Διάβασε εδώ 8 πράγματα που αξίζεις να κάνεις στο Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ το αγάπησα από τη πρώτη βόλτα που έκανα μέσα στη πόλη. Είχαμε πάει με τον άντρα μου, τέλη Μαρτίου και με σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό απολαύσαμε τις βόλτες μας.

Πέρα από τα μουσεία που αξίζουν το χρόνο σου, μια στάση στο μεγαλύτερο πάρκο του Άμστερνταμ και το διασημότερο της Ολλανδίας πρέπει να την κάνεις. Το Vondelpark βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία -πολύ κοντά στο μουσείο Ruksmuseum και το μουσείο του Van Gogh.

Εκτός από τους κατοίκους της περιοχής στο πάρκο θα δεις πολλούς τουρίστες, οι οποίοι όπως και εμείς το επισκέπτονται με τα ποδήλατα τους. Η αλήθεια είναι πως με το ποδήλατο το γυρνάς πιο ευχάριστα το πάρκο και το βλέπεις από άκρη σε άκρη, καθώς είναι τεράστια η έκταση του. Αυτό σημαίνει πως χωρίς ποδήλατο δύσκολα να το εξερευνήσεις όλο.

Στο πάρκο θα απολαύσεις τη βόλτα σου, αν γυμνάζεσαι θα κάνεις τρέξιμο σε ένα πανέμορφο καταπράσινο τοπίο, πικ-νικ –εδώ μπορείς να διαβάσεις την εμπειρία μας- ή να καθίσεις δίπλα στη λίμνη και να ξεκουραστείς. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται πολλές δωρεάν συναυλίες στο υπαίθριο θέατρο.

Φυσικά, το Vondelpark είναι το ιδανικό πάρκο για παιδιά. Οπότε, αν ταξιδεύετε μαζί με τα παιδιά σας θα ευχαριστηθούν παιχνίδι στη παιδική χαρά, ενώ μπορούν να νοικιάσουν πατίνια και να κάνουν.

Η ιστορία του πάρκου

Το 1864 μια ομάδα διακεκριμένων πολιτών του Άμστερνταμ δημιούργησε μια επιτροπή για την ίδρυση ενός δημόσιου πάρκου. Συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοράσουν 8 εκτάρια γης και ο αρχιτέκτονας τοπίου Jan David Zocher ανέθεσε να σχεδιάσει το πάρκο σε τότε μοντέρνο αγγλικό στιλ τοπίου. Ο Zocher γνωστός και ως Zocher junior, καθώς ήταν ο ίδιος γιος του αρχιτέκτονα του κήπου, συνεργάστηκε με τον γιο του Louis Paul Zocher. Εκπαιδευμένοι ως αρχιτέκτονες στο Παρίσι και τη Ρώμη, ο Zochers χρησιμοποίησε θέα, λίμνες και μονοπάτια για να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση μιας φυσικής περιοχής. Ο πατέρας και ο γιος σχεδίασαν επίσης το Keukenhof και άλλα πάρκα στις Κάτω Χώρες.

Το πάρκο ήταν ανοιχτό στο κοινό το 1865 ως πάρκο ιππασίας και βόλτα με το όνομα Nieuwe Park. Το όνομα Vondelpark υιοθετήθηκε το 1867 όταν ένα άγαλμα του ολλανδού ποιητή Joost van den Vondel βρισκόταν μέσα στο πάρκο. Η επιτροπή σύντομα συγκέντρωσε χρήματα για να διευρύνει το πάρκο και το 1877 έφτασε στον σημερινό του χώρο 45 εκταρίων. Εκείνη την εποχή, ο ιστότοπός του βρισκόταν στην άκρη του Άμστερνταμ, από τότε έχει γίνει κεντρικό στην πόλη, κοντά στο Leidseplein και το Museumplein. Το 1873, ο LP Zocher χτίστηκε σε ένα μικρό νησί στο πάρκο μια σιδερένια βάση, το μέρος των δημοφιλών μουσικών συναυλιών.

Το 1878, το The Pavilion που σχεδιάστηκε από τον WH Hamer Jr κατασκευάστηκε σε ένα μέρος παρόμοιας ξύλινης κατασκευής. Από το 1975 μέχρι πολύ πρόσφατα, στεγάζει το Μουσείο Κινηματογράφου, που πλέον μετατράπηκε σε ένα μεγάλο σύγχρονο ίδρυμα που ονομάζεται Eye Institute και μετακόμισε στο νέο κτίριο στη λίμνη IJ στα βόρεια της πόλης. Το 2009, το μεγαλύτερο ρεκόρ πικνίκ στον κόσμο που αναγνωρίστηκε από το The Guinness Book of Records με 433 άτομα που συμμετείχαν, πραγματοποιήθηκε στο πάρκο.