Ο Γκραίγκερς γυρίζει στην πατρίδα του έπειτα από χρόνια απουσίας σ’ ένα ερημικό μέρος, όπου ανέπτυξε τη φιλοσοφία του για τη ζωή, την οποία αποκαλεί «επιταγή του ιδεώδους» και συνοψίζεται στον αγώνα για επίτευξη της αλήθειας με κάθε θυσία. Επιστρέφοντας ξανασυναντά τον παιδικό του φίλο Γιάλμαρ Έκνταλ, ο οποίος ζει σε μία πλάνη ως προς την οικογενειακή του γαλήνη, τη συζυγική του ευτυχία και το μέγεθος της προσωπικότητάς του. Ο Γκραίγκερς τον θεωρεί τότε ιδανικό παραλήπτη για την «επιταγή» του και επιχειρεί να οδηγήσει την οικογένεια Έκνταλ στη συνειδητοποίηση της ψευδαίσθησής της και να «σώσει» με κάθε κόστος την αγριόπαπια από τον βυθό.

Η αλήθεια πρέπει να αποκαλύπτεται, όποιο κι αν είναι το κόστος, διότι μόνο τότε μπορεί κανείς να γίνει κοινωνός της ιδεώδους ζωής, υποστηρίζει ο Γκραίγκερς κατά την αντιπαράθεσή του με τον Ρέλινγκ πάνω στη μοίρα του Γιάλμαρ. Το ζωτικό ψεύδος είναι η θεραπεία διά πάσαν νόσον, αντιτείνει ο πνευματικός του αντίπαλος.

Ο ΧένρικΊψεν, ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές κι επαναστάτες του παγκόσμιου θεάτρου, για άλλη μια φορά αποκαθηλώνει πρότυπα γράφοντας την Αγριόπαπια, μια ποιητική και γεμάτη συμβολισμούς τραγικωμωδία για τα ζωτικά ψεύδη και τις μετα-αρετές μας, που διαδραματίζεται μέσα στο χάσμα δύο οικογενειών.

Η παράσταση διαρκεί περίπου τρεις ώρες έχει ρυθμό και αξιόλογες ερμηνείες. Η σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Τάρλοου είναι λιτή, χωρίς περιττές κινήσεις και τεχνάσματα αφού το κείμενο του Ίψεν και το επιτελείο των ηθοποιών δίνουν το κατάλληλο στίγμα. Η Λένα Δροσάκη, βραβευμένη με Καρφίτσα Μελίνα Μερκούρη, χαρίζει στο κοινό ακόμα μια συναρπαστική ερμηνεία με την φωνή και την κίνηση της. Εξίσου δυναμικοί είναι όλοι οι ηθοποιοί που έχουν μπει στο πετσί του ρόλου και σε μεταφέρουν στο σπίτι που διαδραματίζονται τα γεγονότα. Ο ρόλος του γιατρού που μιλάει ξεκάθαρα για το «ζωτικό ψεύδος» δεν με έπεισε ιδιαίτερα υποκριτικά, αλλά ούτε και με την κινησιολογία του.

Παίζουν: Γιάννος Περλέγκας, Λένα Δροσάκη, Γιάννης Κότσυφας, Άννα Μάσχα, Σίσσυ Τουμάση.

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη 19:00, Παρασκευή 20:30, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00

Τιμές Εισιτηρίων

Τετάρτη 15 ευρώ

Παρασκευή έως Κυριακή: κανονικό 20 ευρώ, senior (άνω των 65): 17 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων, ΑμεΑ: 14 ευρώ.

 

Μέχρι τις 3 Ιουνίου στο θέατρο Πορεία