Την Φλωρεντία, την”Κυρία του Βορρά” όπως την αποκαλούν, την επισκέφτηκα τα χρόνια που ζούσα στη Νάπολι. Μάλιστα, ξεκίνησα το ταξίδι μου οδικώς από τη Ρώμη ως τη Φλωρεντία και πραγματικά η διαδρομή ήταν υπέροχη. Καθώς μπαίνεις στην περιοχή της Τοσκάνης απλά συμβαίνει κάτι ‘μαγικό’ και όλο το τοπίο αλλάζει.

Η πρώτη μου επαφή με την Φλωρεντία, την πρωτεύουσα της Τοσκάνης, ήταν από την πλατεία του Μιχαήλ –Άγγελου όπου όλοι οι τουρίστες σταματάνε για μια πρώτη γνωριμία με αυτή την τόσο ρομαντική πόλη. Ο λόγος που όλοι σταματάμε εκεί είναι γιατί έχεις τη δυνατότητα να δεις ολόκληρη τη πόλη μπροστά σου. Μόλις περπατήσεις μέσα στη πόλη θα νομίσεις πως ο χρόνος έχει γυρίσει πίσω στην Αναγέννηση. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται η γενέτειρα της ιταλικής Αναγέννησης και είναι γνωστή για τις Καλές Τέχνες και την αρχιτεκτονική της.

Η Φλωρεντία έχει πολλά αξιοθέατα -μάλιστα τα περισσότερα έχουν χαρακτηριστεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και τελούν υπό το καθεστώς της UNESCO- να δεις και πρέπει να επιλέξεις ειδικά αν η διαμονή σου είναι μικρή. Το θετικό είναι πως όλα τα αξιοθέατα βρίσκονται κοντά στο κέντρο. Το Duomo θα σας χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς διότι όλα τα βασικά αξιοθέατα βρίσκονται σε απόσταση λίγο λεπτών από το Duomo.

Τα Κυριότερα Αξιοθέατα

Duomo: Ο καθεδρικός ναός του Duomo είναι αφιερωμένος στη Santa Maria del Fiore και είναι χαρακτηριστικό δείγμα ιταλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής. Το παρόν κτίριο είναι σχέδιο του Arnolfo di Cambio, έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες- γλύπτες της εποχής του. Ο ναός είναι από τους μεγαλύτερους στην Ιταλία και ο τρούλος ήταν μέχρι την ανάπτυξη νεότερων δομικών υλικών στη σύγχρονη εποχή ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Ωστόσο, παραμένει ο μεγαλύτερος τρούλος που έχει κατασκευαστεί από τούβλα.

Battistero: Το κτίριο του Βαπτιστηρίου σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελεί τη γήινη εικόνα μιας υψηλότερης, θεϊκής πραγματικότητας. Μάλιστα, είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1059 και 1128 σε φλωρεντιανό ρομανικό στυλ. Η οκταγωνική δομή του έχει μια σημαντική συμβολική σημασία. Το οκτάγωνο συμβολίζει την 8η μέρα, αυτή εκτός της ανθρώπινης ζωής στη γη και κατά την οποία ο Χριστός ανέρχεται και ζει αιώνια ως μια εικόνα που συνδέεται με τη βάπτιση του Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, τα πρώιμα χριστιανικά χρόνια.

Bargello: Το Εθνικό Μουσείο βρίσκεται σε ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα κτίρια στη Φλωρεντία, χτισμένο το 1255. Η χρήση του κτιρίου ως μουσείο ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα.

Palazzo Vecchio: Είναι δηλαδή το Παλιό Παλάτι -η κατασκευή του ξεκίνησε το 1299- και είναι το πιο σημαντικό δημόσιο κτίριο στην πόλη της Φλωρεντίας. Στην αρχή ήταν η έδρα των Τεχνών και αργότερα αποτέλεσε οικεία της οικογένειας των Δουκών πριν μετακομίσουν στο Palazzo Pitti. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Βασάρι μετέτρεψε το εσωτερικό του με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζει το γεγονός ότι ήταν η έδρα της κυβέρνησης όσο και η επίσημη κατοικία της άρχουσας οικογένειας. Το παλάτι είναι πολύ όμορφης αρχιτεκτονικής και περιέχει πολλά αξιόλογα εκθέματα. Επίσης τα δωμάτια διατηρούνται ατόφια από εκείνη την εποχή.

Uffizi Gallery: Θεωρείται από τα σημαντικότερα μουσεία της Ιταλίας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Αρχικά το κτίριο θα γινόταν στέγη των γραφείων των Μεδίκων. Από την αρχή όμως οι ίδιοι χρησιμοποιούσαν τα περισσότερα δωμάτια για να εκθέτουν τα σημαντικότερα και ομορφότερα έργα τέχνης των συλλογών τους. Σήμερα το μουσείο φιλοξενεί έργα από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα.

Ponte Vecchio: Είναι η παλαιότερη από τις 6 γέφυρες της Φλωρεντίας και αποτελεί το σήμα
κατατεθέν της πόλης. Χρονολογείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, εξαιτίας των πλίθινων βάσεων της και των ξύλινων στηριγμάτων. Το 1333 μια καταστροφική πλημμύρα την κατέστρεψε, αλλά ανακατασκευάστηκε 12 χρόνια αργότερα. Αρχικά τα καταστήματα στη γέφυρα ανήκαν στην Κομμούνα, αλλά τον 15ο αιώνα πωλήθηκαν σε ιδιώτες. Τον 15ο αιώνα τα καταστήματα αυτά ήταν οπωροπωλεία, κρεοπωλεία και ψαράδικα. Αργότερα –μάλλον λόγο της άσχημης μυρωδιάς- τα αντικατέστησαν με χρυσοχοεία, κάνοντας έτσι το δρόμο πιο καθαρό και σιγουρα πιο κομψό.

Santa Maria Novella: Η συγκεκριμένη εκκλησία αποτελεί εξαιρετικό δείγμα Αναγεννησιακού ρυθμού. Χρησιμοποιήθηκε για πολυάριθμες τελετουργίες και γιορτές στο πέρασμα των χρόνων. Στο εσωτερικό της έχει ένα από τα αριστουργήματα της πρώιμης αναγεννησιακής περιόδου, την Αγία Τριάδα η οποία φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1425 και 1427.

Palazzo Pitti: Χτίστηκε ύστερα από αίτημα του Λούκα Πίττι, ο οποίος ήθελε να δείξει την υπεροχή και τη δύναμη του στην οικογένεια των Μεδίκων, χτίζοντας ένα εκθαμβωτικό παλάτι. Όταν όμως πτώχευσε το αγόρασε η οικογένεια των Μεδίκων.

Η κουζίνα της Τοσκάνης

‘Pappardelle alle lepre’ (παπαρδέλες –είδος ζυμαρικού- με σάλτσα από μαγειρευτό λαγό), ‘trippa alla fiorentina’ (πατσάς καλυμμένος με ντομάτα και τριμμένη παρμεζάνα), ‘fagioli all uccelletto’ (φασόλια βρασμένα πρώτα και μετά τηγανισμένα σε ελαιόλαδο και πάστα ελιάς), ‘bistecca alla fiorentina’ (μπριζόλα από βοδινό) είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πίτα της τοπικής κουζίνας. Προσωπικά αναζήτησα να δοκιμάσω όλα τα τοπικά πιάτα, αλλά μ΄νο το τελευταίο βρήκα σε όλα τα εστιατόρια και τις τρατορίες.

Μία καλή πρόταση για φαγητό είναι η τρατορία ‘BALDOVINO’ που βρίσκεται στην οδό Via S. Giuseppe 22. Απ΄ότι είδα το 2020 το μενού ανανεώθηκε, αλλά αν βρεις στον κατάλογο (ακόμα) τα συγκεκριμένα πιάτα προτείνω να τα δοκιμάσεις: ‘Fettuccine al sugo finto’ και ‘Tortelacci ripieni de ricotta e radicchio con salsa di gorgonzola’.

Στη Φλωρεντία θα βρεις πολλά εστιατόρια και τρατορίες, αλλά θέλει πολύ ψάξιμο για να απολαύσεις το φαγητό, καθώς πρόκειται για καθαρά τουριστικό μέρος και η ποιότητα του φαγητού δεν είναι η καλύτερη.

Επιπλέον, να αποφύγεις να καθίσεις για φαγητό στην Piazza Signoria -το φαγητό είναι πάρα πολύ ακριβό και όχι καλό. Θα πληρώσεις και με το παραπάνω τη θέα και δεν θα απολαύσεις τοπικές νοστιμιές.

Φυσικά θα δοκιμάσεις παγωτό -όποια εποχή του χρόνου κι αν πας. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι αν θελήσεις γεύση φρούτου να είναι εποχιακή.

Η αγορά της Φλωρεντίας

Στη Φλωρεντία θα βρεις εντυπωσιακές βιτρίνες διάσημων οίκων μόδας, αλλά και παπούτσια, δερμάτινα είδη και κομψά ιταλικής τεχνοτροπίας αντικείμενα. Παλαιότερα κάθε περιοχή της Φλωρεντίας χαρακτηριζόταν από μια συγκεκριμένου είδους εργασία. Το κάθε επάγγελμα
είχε αυστηρούς κανόνες και το συνέχιζαν οι απόγονοι των ιδιοκτητών και αυτό για να μπορέσουν να διατηρήσουν τα μυστικά της τέχνης τους από γενιά σε γενιά. Κατά μήκος της γέφυρας Vecchio υπάρχουν διάσημα χρυσοχοεία, ενώ σε όλη την πόλη θα βρεις κατασκευαστές παπουτσιών. Την περίοδο των εκπτώσεων οι τιμές είναι εξαιρετικές, για κάθε πορτοφόλι και θα μπορείς να αγοράσεις ιδιαίτερα πράγματα σε λογικές τιμές.

Εντυπώσεις κι tips
Η κάθε μου μέρα στη Φλωρεντία ήταν γεμάτη διότι όπως ανέφερα έχει πολλά αξιόλογα μουσεία και γενικότερα αξιοθέατα και ήθελα να επισκεφτώ όσα περισσότερο γινόταν.

Ξεκίνησε από νωρίς το πρωί τις επισκέψεις σου στα μουσεία και φυσικά στο Duomo πριν μαζευτεί πολύ κόσμος και υπάρχει καθυστέρηση και ταλαιπωρία.

Η πόλη δεν έχει βραδινή ζωή- τα μαγαζιά κλείνουν στις 2μ.μ.- αλλά έχει ενδιαφέρουσες προτάσεις για να περάσεις πολύ όμορφα. Κάνοντας μία βόλτα στα σοκάκια μπορείς να απολαύσεις ζωντανή μουσική από διάφορα συγκροτήματα, να κάτσεις σε μικρά μπαράκια- τα οποία είναι ανοιχτά από το πρωί- δοκιμάζοντας τοπικά κρασιά (μια πρόταση που την συνιστώ αφού βρίσκεσαι στην Τοσκάνη) καθώς και να δεις θέατρο του δρόμου από πραγματικούς καλλιτέχνες.

Αργά το βράδυ, αν έχεις αντοχές, κάνε μια βόλτα στη πόλη και φυσικά στα σοκάκια για να την απολαύσεις χωρίς κόσμο και να βγάλεις με την ησυχία σου φωτογραφίες.

Σε συμφέρει να αγοράσεις ενιαία κάρτα για να μην πληρώσεις μεμονωμένα το κάθε μουσείο, γιατί σίγουρα θα σου κοστίσει παραπάνω χρήματα.

Προτίμησε να πάρεις μαζί σου άνετα παπούτσια και σίγουρα όχι ψηλοτάκουνα. Υπάρχουν πολλοί πλακόστρωτοι δρόμοι και φυσικά σκαλιά που χρειάζεται να περπατήσεις και χωρίς άνετα παπούτσια δεν θα μπορείς να κινηθείς και φυσικά να απολαύσεις τις διαδρομές.

Στη γειτονιά Oltrarno θα απολαύσεις τη πραγματική ομορφιά της Φλωρεντίας και για αυτό σου προτείνω να πας μέχρι εκεί. Γενικότερα περπάτησε μέσα στα σοκάκια για να γνωρίσεις καλύτερα την πόλη και να αποφύγεις τον τουρισμό.

Δοκίμασε τοπικά κρασιά -βρίσκεσαι στην Τοσκάνη στον παράδεισο του κρασιού και φυσικά δεν αποφύγεις μια (ή όσες επιθυμείς) επίσκεψη σε οινοποιείο. Συνόδεψε το κρασί σου με ποικιλία τυριών και αλλαντικών. Θα ενθουσιαστεί ο ουρανίσκος σου!

Αν και δεν μου αρέσουν οι τόσο ρομαντικές πόλεις, ομολογώ πως κάθε γωνιά της Φλωρεντίας ήταν γεμάτη τέχνη και πολιτισμό. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως το καθετί το έχουν μετατρέψει σε μουσείο -ακόμα και σπίτια πιο μικρών καλλιτεχνών. Λόγω της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης ένα ταξίδι ως εκεί θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω.

Επιπλέον, θα σου πρότεινα να επισκεφτείς τη Σιέννα. Ένα πολύ όμορφο, γραφικό χωριό όπου θα κάνεις βόλτες σε πλακόστρωτα σοκάκια και θα απολαύσεις νόστιμο φαγητό και πολύ καλό κρασί.