Μαρίνα το νέο σου βιβλίο “Γέτι, η δύναμη του ακόμα” κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ποια ιστορία θέλεις να αφηγηθείς αυτή τη φορά στα παιδιά;

Είναι η ιστορία ενός αγοριού που έχει για φανταστικό φίλο ένα Γέτι. Το Γέτι ακολουθεί το Αγόρι παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μια λέξη: «ακόμη». Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Διάβασε εδώ τα βιβλία που αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά

Αλήθεια, γιατί επέλεξες ως μαγική λέξη το “ακόμη”. Έχει όντως μεγάλη δύναμη στη
ψυχολογία των παιδιών;

Το βιβλίο βασίστηκε στις μελέτες της Αμερικανίδας ψυχολόγου Carol Dweck, η οποία μίλησε πρώτη για τη δύναμη του «ακόμη» στη ψυχολογία όλων, όχι μόνο των παιδιών. Αυτή η μικρή λέξη καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας, αντιμετωπίζουμε τις αποτυχίες και μαθαίνουμε να είμαστε ανθεκτικοί στις αλλαγές. «Δεν μπορώ να το κάνω… ακόμη», «Δεν έχω φίλους… ακόμη», «Δεν ξέρω την απάντηση… ακόμη!». Δεν αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα;
Όταν, λοιπόν, σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουμε μια νοοτροπία ανάπτυξης –-growth mindset-–, η οποία βλέπει την αποτυχία όχι ως απόδειξη έλλειψης ικανότητας των παιδιών µας, αλλά ως μια ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Έτσι, όταν τα παιδιά μας δεν καταφέρνουν κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά έξυπνα ή ικανά, αλλά ότι απλώς χρειάζονται περισσότερη δουλειά. Κάθε αποτυχία είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να τα ενεργοποιεί και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπονται. Κάθε φορά που δεν τα καταφέρνουμε είναι μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι καινούριο και να προσπαθήσουμε ξανά.

Στο βιβλίο θέτεις ένα πολύ ωραίο ερώτημα: Είναι τελικά οι δυνατότητες και οι ικανότητες μας κάτι σταθερό ή μεταβάλλονται με τη προσπάθεια που καταβάλλουμε; Ως μαμά ποια είναι η άποψη σου;

Κατά την άποψή μου, και γι’ αυτό δημιούργησα αυτό το βιβλίο, μεταβάλλονται με την προσπάθεια. Έχω δει πολλούς ανθρώπους με «ταλέντο» να μην καταφέρνουν πολλά, γιατί δεν δούλεψαν πάνω σε αυτό και ανθρώπους που θεωρητικά είχαν ένα μέτριο ταλέντο να καταφέρνουν πολύ περισσότερα με δουλειά, πάθος και επιμονή. Κανείς δεν ξέρει τις πραγματικές μας δυνατότητες. Στην πορεία βλέπουμε και αφού έχουμε καταβάλει τη προσπάθεια για το τι είμαστε πραγματικά ικανοί. Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, όποτε ποιος ξέρει τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε;
Όμως δεν είναι μόνο η άποψη μου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το IQ μας αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μπορούμε δηλαδή να γίνουμε εξυπνότεροι και να δημιουργούμε συνάψεις απλά με το να προκαλούμε το μυαλό μας, να το γυμνάζουμε.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την συγγραφή των βιβλίων; Μάλιστα εικονογραφείς τις ιστορίες σου.
Αγαπώ τα παιδικά βιβλία και θαυμάζω τους συγγραφείς και τους εικονογράφους. Έχω σπουδάσει οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση στην Αμερική σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του είδους. Για 15 χρόνια στη διαφήμιση εκπαιδεύτηκα να λέω μικρές ιστορίες χρησιμοποιώντας συμβολισμούς για να περάσω μηνύματα. Οι ιστορίες είναι άλλωστε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας. Κάποια στιγμή όμως, και αφού γεννήθηκε η κόρη μου, θέλησα να κάνω κάτι πιο ουσιαστικό, κάτι που να μπορεί να κάνει μια διαφορά στον κόσμο. Η διαφήμιση πια δεν με κάλυπτε σε αυτό. Κάπως έτσι έκανα το όνειρό μου καθημερινότητα. Κοιτώντας πίσω τη πορεία μου πιστεύω ότι όλα όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα με οδήγησε να σε αυτό που είμαι σήμερα.

Ως μαμά και συγγραφέας παιδικών βιβλίων τι έχεις μάθει μέσα από τα παιδιά;

Ότι τα πάντα είναι πιθανά. Δεν υπάρχει ταβάνι αν είσαι διατεθειμένος να παλέψεις γι’ αυτό που θέλεις.

Τους τελευταίους μήνες ζούμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα και των εγκλεισμό μας μέσα στο σπίτι. Αναρωτιέμαι, αν όλη αυτή η κατάσταση σου έχει δώσει τροφή για να πεις κάποια νέα ιστορία στους μικρούς σου φίλους; 

Θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση όλοι μας έχουμε πια σιχαθεί να μιλάμε για τον κορωνοϊό. Δεν θα έκανα κάτι που θα συνδεόταν άμεσα με αυτό το θέμα. Άλλωστε θέλω να γράφω για πιο διαχρονικά θέματα. Θεωρώ ότι ο κορωνοϊός θα περάσει. Καμιά καταστροφή μεγάλη ή μικρή δεν κράτησε για πάντα. Όμως τα δύο τελευταία βιβλία μου, που αν και ως ιδέες υπήρχαν από πριν, κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Διόπτρα μέσα σε αυτή την… απρόσμενη χρονιά. Μπορείς να πεις ότι εμμέσως μιλάνε για το πως να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις.
«Το Κάτι τι;» μιλάει στα παιδιά για το άγνωστο που έρχεται να ταράξει μια φιλήσυχη κυψέλη και δείχνει στα παιδιά πως να το αντιμετωπίζουν με αναλυτική σκέψη, ψυχραιμία μια σεβασμό στους άλλους.


Το «Γέτι» από την άλλη που μόλις κυκλοφόρησε επενδύει στη ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών, κάτι που θα χρειασθεί να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες ή και χρόνια.

Πιστεύεις πως οι σημερινοί γονείς διαβάζουν περισσότερα βιβλία στα παιδιά τους; Τα εκπαιδεύουν ώστε να κάνουν φίλο τους το βιβλίο; Και από ποια ηλικία είναι καλό να αγοράζουμε βιβλία στα παιδιά μας;

Οι σημερινοί γονείς είναι σαφώς πιο ενημερωμένοι και γνωρίζουν πια τα οφέλη τουβιβλίου για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Τους διαβάζουν από μικρή ηλικία και κάνουν τεράστια προσπάθεια να κάνουν το βιβλίο φίλο τους. Όμως η μάχη αυτή τη στιγμή δίνετε πλέον σε σχέση με τις οθόνες. Σε αυτό αν και στο δημοτικό έχουμε σύμμαχο το σχολείο, δυστυχώς το χάνουμε στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Πιέζουμε τα παιδιά μας σε αυτές τις βαθμίδες να αποστηθίσουν πληροφορίες που εύκολα βρίσκουν πια με ένα κλικ, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε σημείο να σιχαίνονται τα βιβλία και χάνουμε την ουσία. Η ουσία κατά τη γνώμη μου είναι να καλλιεργήσουμε μέσα απ΄ τις ιστορίες και τα βιβλία τη φαντασία, τη κριτική τους σκέψη και να ενδυναμώσουμε τον χαρακτήρα τους, έτσι ώστε να ξέρουν που να ψάξουν την πληροφορία και πως να την αναλύσουν όταν την βρουν.

Ποιο είναι το αγαπημένο βιβλίο της κόρη σου απ’ όσα έχεις γράψει;


Πιστεύω το «Μια Καρδιά» που δημιουργήθηκε από ένα γράμμα που της είχα γράψει όταν ήταν δυο χρονών, για να θυμάται πως, ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι πάντα δίπλα της, ο φύλακας άγγελός της, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της. Είναι ένα βιβλίο που έχει αγαπηθεί από χιλιάδες μαμάδες και κόρες, έχει κάνει 6 ανατυπώσεις και έχει μεταφραστεί σε δυο γλώσσες. Έχω λάβει πάρα πολλά συγκινητικά μηνύματα γι’ αυτό το βιβλίο, κάποια από τα οποία διαβάζω μαζί της, για να γνωρίζει ότι εκείνη το ξεκίνησε όλο αυτό. Χάρη σε εκείνη υπάρχει αυτό το βιβλίο.