Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του 1957, όπου  ένα αλλοδαπό αγόρι, δεκαέξι χρόνων, κατηγορείται για φόνο. 12 ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή,  αντικατοπτρίζοντας τις – δυστυχώς διαχρονικές – προκαταλήψεις της κοινωνίας μας, μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται «βίαια» μπροστά στα μάτια μας.

«12 θυμωμένοι άντρες» κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται και άλλοτε συγκρούονται. Έχουν κληθεί να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας το βάρος της ευθύνης που φέρνει η κάθε τους απόφαση.

Ένα καλογραμμένο κείμενο με οικείους χαρακτήρες, μια εξαιρετική σκηνοθετική ματιά της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και ένα προσεγμένο καστ ηθοποιών συνθέτουν την επιτυχία της παράστασης. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως επί 4 σεζόν είναι sold out. Από την στιγμή που τα φώτα της πλατείας σβήνουν, οι ηθοποιοί ξεκινάνε το δικό τους παιχνίδι κρατώντας για 90 λεπτά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο μπαίνει στη θέση του 13ου ενόρκου.

Πρωταγωνιστούν: Μάνος Ζαχαράκος, Τρύφωνας Καρατζάς & Παντελής Παπαδόπουλος ( διπλή διανομή) ,  Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Ορέστης Τρίκας , Κωνσταντίνος Αρνόκουρος , Τάσος Παπαδοπουλος

Συμμετέχει: Αλέξης Σταυριανός
Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή