Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου θα γιορταστεί εντελώς διαφορετικά, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να προσθέσουμε αξιόλογα βιβλία για το πιο απαιτητικό κοινό: τα παιδιά.

Αυτά είναι τα βιβλία που ξεχώρισα και σου προτείνω να κάνεις και δικά σου.

Ο Ροδομάγουλος -Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (εκδόσεις Κάκτος)

«Αν σου χαρίσω μια στιγμή, πού προλαβαίνεις να με πας;» Ο Ροδομάγουλος ενθουσιασμένος την κοιτά γεμάτος λαχτάρα.
«Θα σε ταξιδέψω σε όλους τους γαλαξίες, και τη στιγμή θα την κάνω να φανεί αιώνας!»
Η Γη χαμογελά και, ενώ καταλαβαίνει την υπερβολή στα λόγια του, υποκύπτει στα καλοκάγαθα μάτια του. Μάτια τόσο εκφραστικά, που σαν αυτά δεν έχει ξαναδεί ποτέ της!
«Αυτή η στιγμή είναι όταν η Σελήνη με κρύβει από τον Ήλιο», του λέει. «Και αυτή η στιγμή είναι πολύ κοντά. Θα προλάβεις;»
«Άσ’ το πάνω μου!» σαν να της απαντά με το πονηρό του χαμόγελο.
Και μεμιάς, χάνονται και οι δύο στα βάθη του διαστήματος.

Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα – Σοφία Αλεξίου (εκδόσεις Ψυχογιός)

Η Έλλη και ο Ερμής φωνάζουν «Ζήτω οι διακοπές» και κάνουν όλο εκδρομές! Στα ταξίδια τους έχουν μαζί τον σκύλο τους, τον Ντίνο, που είναι μέγας οικολόγος, κι ένα μυρμήγκι που κάνει όλο σκανταλιές! Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τους την Ελλάδα! Να ανακαλύψουμε νέα μέρη, μνημεία, σπάνια ζώα και φυτά, σύγχρονα σπορ, ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας και κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς! Στην περιπέτεια αυτή η παρέα ξεκινάει από την Αθήνα και ταξιδεύει από το Σούνιο και τον Αργοσαρωνικό μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη!
Σακίδιο, νερό, φωτογραφική και φύγαμε, εξερευνητές!

Σι Λόντε το κορίτσι που βρήκε τη μουσική- Μίλτος Πιστώφ (εκδόσεις Διόπτρα)

Κάπου στην Αφρική υπάρχει ένα μουσικό χωριό, το Αμπαγιόμι, όπου όλοι οι κάτοικοι παίζουν μουσική! Κάθε πρωί τον ρυθμό της ημέρας δίνει από την καλύβα της η γιαγιά Μάχα με το τύμπανό της. Ωστόσο, ένα πρωινό το τύμπανο της γιαγιάς δεν ακούγεται. Οι κάτοικοι του χωριού αναστατώνονται, αφού δεν ξέρουν πώς να ζουν χωρίς ρυθμό. Αν και ο αρχηγός του χωριού στέλνει τους τρεις πιο γενναίους άντρες του να αναζητήσουν τη γιαγιά Μάχα, το μυστήριο θα λύσει η μικρή εγγονή της, η Σι Λόντε. Σε μια συναρπαστική διαδρομή μέσα στη ζούγκλα, θα περάσει πρώτα από το χωριό με τους γορίλλες, θα συναντηθεί με το πιο άγριο λιοντάρι και, έστω για μια στιγμή, θα ξαναβρεθεί με τη γιαγιά της, κατορθώνοντας να επαναφέρει τη μουσική στο χωριό. Η απώλεια και ο δρόμος προς την αυτογνωσία ισορροπούν στην ιστορία αυτή, αναδεικνύοντας ως πιο ισχυρή δύναμη τη ­θέληση μέσα μας.

Χωρίς Σχολείο (εκδόσεις Ψυχογιός)

Για σκέψου πώς θα ήταν να έκλεινε το σχολείο σου και να είχες όλη την ημέρα δική σου να κάνεις ό,τι θέλεις. Να πας μια βόλτα. Να παίξεις με τους φίλους σου. Να περάσεις την ημέρα στο σπίτι με την οικογένειά σου. Να πας μια εκδρομή ή να κάνεις κάτι δημιουργικό. Ή φαντάσου πώς θα ένιωθες αν, ξαφνικά, διαπίστωνες ότι το σχολείο σου έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί.
Βέβαια, το σχολείο κλείνει πολλές φορές μέσα στον χρόνο για διακοπές. Όμως αυτό το ξαφνικό, το αναπάντεχο, τελευταία στιγμή κι ενώ έχεις διαβάσει –ή και όχι– έχει άλλη ομορφιά. Είναι μια έκπληξη, σωστά;Πώς θα ήταν, λοιπόν, μια ημέρα χωρίς σχολείο;

Μια ξεχωριστή Κυριακή- Έφη Λαδά (εκδόσεις Διόπτρα)

Κυριακή πρωί και λίγες σταγόνες βροχής άρχισαν να πέφτουν στο παράθυρο της Σοφίας. Ένιωθε τόσο απογοητευμένη που δεν θα μπορούσε να παίξει με τους φίλους της στη γειτονιά! Και, σαν να μην έφτανε αυτό, το τηλεφώνημα της θείας Κοραλίας χάλασε όλα τα σχέδιά της. Όμως, ενώ φαινόταν ότι θα ήταν μια χαμένη μέρα, κατέληξε να γίνει μια πολύ ξεχωριστή Κυριακή…
Τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή μας είναι αυτά που συμβαίνουν απροσδόκητα!