνη μετά τους πρώτους διωγμούς στη Μικρασία, ακούει να ψιθυρίζουν ένα συνταρακτικό νέο: η μάνα του καλού της, η τρομερή Καλογρίβαινα, έπεσε του θανατά από τη φονική επιδημία που θέριζε την περιοχή. Η Καλογρίβαινα, με λυσσαλέα έχθρα για τις «παστροσμυρνιές» που εγκαταστάθηκαν κατατρεγμένες στα μέρη τους, ήταν το αξεπέραστο εμπόδιο στον έρωτα των δύο παιδιών. Και τώρα έβγαινε από τη μέση.
Όμως, την κρίσιμη στιγμή το κακό συμμαχεί με τη μοίρα και το γαϊτανάκι των δραματικών εξελίξεων φέρνει τη Λευκιώ αντιμέτωπη με το φάσμα της κρεμάλας. Πάνω στην αγωνία της να σωθεί, η Λευκιώ θα συρθεί σε άλλους τόπους, στο σκοτάδι και στην ατίμωση, ενώ η βοή του πολέμου πλησιάζει. Ονειρική Σμύρνη, μεγαλοαστική Αθήνα, δημοτικιστές, καθαρευουσιάνοι, σοσιαλιστές, Μικρασιατική εκστρατεία, οι κομβικοί σταθμοί του πεπρωμένου της. Και το όνειρο για ένα τανγκό με τον αγαπημένο της στο Και της Σμύρνης, ο φωτεινός της φάρος μέσα στη θύελλα.

 

Ραγισμένο είδωλο, Χρυσηίδα Δημουλίδου (εκδόσεις Ψυχογιός)

https://www.instagram.com/p/CC5wjk0g6VB/

Γιατί να το διαβάσω: Είναι η συγγραφέας των best sellers και όχι άδικα. Ξέρει να αποτυπώνει στο χαρτί ιστορίες που σου κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον και να μην χορταίνεις να τις διαβάζεις.

Υπόθεση: Κατά τη δεκαετία του 1960 στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκαν τα μεγαλύτερα εγχώρια κινηματογραφικά αστέρια. Ένα από αυτά υπήρξα κι εγώ, ο Βίκτορας Νοταράς. Ελάχιστοι έμαθαν πως τα πρώτα μου εφηβικά βήματα τα έκανα στα διαβόητα στενοσόκακα της πιο αμαρτωλής γειτονιάς, της Τρούμπας, με τα μπορντέλα και τις γυναίκες που πουλούσαν φθηνό έρωτα, πρώτα ως αγαπητικός και μετά ως βαποράκι. Το μέλλον μου ήταν αβέβαιο, όμως δε μου καιγόταν καρφί. Και γιατί να μου καεί; Ήμουν νέος, γοητευτικός, δεν περνούσα απαρατήρητος. Ένα καπρίτσιο της μοίρας με έχρισε μέσα σε μια νύχτα πρωταγωνιστή ταινιών, έγινα αυτό που έλεγαν κινηματογραφικό αστέρι, σταρ∙ δεν ξέρω πώς στον διάολο εκτοξεύτηκα τόσο ψηλά, άλλοι το αποφάσισαν, όχι εγώ. Σύντομα έφυγα στο εξωτερικό, έκανα καριέρα κι εκεί. Τα είχα όλα. Νιάτα, δόξα, λεφτά. Οι γυναίκες παραληρούσαν για ένα μου αυτόγραφο, πολύ περισσότερο για μια βραδιά μαζί μου. Δεν εκτίμησα τίποτα… Τίποτα. Ανίκανος να διαχειριστώ την τεράστια φήμη μου, έκανα τα πάντα για να αμαυρώσω το όνομά μου, να ποδοπατήσω το γνήσιο ταλέντο μου, να καταστρέψω την εικόνα μου, να ραγίσω το είδωλό μου. Μέχρι που συνειδητοποίησα πως δεν ήμουν ο θύτης που πίστευα, που πίστευαν όλοι, ήμουν το θύμα. Ήταν όμως αργά. Βλέπετε, όταν ραγίσουν τα είδωλα, τα «σκοτώνουν». Μπορεί ένα λάθος της νιότης να φέρει την ανατροπή; Να γίνει η αιτία να αναθεωρήσουμε ολόκληρη τη ζωή μας; Να ξαναγεννηθούμε; Ίσως…

Παραπλάνηση, μια περιπέτεια της αστυνόμου Τρύπη- Γρηγόρης Αζαριάδης (εκδόσεις Μεταίχμιο)

https://www.instagram.com/p/CB0dIhwK9V6/

Γιατί να το διαβάσω: Η νέα περιπέτεια της αστυνόμου Τρύπη και της ομάδας της. Η συνέχεια της σειράς μετά τον Σκοτεινό λαβύρινθο.

Υπόθεση: Ο συγγραφέας Ιωάννης Πατρίκιος βλέπει την καριέρα του να βυθίζεται, ύστερα από την έκδοση του τρίτου βιβλίου του, καθώς η έμπνευση φαίνεται να τον έχει εγκαταλείψει. Η φίλη του Ηλιάνα Πετράκη τον φέρνει σε επαφή με μια ιδιόρρυθμη ψυχολόγο, την Άρτεμις Βάλενταλ. Η Βάλενταλ αντιλαμβάνεται σύντομα την εμμονή του Πατρίκιου να γράψει ένα μπεστ σέλερ που θα περιγράφει μια σειρά αποτρόπαιων, φρικιαστικών εγκλημάτων.
Και τότε η Αστυνομία ανακαλύπτει το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας από το οποίο έχει αφαιρεθεί η καρδιά. Η δολοφονία πυροδοτεί τον εμμονικό συγγραφέα κι αρχίζει να γράφει πυρετωδώς το νέο του μυθιστόρημα. Κι όταν ακολουθεί ένα δεύτερο πτώμα δολοφονημένο με το ίδιο μοτίβο, ο Πατρίκιος συνεχίζει τη συγγραφή με ιλιγγιώδη ρυθμό κι η Βάλενταλ συνειδητοποιεί ότι κάτι τρομακτικό κρύβεται πίσω από τις διαδοχικές δολοφονίες.
Η αστυνόμος Τρύπη και η ομάδα ερευνών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής έχουν αυτή τη φορά απέναντί τους τον πιο ιδιόμορφο, διαταραγμένο σίριαλ κίλερ στα σύγχρονα εγκληματολογικά χρονικά. Κι όσο οι φόνοι συνεχίζονται, η Τρύπη και η ομάδα της νιώθουν να βυθίζονται στα έγκατα του σκοτεινού τρόμου, σ’ ένα απύθμενο τούνελ χωρίς την παραμικρή φωτεινή αχτίδα.

Οι διακοπές, T.M Logan (εκδόσεις Διόπτρα)

https://www.instagram.com/p/CCTbcNhgH5N/

Γιατί να το διαβάσω: Μια ιστορία μυστηρίου από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν έχεις πάει ήδη διακοπές θα το σκεφτείς διπλά για την παρέα που θα επιλέξεις.

Υπόθεση: Η Κέιτ περίμενε πως οι διακοπές αυτές θα ήταν τέλειες, ακριβώς όπως τις ονειρευόταν. Ο ιδανικός τρόπος για να γιορτάσει τα τεσσαρακοστά γενέθλιά της. Τέσσερις κολλητές, οι τρεις από αυτές μαζί με τους άνδρες και τα παιδιά τους, σε μια πολυτελή βίλα, κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο της γαλλικής υπαίθρου. Όμως, ο παράδεισος κρύβει παγίδες. Η Κέιτ υποψιάζεται πως ο άνδρας της την απατά με μια από τις κολλητές της. Καθώς πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην αλήθεια μέσα στην αδυσώπητη ζέστη της Μεσογείου, συνειδητοποιεί ότι διακυβεύονται πολύ περισσότερα από όσα φανταζόταν. Γιατί κάποιος στη βίλα μπορεί μέχρι και να σκοτώσει για να κρατήσει κρυφό ένα ένοχο μυστικό. Εσύ με ποιους θα πας διακοπές το καλοκαίρι;

Και μη χειρότερα, Τίνα Α. Μιχαηλίδου (24 γράμματα)

Immagine.png

Γιατί να το διαβάσω: Η συγγραφέας και relationship blogger θεωρείται expert σε θέματα σχέσεων. Οι σχέσεις, οι χωρισμοί την έκαναν να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα ζητήματα καρδιάς και να γράψει όσα όλοι έχουμε μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας.

Υπόθεση: 11 γυναίκες τελείως άγνωστες μεταξύ τους έχουν κάτι κοινό:Έχουν ξεπεράσει σε χρόνο ρεκόρ τους πρώην τους και όλες τους με κόκκινο κραγιόν έχουν γράψει ένα quote που τις αντιπροσωπεύει στο καθρέπτη του δωματίου τους. Μόνο μια ιστορία έχει άσχημο τέλος που το ακούμε σε καθημερινή βάση και δε θέλουμε ποτέ να τη ζήσουμε.

Μαντεύοντας την καρδιά, Jennifer Ashley (εκδόσεις Elxis)

https://www.instagram.com/p/CCbCMBKJ27l/

Γιατί να το διαβάσω: Μια ιστορία που θα σε συγκινήσει, θα σε κάνει να  γελάσεις και να την απολαύσεις.

Υπόθεση: O Ντάνιελ Μακένζι είναι χαρακτηριστικό παιδί της οικογένειας Μακένζι. Πλούσιος, όμορφος και ταλαντούχος, γοητεύει τους πάντες με την παρουσία του. Όταν συναντά τη Βάιολετ Μπαστιέν, ένα από τα πιο διάσημα μέντιουμ της Αγγλίας, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:
Α. Η δεσποινίς Βάιολετ Μπαστιέν είναι μια απατεώνισσα.
Β. Η δεσποινίς Βάιολετ Μπαστιέν είναι μια εξαιρετικά όμορφη απατεώνισσα.
Η Βάιολετ ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τα πνεύματα, αλλά είναι εξαιρετική στο να διαβάζει τους ανθρώπους από τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές τους. Εύκολα διαπιστώνει ότι ο Ντάνιελ είναι ευφυής, πραγματιστής και επικίνδυνος για τη φήμη της επιχείρησής της, ταυτόχρονα όμως τον βρίσκει γενναιόδωρο και εξαιρετικά όμορφο. Ενώ όλα δείχνουν ότι υπάρχει έλξη μεταξύ τους, τα φαντάσματα από το παρελθόν της Βάιολετ θα την οδηγήσουν σε μια κίνηση απελπισίας. Προκειμένου να μη χάσει τα πάντα, η Βάιολετ αναγκάζεται να εξαφανιστεί, υιοθετώντας μια νέα ταυτότητα. Ο Ντάνιελ, όμως, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει όχι μόνο πού βρίσκεται, αλλά και ποια πραγματικά είναι. Αν και προέρχονται από εντελώς διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, η έλξη που νιώθει για εκείνη είναι πολύ δυνατή και σύντομα θα ανακαλύψει κάτι πρωτόγνωρο: στη ζωή δεν αρκεί να πιστεύεις μόνο στα γεγονότα και στα χειροπιαστά πράγματα. Στη ζωή μπορείς να πιστέψεις και σε κάτι περισσότερο, στην αγάπη.

Σου χρωστάω χάρη, Σόφι Κίνσελα (εκδόσεις Ψυχογιός)

https://www.instagram.com/p/CCiWyRPgZrR/

Γιατί να το διαβάσω: έχει πουλήσει 45εκατομμύρια αντίτυπα σε 60 χώρες και έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες. Κάτι λένε οι αριθμοί…

Υπόθεση: Η Φίξι Φαρ έχει μεγαλώσει με το μότο του πατέρα της Πάνω απ’ όλα η οικογένεια. Αλλά από τότε που εκείνος πέθανε, τρέχει για όλα μόνο της στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ τα αδέλφια της τεμπελιάζουν.
Μια μέρα, σ’ ένα καφέ, ένας άγνωστος της ζητά να έχει για μια στιγμή τον νου της στο λάπτοπ του, κι εκείνη όχι μόνο το προσέχει, αλλά το σώζει από βέβαιη καταστροφή. Ο Σεμπ, όπως συστήνεται, για να δείξει την ευγνωμοσύνη του, της υπογράφει μια δήλωση ότι της χρωστάει χάρη. Η Φιξι το παίρνει στ’ αστεία∙ άλλωστε ποτέ δε θα του ζητούσε τίποτα. Σωστά;
Κάποια στιγμή, όμως, ξαναμπαίνει στη ζωή της ο παιδικός της έρωτας, ο Ράιαν, που έχει μείνει άνεργος. Τότε η Φίξι, που δεν ήθελε τίποτα για τον εαυτό της, ζητάει από τον Σεμπ να του δώσει μια δουλειά. Τώρα, λοιπόν, είναι πάτσι, αλλά σε λίγο πάλι κάτι συμβαίνει κι ο ένας χρωστάει χάρη στον άλλο, και πάει λέγοντας. Πώς θα τελειώσει, άραγε, όλο αυτό;