Ένα από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων είναι η Νάξος, την οποία έχω επισκεφτεί τρεις φορές. Τόσο οι παραλίες με τα καταγάλανα, κρύα νερά, όσο τα γραφικά χωριουδάκια και η όμορφη Χώρα κάνουν το νησί πόλο έλξης των τουριστών ανά τον κόσμο.

Όπως έγραψα κι παραπάνω τη Νάξο την έχω επισκεφτεί 3 φορές σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μου και κάθε φορά μου άφηνε όμορφες αναμνήσεις. Στα must see του νησιού είναι το ορεινό χωριό, η Απείρανθος και όχι άδικα.

Το μαγευτικό πετρόχτιστο χωριό -απέχει περίπου 28 χιλιόμετρα από τη Χώρα- σε κερδίζει με την ομορφιά από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση των κατοίκων. Η ομοιότητα πολιτισμού, διαλέκτου, ηθών και εθίμων, ικανότητας στην ποίηση και μουσική με την Κρήτη -συγκεκριμένα τα Σφακιά και τα Ανώγεια- μάλλον πιθανολογείται πως μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Απειράνθου κατάγεται από εκεί. Η άλλη εκδοχή είναι πως κάτοικοι του χωριού κατάγονται από παράλια της Μικράς Ασίας. Αναφέρεται στα 1413 από τον περιηγητή Χριστόφορο Μπουοντελμόντι ως αξιοσημείωτο χωριό. Οι κάτοικοί του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τα σμυριδορυχεία, ενώ μετά την δεκαετία του ’80 και με τον τουρισμό. Κάνοντας μια βόλτα στα σοκάκια του ορεινού χωριού θα δεις πως οι τουρίστες το προτιμούν και δεν φεύγουν αν δεν το δουν (και περπατήσουν) από κοντά.

Από το 1978 η Απείρανθος έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Το χωριό είναι ανεπτυγμένο γύρω από δύο Πύργους του 17ου αιώνα, που ανήκαν άλλοτε σε Φράγκους μεγαλογαιοκτήμονες. Ο ένας εξ αυτών είναι ο πύργος του Ζευγώλη. Ο οικισμός διατηρεί ακόμη την ενετική αρχιτεκτονική του, με στενά καλντερίμια τα οποία διαθέτουν καμάρες. Κάθε γωνιά του αποτελεί μια ξεχωριστή δημιουργία της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ακόμα και η ποικιλία στις μορφές των ανεφανών (καπνοδόχων) συνιστά μια «κοιλάδα από ανεφανούς».

Σαρανταπέντε λεπτά με τα πόδια από το χωριό στέκεται επιβλητική στην κορυφή του βουνού η Φαναριώτισσα, μια μικρή εκκλησία. Η Παναγία η Φαναριώτισσα χτίστηκε το 1886 από Απεραθίτες βοσκούς. Καθώς ανεβαίνεις το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στη Φαναριώτισσα μαγεύεσαι από την πανέμορφη φύση, τη φρυγανική βλάστηση, τα γκρίζα βουνά, τα ελεύθερα πουλιά, τη μυρωδιά του θυμαριού, της ρίγανης και της ασπαρτιάς. Εκεί ψηλά στη Φαναριώτισσα το θέαμα είναι μαγευτικό. Αντικρίζεις το καταγάλανο Αιγαίο και βλέπεις μπροστά στα μάτια σου όλη τη Νάξο και όλες σχεδόν τις Κυκλάδες. Εκεί πράγματι αναπνέεις δροσερό αγέρα του βουνού. Όποιος ανεβαίνει εκεί ψηλά στη Φαναριώτισσα, παίρνει δυνάμεις κι αντοχές κι αληθινή ζωή.