Το χωριό Καστράκι, χτισμένο αμφιθεατρικά, βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα Μετέωρα κι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Φτάνοντας στο χωριό κι βλέποντας από πάνω σου τα άγρια βράχια με τα μοναστήρια το θέαμα είναι εκπληκτικό και δεν χορταίνεις να το απολαμβάνεις (εντάξει και να το φωτογραφίζεις). Το Καστράκι συνδυάζει μοναδικά τη γραφικότητα της υπαίθρου με το μοναδικό τοπίο των Μετεώρων.

https://www.instagram.com/p/B3JVJbvj04s/

Ο παραδοσιακός οικισμός πήρε το όνομά του από ένα αρχαίο μικρό φρούριο πάνω από το σημερινό χωριό, στη θέση Αδράχτι και το οποίο αποτελούσε τμήμα των αρχαίων οχυρώσεων της πόλης του Αιγινίου, το αρχαίο όνομα της πόλης Καλαμπάκας.

https://www.instagram.com/p/B1UJIiWIGwv/

Το χωριό διατηρεί μια σημαντική τοπική παράδοση, ήθη και έθιμα, δημοτικά τραγούδια που όλα χαρακτηρίζονται από μια μοναδικότητα.

Φτάνοντας ως εκεί αξίζει να περπατήσεις τα σοκάκια του χωριού, να διαβείς τα μονοπάτια ανάμεσα στους πανύψηλους βράχους και να επισκεφτείς τις σκήτες τα μικρά εξωκλήσια, τα μοναστήρια, ενώ θα απολαύσεις τοπικές νοστιμιές στις ταβέρνες του χωριού.

https://www.instagram.com/p/B1Wof23A5wj/

Μια επίσκεψη στο ναό της Παναγίας της Δούπιανης, με τη σκήτη Δούπιανης, που αποτέλεσε κέντρο λατρείας των πρώτων ασκητών [11ου-12ου αι.] αξίζει το χρόνο σου. Όπως, επίσης, κάνε στάση τόσο στη Δρακοσπηλιά, την Αγιά και το ασκηταριό του Αγ. Νικολάου Μπάντοβα ή Κοφινά.

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα του χωριού είναι το κρέμασμα των μαντηλιών στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά που γίνεται κάθε χρόνο στη γιορτή του. Οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και οι επισκέπτες, τιμούν τον Άγιο προσφέροντας του ένα μαντήλι.  Τόσοι οι αναρριχητές -ο τόπος είναι ιδανικός για το συγκεκριμένο άθλημα-όσο και οι κάτοικοι αναρριχώνται για να ανεβάσουν τα καινούρια μαντήλια και να κατεβάσουν αυτά που είχαν ανεβάσει την περσινή χρονιά. Φυσικά την περίοδο του Πάσχα ακολουθούν όλες τις παραδόσεις στα μοναστήρια των Μετεώρων. 

https://www.instagram.com/p/BomqSpBAreL/

Στις παραδοσιακές ταβέρνες θα γευτείς εκλεκτούς μεζέδες της Θεσσαλίας και θα τους συνδυάσεις φυσικά με τσίπουρο. Νόστιμα κρέατα, παραδοσιακές πίτες, γίγαντες γιαχνί είναι μόνο μερικές από τις επιλογές.