Σπανακόπιτα
Από την Αγγελική Σαραντίδου
Υλικά (για 12-15 κομμάτια)
- 1/2 κιλό Σπανάκι
- 1 Αυγό
- 200 γραμ. Φέτα ή Πικάντικη Γραβιέρα
- 2 χούφτες Σιμιγδάλι Λεπτό
- Φρέσκα Κρεμμυδάκια
- Άνηθος
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
- Λάδι
- 6 Χωριάτικο Φύλλο
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, θρυμματίζουμε τη φέτα ή εναλλακτικά τρίβουμε τη γραβιέρα και τα βάζουμε σε μία λεκάνη.
- Προσθέτουμε το αυγό, τον άνηθο, το σιμιγδάλι και το αλατοπίπερο.
- Πλένουμε καλά το σπανάκι, το στεγνώνουμε και το βάζουμε στη λεκάνη.
- Ρίχνουμε λίγο λάδι και τα ανακατεύουμε καλά.
- Αλείφουμε το πυρέξ με λάδι και τοποθετούμε 3 φύλλα κάτω (όπως τα τοποθετούμε ένα ένα, ρίχνουμε λίγο λάδι σε κάθε φύλλο και το απλώνουμε να πάει παντού).
- Προσθέτουμε το υλικό και βάζουμε 2 φύλλα από πάνω (ρίχνουμε πάλι λίγο λάδι σε κάθε φύλλο και το απλώνουμε να πάει παντού).
- Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια με το μαχαίρι, κόβουμε το φύλλο που περισσεύει στο πυρέξ στα πλαϊνά και το στρίβουμε προς τα μέσα.
- Θερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, ρυθμίζοντας τον για ψήσιμο πρώτα κάτω (για 30 λεπτά) και έπειτα για ψήσιμο πάνω/κάτω (άλλα 30 λεπτά).
TIP: Ανά διαστήματα ρίχνουμε λίγο λάδι στα φύλλα για να διατηρηθούν τραγανά.