• Ποια είναι η πρώτη σου ανάμνηση από τη Στεμνίτσα;
    Θυμάμαι το χωριό του παππού από τη δεκαετία του ’80, όταν ερχόμασταν οικογενειακώς για Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο. Μου έρχονται στον νου τα πασχαλινά γλέντια με συγγενείς και φίλους και τα πανηγύρια τότε που οι εποχές ήταν πιο ανέμελες. Από το 2006 και μετά που ο μπαμπάς έφτιαξε το σπίτι μας η σχέση μου με τη Στεμνίτσα άλλαξε, καθώς έκτοτε δεν είναι απλώς ένας επισκέπτης, αλλά είμαι πλέον κάτοικος.
  • Τι απολαμβάνεις να κάνεις εκεί;
    Κάθε φορά που έρχομαι αφήνω το αυτοκίνητο και περπατάω, περπατάω πολύ. Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι χωμάτινες διαδρομές του χωριού, αλλά και οι βόλτες στα σοκάκια. Αγαπημένες όμως είναι και οι επισκέψεις στα γύρω χωριά. Κάθε φορά φροντίζω να γνωρίζω και κάτι καινούργιο.
  • Τι αξίζει να δούμε στη Στεμνίτσα;
    Εδώ θα δεις ξεχωριστές βυζαντινές εκκλησίες, το πλούσιο λαογραφικό μουσείο (αυτή την εποχή ανακαινίζεται), ενώ επιβάλλεται μια βόλτα στο μνημείο των Ηρώων από όπου η θέα προς το χωριό είναι πανοραμική. Μπορείς να πας και στην αρχαία Γόρτυνα που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό Ελληνικό. Για να φτάσεις στον ναό θα περάσεις το πέτρινο γεφύρι πάνω από τον Λούσιο ποταμό.
  • Που θα κάτσουμε για φαγητό;
    Το πρωί να πάρεις ζεστό το τυρόψωμο από τον ξυλόφουρνο του χωριού. Για κρεατικά, ορεκτικά και μαγειρευτά θα καθίσεις στην ταβέρνα “Στεμνίτσα” που βρίσκεται πίσω από το καμπαναριό. Να δοκιμάσεις τη σπιτική τυροκαυτερή του Σαράντου. Για καφέ και ποικιλίες θα καθίσεις στη “Γερουσία”. Εκεί ζήτα από τον Άκη και τα κορίτσια του να σου φέρουν κεφτεδάκια και στριφτές πίτες. Μην παραλείψεις να γευτείς πορτοκαλόπιτα και γαλακτομπούρεκο από την “Αρμπαρόριζα” της κ. Σοφίας.
  • Ποιες τοπικές γεύσεις ή τοπικά προϊόντα να δοκιμάσουμε;
    Στην περιοχή της ορεινής Αρκαδίας τρώνε πολύ το λουκάνικο με πορτοκάλι, μια πολύ ιδιαίτερη γεύση, καθώς επίσης και τις χυλοπίτες με μυζήθρα. Στα μαγαζάκια του χωριού θα αγοράσεις παραδοσιακά προϊόντα και βότανα. Στο “Αρκαδικό” θα ψωνίζεις τραχανά, χυλοπίτες και μέλι, στο “Παντοπωλείον Εν Στεμνίτσα” θα βρεις λικέρ (δοκίμασε τσίπουρο βατόμουρο) και μαρμελάδες, στο “Από χώραν Στεμνίτζαν” σε περιμένουν τοπικά σουβενίρ. Στη Στεμνίτσα βρίσκεται και η σχολή Αργυροχρυσοχοΐας. Στα καταστήματα-εργαστήρια θα βρεις μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα.
  • Ποια είναι η καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κάποιος τη Στεμνίτσα;
  • Οι περισσότεροι μπορεί να την προτιμούν το προχωρημένο φθινόπωρο και τον χειμώνα, τότε που η φύση αλλάζει ριζικά την… αμφίεσή της, εμένα η Στεμνίτσα μου αρέσει εξίσου την άνοιξη που το τοπίο είναι καταπράσινο και φυσικά το καλοκαίρι όταν θέλω να ξεφύγω από τη ζέστη της θάλασσας. Εδώ ακόμη και το καλοκαίρι φοράμε μπουφανάκι.
  • Υπάρχει κάποιο αξιοθέατο να επισκεφτούμε;
  • Το αγαπημένο μου μέρος είναι η μονή του Τιμίου Προδρόμου. Στέκεται πάνω από το φαράγγι του Λούσιου και είναι χτισμένη μέσα στον βράχο. Οι μοναχοί θα σε κεράσουν ελληνικό καφέ και λουκούμια και εσύ θα περάσεις ίσως τα πιο γαλήνια λεπτά της ζωής σου.

  • Τι δραστηριότητες να κάνουμε;
    Γίνε ένα με τη φύση! Όταν έρθεις στη Στεμνίτσα δεν μπορείς παρά να ξεχυθείς μέσα στο Μαίναλο και να “χαθείς” μέσα στο πανέμορφο ελατόδασος κάνοντας ποδηλατάδα ή και ιππασία. Τον χειμώνα μπορείς να επισκεφτείς το χιονοδρομικό κέντρο, από την άνοιξη και μετά να κάνεις ράφτινγκ στον Λούσιο, το καλοκαίρι να κολυμπήσεις στα παγωμένο νερά του ποταμού και όλο τον χρόνο να περπατήσεις μέσα στο φαράγγι στο Menalon Trail, το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα.
  • Μια κοντινή εκδρομή/κάποιο χωριό που μπορούμε να επισκεφτούμε στη γύρω
    περιοχή;

    Συγκλονιστική είναι και η επίσκεψη στη Μονή Φιλοσόφου εκεί όπου τα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό. Θα το βρεις περπατώντας μέσα στο φαράγγι του Λούσιου. Επιπλέον στην καρδιά του Μαινάλου βρίσκεται το Λιμποβίσι, το χωριό του Θόδωρου Κολοκοτρώνη που είναι εγκαταλελειμμένο. Δίπλα στο πατρικό του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης βρίσκεται ένα μικρό μουσείο, αντίγραφο του παραδοσιακού Κολοκοτρωνέικου σπιτιού.