Ο “Ανεπιθύμητος Νεκρός” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο δημοσιογράφος και καλύτερος μου φίλος, Γιώργος Πράτανος.

Έχω ζήσει από κοντά τη μελέτη που έκανε για να βρει όσα διαδραματίστηκαν μετά το χαμό του μεγάλου στοχαστή, Νίκου Καζατζάκη, αλλά και τα ατελείωτα ξενύχτια του για να αποδώσει ακριβώς τα γεγονότα. Ο Γιώργος ταξίδεψε μέχρι την Κρήτη προκειμένου να συνομιλήσει με τον παπά που τον έθαψε, ενώ σε κάθε βήμα του η έρευνα τον οδηγούσε και κάπου αλλού. Κάθε κομμάτι του παζλ έφτιαχνε το τελικό αποτέλεσμα που είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Μάλιστα το εξώφυλλο του βιβλίου του το έχει σχεδιάσει ένας από τους πιο εμβληματικούς art director παγκοσμίως, ο George Lois. Είναι ο άνθρωπος που έχει φτιάξει -ίσως- το διασημότερο εξώφυλλο όλων των εποχών, τον Muhammad Ali να ποζάρει σαν τον Άγιο Σεβαστιανό, δεμένος χειροπόδαρα και με καρφωμένα βέλη πάνω του, για το περιοδικό Esquire.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

26 Οκτωβρίου 1957.  Η Ελένη Καζαντζάκη έχει να επιτελέσει ένα θλιβερό καθήκον: Να θάψει τον άντρα της, που πέθανε στη Γερμανία, μακριά απ’ την πατρίδα του. Μαζί με την πνευματική παρακαταθήκη του Νίκου Καζαντζάκη, όμως, κληρονομεί και τους δύο πανίσχυρους εχθρούς του συζύγου της, το επίσημο Ελληνικό Κράτος και την Εκκλησία.

Τις επόμενες δέκα ημέρες θα αντιμετωπίσει προκλήσεις, προδοσίες και προσβολές και για μόνη διαφυγή θα έχει τις αναμνήσεις από τη συναρπαστική ζωή με τον μεγάλο στοχαστή. Η αρχική αποστροφή της προς τον Καζαντζάκη… Το αναπάντεχο φλερτ του… Ο αντισυμβατικός τρόπος με τον οποίο την προσκάλεσε να μείνουν στη Μόσχα… Ο διωγμός τους από το κατεστημένο και τα χαμένα Νόμπελ για τα οποία τόσο αγωνίστηκαν…

Την ίδια ώρα, σε μια Αθήνα που μόλις ξεπερνάει το σοκ των πολέμων, ο νεαρός Φρέντυ Γερμανός αναλαμβάνει το πρώτο μεγάλο ρεπορτάζ της καριέρας του: Να καλύψει δημοσιογραφικά την επικείμενη κηδεία, τις προθέσεις του απλού λαού, αλλά και τις απίστευτες μηχανορραφίες που στήνονται προκειμένου ο Καζαντζάκης να μη λάβει την τελευταία τιμή που του πρέπει στην Ελλάδα.

Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός είναι ένα γοητευτικό μυθιστόρημα για τις αναμνήσεις μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια, μια καταβύθιση στις σκέψεις ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών, αλλά κυρίως η διαδρομή ενός ανθρώπου που ήταν λεύτερος γιατί δεν φοβόταν να πεθάνει.

 

Ps Το πορτραίτο του  συγγραφέα είναι του Στέφανου Παπαδόπουλου.