Λεωνίδιο: Μια αρχοντική κωμόπολη
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Λεωνίδιο: Μια αρχοντική κωμόπολη

Για το Λεωνίδιο είχα ακούσει τα καλύτερα σχόλια, ειδικά για τον εορτασμό του Πάσχα, αλλά δεν είχα πάει. Την πρώτη φορά που επισκέφτηκα αυτή την κωμόπολη στο νομό Αρκαδίας ενθουσιάστηκα με τις ομορφιές του τόπου.

Μπαίνοντας στο Λεωνίδιο ή Λενίδι όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι αντικρίζεις τον κόκκινο βράχο και από κάτω είναι απλωμένο το χωριό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Η πινακίδα γράφει ««Καούρ Εκοκιάτε», » που σημαίνει καλώς ορίσατε στα τσακώνικα. Ναι, σ αυτό το μέρος διατηρούν ακόμη τη τσακώνικη διάλεκτο.

Μια βόλτα μέσα στο Λενίδι θα σε αποζημιώσει: στα σοκάκια θα δεις σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής με κεραμιδένιες στέγες και επιβλητικά αρχοντικά από το 1880.

Και μπορεί στην χώρα μας να μην είναι τόσο δημοφιλής προορισμός-αν φυσικά πας μετά θα θέλεις να πείσεις όλους τους δικούς σου να το επισκεφτούν- ωστόσο έχει πολλούς ξένους τουρίστες ειδικά όταν γίνεται το φεστιβάλ αναρρίχησης (φέτος διεξήχθη 2-5 Νοεμβρίου) και η γιορτή της μελιτζάνας το καλοκαίρι.

 

Οι προτάσεις μου:

  • Επίσκεψη στη Μονή Παναγίας Έλωνας: βρίσκεται 17 χιλιόμετρα έξω από το Λεωνίδιο, χτισμένη στην άκρη του βουνού. Οι φιλόξενες καλόγριες θα σε κεράσουν λουκουμάκι κι εσύ θα ψήσεις μόνη σου ελληνικό καφέ απολαμβάνοντας θέα που κόβει την ανάσα.
  • Για φαγητό θα πας στο εστιατόριο «Μητρόπολη». Προτιμώ τα μαγειρευτά φαγητά με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα όπως ιμάμ και τα περιβόητα πιτούδια. Από τον κατάλογο του Γιώργου δεν λείπουν τα κρεατικά και οι πίτες της μαμάς του.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες η ζωή μεταφέρεται στη Πλάκα (θα έχω αναλυτικό άρθρο την άνοιξη)
  • Εκδρομή στο χωριό Κοσμάς. Βρίσκεται μισή ώρα από το Λεωνίδιο, είναι ορεινό και ιδιαίτερα γραφικό.
  • Στην επιστροφή σου να πάρεις μαζί γλυκό μελιτζανάκι και πορτοκάλια.

 

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τρανάς