Για μένα απόδραση το σαβ/κο σημαίνει να πάω σε ένα ωραίο μέρος, να δω τις ομορφιές του τόπου, να κάνω αθλητικές δραστηριότητες, να δοκιμάσω τις τοπικές λιχουδιές και να απολαύσω τον καφέ μου με την συντροφιά ενός βιβλίου. Ναι, ακόμα και στις mini αποδράσεις έχω μέσα στη τσάντα μου ένα βιβλίο.

Αυτή την περίοδο διαβάζω το βιβλίο «Από ζάχαρη και αλάτι» της Βανέσας Αδαμοπούλου.  Είναι το δεύτερο βιβλίο της, το οποίο μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Η γραφή της είναι χαρισματική και καταφέρνει να σου δημιουργεί εικόνες περιγράφοντας τις ιστορίες των χάρτινων ηρώων της.

Κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, ένας διακεκριμένος επιστήμονας που ξετυλίγει θαρρετά τον μίτο της ύπαρξής του με ιδιαίτερο ζήλο και νοσταλγία, αγκαλιάζει όλα εκείνα που τον έθρεψαν και τον στοίχειωσαν, εκείνα που αγάπησε κι άγγιξε με τα δάχτυλά του. Αναμετριέται με θεριά και δαίμονες, δίνει φωνή σε όσους έφυγαν, για να στήσει από την αρχή τους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής του.

Από την Ήπειρο του 1940, παραμονές της επίθεσης των Ιταλών του Μουσολίνι, στην Απελευθέρωση και στον Εμφύλιο, και σχεδόν ως την Ελλάδα τού σήμερα, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Αθήνα, Ρώμη, Χαϊδελβέργη, η ζωή του Αντρέα, καθηγητή φιλοσοφίας, κυλά σαν το τρεχούμενο νερό, μέχρι τη μέρα που θα αλλάξει για πάντα το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν του.

 

Ένας απολογισμός δίχως τεφτέρια, μια βαλίτσα θύμησες χωρίς παραλήπτη και μια ζυγαριά που αψηφά κέρδη και χασούρες, έτσι όπως το έλεγε απλά, αλλά καθόλου αφιλοσόφητα, η γιαγιά Βένη: «Ζάχαρη κι αλάτι, παιδί μου, η ζωή του καθενού. Ποιου λίγο, ποιου πολύ, τι σημασία έχει; Ζάχαρη κι αλάτι η ζωή!»

Πριν φύγεις για το επόμενο ταξίδι σου πάρε μαζί το συγκεκριμένο βιβλίο. Καλή ανάγνωση!