Από τότε που έγινα μαμά τα βιβλία που μιλάνε για γονείς, σχέση γονέα-παιδιού με ενδιαφέρουν πάρα πολύ.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης μου δεν κατάφερα να διαβάσω κανένα βιβλίο -θα το ήθελα πολύ, αλλά είχα τόσο χαμηλό αιματοκρίτη που κάθε μέρα ήμουν σαν άρρωστη) και μόλις γέννησα ξέκλεβα χρόνο να διαβάζω βιβλία που απευθύνονται σε γονείς.

Έχω διαβάσει αρκέτά και έχω κατασταλάξει σε κάποια must have που αξίζει να τα διαβάσουν οι γονείς, αλλά και όσοι πρόκειται σύντομα να μεγαλώσουν την οικογένεια τους.

Από κάθε βιβλίο κρατάω κάτι που με βοηθάει, με ξεμπλοκάρει και ταιριάζει με τη ψυχολογία του δικού μου παιδιού. Δεν σημαίνει πως πρέπει να τα ακολουθήσεις κατά γράμμα -κάθε σχέση γονέα παιδιού είναι μοναδική και προαραμόζεται ανάλογα τις καταστάσεις.

Στα βιβλία που ξεχώρισα και σου προτείνω να τα διαβάσεις εξηγώ τι έχω κρατήσει, τι με έχει βοηθήσει.

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου – Philippa Perry (εκδόσεις Διόπτρα)

Σύνοψη: Σε αυτό το καθηλωτικό, έξυπνο και με χιούμορ βιβλίο, η αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry εξηγεί πώς χτίζονται ισχυροί δεσμοί αγάπης με τα παιδιά μας και πώς αυτοί οι δεσμοί προάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ζωή τους. Αντί να καταστρώσει το «τέλειο» πλάνο ανατροφής, μας προσφέρει μια πλήρη εικόνα των στοιχείων που οδηγούν στη βέλτιστη σχέση γονέα-παιδιού.

Γιατί να το διαβάσω: Το βιβλίο που θα σου δώσει χρήσιμες συμβουλές για να μεγαλώσεις χαρούμενα παιδιά, χωρίς να τα θαλασσώσεις στην ανατροφή τους. Από τα πιο σημαντικά που κρατάω είναι πως πριν μαλώσω το παιδί μου και ξεσπάσω τα νεύρα του πάνω του να έρθω στη θέση του. Αλήθεια, όταν ήμουν στην ηλικία του και η μαμά μου με μάλωνε τι ένιωθα; Και τότε αυτόματα κάνω πίσω και δεν θέλω να του φωνάξω, αλλά να τον πάρω μια μεγάλη αγκαλιά. Ξέρεις πόσο λυτρωτικό είναι αυτό το συναίσθημα;;

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο -Jessica Joelle Alexander (εκδόσεις Διόπτρα)

Σύνοψη: Γνωρίστε τα μυστικά της δανέζικης ανατροφής από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.

Γιατί να το διαβάσω: Η δανέζικη ανατροφή είναι πολύ κοντά στα δικά μου βιώματα, καθώς η μισή μου οικογένεια είναι από τη Σουηδία. Αυτό το βιβλίομε βοήθησε ουσιαστικά σε δύο πράγματα. Πρώτον, οι γονείς δεν τα ξέρουν όλα! Επιτρέπεται να πεις στο παιδί σου “Αυτό δεν το ξέρω”. Κι είναι πολύ λυτρωτικό! Η ελληνική νοοτροπία θέλει οι γονείς να ξέρουν τα πάντα και να έχουν για όλα μια απάντηση (δεν μας νοιάζει αν είναι μπούρδα, είναι απάντηση). Όταν ο γιος μου με ρωτάει κάτι που δεν ξέρω χωρίς (πλέον) ενοχές του απαντάω “Αναστάση ωραία ερώτηση, δεν ξέρω όμως την απάντηση. Άσε με να το ψάξω. Μάλλον τι λες να το ψάξουμε μαζί;”. Νιώθω ανακούφιση και δείχνω στο παιδί μου πως ΔΕΝ τα ξέρουμε όλα-ότι ΔΕΝ ξέρουμε ψάχνουμε την απάντηση.

Στο δεύτερο πράγμα που με βοήθησε το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πως μιλάμε στα παιδιά για τον θάνατο. Η απώλεια είναι κάτι φυσιολογικό. Υπάρχει από τη στιγμή που υπάρχει η ζωή. Δεν ντρεπόμαστε, μιλάμε για την απώλεια. Την εξωτερικεύουμε και δεν κρύβουμε τα συναισθήματα μας.

Μπαμπάς κομάντο-Νιλ Σίνκλέρ (εκδόσεις Ψυχογιός)

Σύνοψη:  Γραμμένο από τον πρώην κομάντο και πατέρα τριών παιδιών, το εγχειρίδιο αυτό με λίγα λόγια και σταράτα θα σας μάθει πώς:
Να οργανωθείτε για την άφιξη του νεοσύλλεκτου.
Να ετοιμάζετε θρεπτικά γεύματα για τη μονάδα σας.
Να αντιμετωπίζετε ανταρσίες στις γραμμές σας.
Να διατηρείτε το ηθικό σας ακμαίο και να ψυχαγωγείτε τους στρατιώτες σας.

Γιατί να το διαβάσω: Ένα εγχειρίδιο γραμμένο από άντρα για άντρες. Έχει χρήσιμα tips για τους μπαμπάδες προκειμένου να είναι έτοιμοι για όλα (άλλαγμα πάνα, τάισμα και φυσικά για τη συμπεριφορά τους) όταν το μωρό έρθει στο σπίτι μέχρι την ηλικία των 3. Ναι,η εκπαίδευση ξεκινάει και χρειάζεται να την απολαύσεις νέε μπαμπά!

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν- Sarah Ockwell Smith (εκδόσεις Διόπτρα)

Σύνοψη: Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά. Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Γιατί να το διαβάσω: Μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο έμαθα σε ότι έχει να κάνει με την τιμωρία. Πάνω σ αυτό θα χρησιμοποιήσω ακριβώς τα λόγια του βιβλίου: “Η τιμωρία δε διδάσκει τίποτε άλλο εκτός από τον φόβο, και μόλις ο φόβος για την επαναπειλούμενη φοβία σβήσει, η συμπεριφορά επιστρέφει, ή αναδύεται με έναν ελαφρά διαφορετικό τρόπο”. Πλέον η τιμωρία δεν υπάρχει για μας. Έχει αντιατασταθεί με συζήτηση (τα παιδιά καταλαβαίνουν σε όποια ηλικία και να είναι) και με το να τους εκφράζω τα συναισθήματα μου πάνω στη συγκεκριμένη πράξη (που πριν το βιβλίο με οδηγούσε σε τιμωρία).

Πώς οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια – Jessica Joelle Alexander (εκδόσεις Διόπτρα)

Σύνοψη: Ένα βιβλίο για έναν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών μέσα από παραδείγματα, παραλληλισμούς και συμβουλές, ο οποίος βασίζεται στις παρακάτω έννοιες:

Εμπιστοσύνη Η διδασκαλία με εμπιστοσύνη βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, ενθαρρύνοντας το ελεύθερο παιχνίδι και βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν γιατί η μελέτη είναι σημαντική.
Ενσυναίσθηση Η συγγραφέας εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε να κατανοούμε τους άλλους και γιατί είναι σημαντική η εκμάθηση της ενσυναίσθησης από μικρή ηλικία.
Αυθεντικότητα Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά για όλα τα θέματα, ακόμα και για ζητήματα που θεωρούνται ταμπού, όπως το σεξ και ο θάνατος.
Θάρρος Πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά να έχουν θάρρος και να κάνουν λάθη, ώστε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τη δημιουργικότητά τους.
Χούγκα Η διδασκαλία του χούγκα, το να περνάς δηλαδή χρόνο με τους αγαπημένους σου σε ένα όμορφο, ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον, και του faelleskaab, της συντροφικότητας, αποτελούν βασικά στοιχεία της μεθόδου της συγγραφέως.

Με την καλλιέργεια αυτών των απλών αλλά και τόσο σημαντικών εννοιών, οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια. Γιατί όχι κι εμείς;

Γιατί να το διαβάσω: Θα σταθώ σε δύο πράγματα που μου είναι οικεία, καθώς η μια θεία μου στη Σουηδία είναι δασκάλα και από μικρό κοριτσάκι κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί πηγαίνω στο σχολείο της και γνωρίζω τους μαθητές της. Οι Δανοί -νομίζω γενικά οι Σκανδιναβοί- έχουν το “Klassen Time”, την ώρα της τάξης. Από την ηλικία των 6 μέχρι τα 16 τους χρόνια οι μαθητές μιλάνε για τα θέματα που έχουν φυσικά με την παρουσία του εκπαιδευτικού. Σκέψου πόσο υπέροχο θα ήταν να το εφαρμόζαμε κι εμείς στα δικά μας σχολεία και τα προβλήματα, οι διαφορές να λύνονταν με το διάλογο. Επίσης, κρατάω πως τα παιδιά χρειάζονται παιχνίδι. Το παιχνίδι τα βοηθάει σε πολλούς τομείς της μετέπειτα ζωής τους και είναι σημαντικό να παίζουν πολύ!

Έχεις διαβάσει κάποιο απ΄αυτά;;