Κάθε φορά που επισκέπτομαι έναν τόπο θέλω να γεύομαι τις παραδοσιακές του γεύσεις. Δοκιμάζω πάντα τόσο συνταγές, όσο και προϊόντα γιατί μέσα από τη γαστρονομία γνωρίζεις τον πλούτο και την κουλτούρα κάθε τόπου ξεχωριστά.

Η Θάσος είναι από τα αγαπημένα μου νησιά και το επισκέπτομαι τακτικά. Πέρα από τις ομορφιές του νησιού, τις υπέροχες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, στη Θάσο θα απολαύσεις πολλές λιχουδιές.

Το παραδοσιακό γλυκό του νησιού είναι το καρυδάκι -εδώ να προσθέσω πως όταν φτιάχνεται με πευκόμελο είναι ακόμα πιο νόστιμο! Δε γίνεται να επισκεφτείς το νησί και να μη δοκιμάσεις αυτό το γλυκό κουταλιού -επιβάλλεται να πάρεις μαζί σου φεύγοντας για να το απολαύσεις σπίτι σου με ελληνικό καφέ.

Συνταγή για γλυκό του κουταλιού καρυδάκι

 Υλικά

50 μέτρια καρυδάκια (είναι απαραίτητα να κοπούν πριν το εξωτερικό τους περίβλημα αρχίσει να γίνεται σκληρό)
– μια κουταλιά της σούπας ξινό (συντηρητικό)
– 900 γραμμάρια ζάχαρη
– 300 γραμμάρια γλυκόζη
– 500 γραμμάρια πευκόμελο
– 20 γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τα καρύδια και μετά χρησιμοποιούμε κάτι αιχμηρό, για να τα τρυπήσουμε κατά μήκος. Έπειτα τα πλένουμε και τα βράζουμε 4 φορές. Κάθε φορά ο βρασμός διαρκεί μισή ώρα και στο τέλος κάθε βρασμού αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Όταν πρόκειται να βράσουμε τα καρυδάκια για τελευταία φορά (τέταρτη), προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ξινό και αφού βράσουμε τα καρυδάκια για 10 λεπτά, τα στραγγίζουμε.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το μέλι Θάσου. Ρίχνουμε τα καρυδάκια μέσα στο σιρόπι και τα βράζουμε για πέντε λεπτά. Τα αφήνουμε για 48 ώρες, και έπειτα τα ξαναβράζουμε για 15 λεπτά μαζί με τα γαρύφαλλα, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν μετά τον βρασμό. Βάζουμε το γλυκό σε γυάλινα βάζα και το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Τη συνταγή την είχα βρει παλαιότερα από το διαδίκτυο