Πριν γίνω μαμά, με τις υποχρεώσεις σαφώςνα είναι λιγότερες, πάντα διάβαζα βιβλία και ήταν κομμάτι της καθημερινότητας μου. Μάλιστα, πολλές φορές πήγαινα στην εργασία μου σε ΜΜΜ προκειμένου να διαβάζω βιβλίο. Αντί να είμαι κολλημένη στην κίνηση της Κηφισίας και στη συνέχεια στην Κατεχάκη -τα απογεύματα γίνεται το αδιαχώρητο- περνώντας οι ώρες χωρίς να κάνω τίποτα, έβαλα στην καθημέρινοτητα μου το μετρό και κέρδισα χρόνο ταλαιπωρίας και ώρες διαβάσματος.

Το φετινό Αύγουστο, κι αφού είχαν περάσει χρόνια που διάβαζα συστηματικά κάποιο βιβλίο με ελάχιστες εξαιρέσεις, προσπάθησα να το ξανάβάλω στη ζωή μου. Σίγουρα οι διακοπές βοηθούν, καθώς υπάρχει ελεύθερος χρόνος, αλλά το παιδί μου είναι ακόμα 5 ετών που σημαίνει είμαι συνέχεια alert.

Μέσα σε ένα μόλις μήνα κατάφερα να διαβάσω 3 μυθιστορήματα, τα οποία το καθένα ήταν γύρω στις 530 σελίδες. Επίσης, στα μέσα του Σεπτέμβρη που βρισκόμαστε έχω ξεκινήσει ένα νέο μυθιστόρημα που θέλω να πιστεύω πως στις επόμενες ημέρες θα το ολοκληρώσω για να προχωρήσω στο επόμενο.

Αν είσαι κι εσύ σε αυτή τη φάση που σου λείπει το διάβασμα γιατί είσαι εργαζόμενη μαμά και αυτό τα λέει όλα θα σε βοηθήσω με τα δικά μου tips και μπορείς να τα υιοθετήσεις και να τα προσαρμόσεις στο δικό σου πρόγραμμα.

Τα tips μου για να μπορώ να διαβάζω τουλάχιστον 1 βιβλίο το μήνα

  • Το πιο σημαντικό είναι να επαναπροσδιορίσεις το χρόνο που αφιερώνεις στα social media. Κάνοντας συνεχώς scroll για να δεις τι γίνεται στο Instagram, Facebook, Tik-Tok χάνεις πολύτιμο και δημιουργικό χρόνο από τη ζωή σου. Προσωπικά, μείωσα πολύ το χρόνο των social κι έτσι κατάφερα να διαβάσω περισσότερη ώρα το βιβλίο μου κρατώντας μου σίγουρα καλύτερη παρέα.
  • Στις δραστηριότητες του μικρού μου παίρνω μαζί το βιβλίο μου. Αντί να κάθομαι να περιμένω την ώρα του μαθήματος κολύμβησης κοιτώντας το κινητό μου έχω μαζί το βιβλίο μου. Έτσι, 45 λεπτά δύο φορές μέσα στη βδομάδα έχω χρόνο για μένα και το βιβλίο μου. Καθόλου άσχημα!
  • Βραδινή χαλάρωση με βιβλίο. Συνήθως μαγειρεύω το βράδυ το φαγητό της επόμενης ημέρας για να έχει ο Αναστάσης το ταπέρακι του, κάθεται ολοήμερο, και ενδιάμεσα μόλις μπει το φαγητό στο φούρνο ή στην κατσαρόλα παίρνω πλέον το βιβλίο μου και χαλαρώνω στη βεράντα. Ακόμα είναι τόσο ωραία τα βράδια στη βεράντα που ανάβω κεριά, βάζω ένα ποτήρι κρασί ή ένα μαρτίνι και χαλαρώνω με το βιβλίο μου. Μπορώ να πω πως χαλαρώνω τόσο πολύ που μόλις σβήσω το φαγητό κοιμάμαι σχεδόν αμέσως.
  • Σαββατοκύριακο με διάβασμα. Μέσα στο Σκ σίγουρα έχεις κάποιες στιγμές ξεκούρασης που μπορείς να τις αφιερώσεις στο διάβασμα. έστω κι αν διαβάσεις 3-4 μόνο σελίδες.
  • Ένα βιβλίο μέσα στην τσάντα σου. Στα ΜΜΜ, στην σειρά για ένα γιατρό, την ώρα που κάνεις pedicure, όταν είσαι στο κομμωτήριο, στην αναμονή περιμένοντας το αεροπλάνο, μέσα στο τρένο αν έχεις μαζί σου ένα βιβλίο για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου.
  • Διάλεξε βιβλία που πραγματικά θέλεις να διαβάσεις γιατί θα είναι το κίνητρο σου. Εγώ έκανα μια λίστα με ποια βιβλία ήθελα να διαβάσω και ξεκίνησα. Πλέον, αν ένα βιβλίο δεν μου αρέσει το σταματάω γιατί πολύ απλά δεν θα με παρακινήσει να διαβάσω μέσα στην ημέρα, ενώ όταν η ιστορία με συναρπάζει δεν μπορώ να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου.
  • Στην ξαπλώστρα της παραλίας. Μπορεί να είμαστε στην καρδιά του Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω καιρού συνεχίζουμε τις βουτιές στη θάλασσα. Με τον άντρα μου δίνουμε χρόνο ο ένας στον άλλον και στη παραλία μπορώ να διαβάσω το βιβλίο μου. Όταν δηλαδή ασχολείται εκείνος με το παιδί είτε κολυμπώντας, είτε παίζοντας στην άμμο με τα κουβαδάκια του εγώ αφιερώνω το χρόνο στο βιβλίο μου.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι μου προκειμένου να μπορώ να αφιερώνω χρόνο στο διάβασμα. Αν έχετε κι εσείς κάποια tips με χαρά περιμένω να μου τα γράψετε, να πάρω ιδέες.