Την Κάλλια Καρτσάκη -εγώ την αποκαλώ Καλλιόπη!- τη γνωρίζω από τα πρώτα της δημοσιογραφικά βήματα. Η επιμονή, η αγάπη της για τη δουλειά και το επόμενο θέμα με έκαναν να πιστέψω πως αυτό το κορίτσι θα προχωρήσει. Ένα διάστημα συνεργαστήκαμε στο περιοδικό People κι έπειτα άνοιξε τα φτερά της.  Από τη διεύθυνση του Fthis.gr στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, ενώ τη φετινή σεζόν θα είναι στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής “Ώρα για Μελέτη” στον Alpha.

Πριν επιστρέψει στην Αθήνα για τη προετοιμασία της εκπομπής, η δική μου Καλλιόπη, μας ξεναγεί στα αγαπημένα της Χανιά -το μέρος που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ποια είναι η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στα Χανιά;

Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται από τα Χανιά είναι – τι άλλο;- το Παλιό Ενετικό Λιμάνι της πόλης με τον Φάρο. Είναι όμορφο όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά τα απογεύματα, στο ηλιοβασίλεμα, είναι ονειρεμένο…

Ποια από τα αξιοθέατα αξίζουν το χρόνο μας;

https://www.instagram.com/p/CCwPQzaAsOD/

Αναμφίβολα, εκτός από το Παλιό Ενετικό Λιμάνι και τον Φάρο, αξίζει κανείς να δει στην πόλη τα Ενετικά Νεώρια και το Αρσενάλι, το Φρούριο του Φιρκά, τους Τάφους των Βενιζέλων και τη Δημοτική Αγορά. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και τα μουσεία των Χανίων, όπως το Αρχαιολογικό, το Ναυτικό και το Μουσείο Σχολικής ζωής (όπου η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του στο χωριό Νεροκούρου ανήκει στους γονείς μου Μαρία Δρακάκη και Δημήτρη Καρτσάκη).

Ποιο φαγητό πρέπει να δοκιμάσω οπωσδήποτε;

Τι άλλο; Πιλάφι!!!

Που θα απολαύσω την κρητική κουζίνα;

Θα βρεις πολλά παραδοσιακά μαγαζιά στο Λιμάνι των Χανίων και θα φας τα καλύτερα τηγανιτά καλαμαράκια
του κόσμου στη Νέα Χώρα. Επίσης, μπορείς να απολαύσεις την κρητική κουζίνα και εκτός της πόλης, σε περιοχές όπως τα Κουνουπιδιανά, οι Βουκολιές, η Μηλιά (το οικολογικό χωριό του νομού) και στο Θέρισο.

Στάση για γλυκό. Σε ποιο μαγαζί θα πάω και τι θα δοκιμάσω;

Θα χρειαστεί να επισκεφθείς το ιστορικό χωριό Κάντανος, όπου θα περάσεις από το μαγαζί του «Κοντεκάκη» για το πιο νόστιμο γαλακτομπούρεκο της γης!

Σε ποια παραλία κολυμπάμε; 

https://www.instagram.com/p/CDo5H87gujt/

Είναι πολλές οι παραλίες που αξίζει να επισκεφθούν όλοι όσοι έρθουν στα Χανιά. Τα Φαλάσαρνα, το Ελαφονήσι, η Παχιά Άμμος-τοΓραμμένο – το Γυαλισκάρι στην Παλαιόχωρα, το Μαράθι, o Σταυρός και ο Ίλιγκας στα Σφακιά είναι πεντακάθαρες και ιδανικές για οικογένειες, αλλά και για όλες τις ηλικίες.  Δεν μπορώ να παραλείψω τα Σεϊτάν Λιμάνια, που είναι εντυπωσιακά, αλλά χρειάζονται αντοχές για την κατάβαση στην παραλία.

Ποιο είναι το πιο ινσταγκραμικό μέρος στα Χανιά;

Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, φυσικά. Βέβαια, οι πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες βγαίνουν από τη Rosa
Nera.

https://www.instagram.com/p/Bl5IuCBA0Qu/

Εσύ τι απολαμβάνεις να κάνεις περισσότερο στο νησί;

Μου αρέσει να κάνω πολλά πράγματα… Στην κορυφή των προτιμήσεών μου είναι οι βόλτες στην πόλη (και
στο λιμάνι φυσικά), αλλά και οι μονοήμερες εκδρομές σε εντυπωσιακά σημεία του νομού.

Ποιο χωριό να επισκεφτούμε και γιατί;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, τη Μηλιά, το οικολογικό χωριό του νομού. Είναι ένα υπέροχο μέρος, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Βρίσκεται στη λίστα του “Lonely Planet” ως ένα από τα 50 μαγικά μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Τι πρέπει να πάρω φεύγοντας από τα Χανιά;

Οπωσδήποτε, πρέπει να αγοράσεις τοπικά προϊόντα από τη Δημοτική Αγορά Χανίων, να δοκιμάσεις τη μπουγάτσα του «Ιορδάνη» και καλτσούνια για όλα τα γούστα στο μαγαζί, κάτω από το Δημαρχείο.

https://www.instagram.com/p/CDmT6Ipg9EO/

Το φετινό καλοκαίρι δεν έχει τόση τουριστική κίνηση όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αλήθεια, πως σου φάνηκε; Ποιες είναι οι σκέψεις σου;

Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά στα μέσα του Ιούλιου αντίκρισα αυτή την εικόνα. Τα Χανιά χωρίς κίνηση. Δυσαρεστήθηκα και στενοχωρήθηκα για τους ανθρώπους που βγάζουν τα «προς το ζην» από τον τουρισμό, αλλά κατέληξα ότι καλύτερα έτσι ένα μόνο καλοκαίρι, παρά όλα τα υπόλοιπα καλοκαίρια από εδώ και στο εξής…