Χταπόδι κρασάτο του Μοναχού Επιφανίου
Ο Μοναχός Επιφάνιος είχε συνδέσει το όνομα του με την αγιορείτικη κουζίνα, ενώ άφησε πίσω του πολλές συνταγές και μυστικά.
Το χταπόδι κρασάτο είναι ένα νόστιμο φαγητό και φυσικά ιδανικό για της ημέρες της Σαρακοστής. Εγώ τη περίοδο της νηστείας, αλλά και πολλές φορές στην καθημερινότητα μου απολαμβάνω να φτιάχνω μοναστηριακές συνταγές.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε το χταπόδι σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό και το ανακατεύουμε συχνά. Αφού βράσει, κόβουμε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε καλά σε σιγανή φωτιά με το λάδι, ώσπου να ροδίσουν αρκετά. Κατόπιν προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα, το κομμένο χταπόδι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι. Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Επιπλέον, ρίχνουμε στον ταβά το μισό ζωμό, στον οποίο έβρασε το χταπόδι. Σιγοβράζουμε το χταπόδι σκεπασμένο μία ώρα περίπου και θα έχουμε ένα νόστιμο φαγητό.