Αν μου έλεγαν παλαιότερα πως κάποια στιγμή θα έκανα ελεύθερο camping θα γελούσα πάρα πολύ. Ούτε κατασκήνωση δεν είχα πάει. Για την ακρίβεια είχα γραφτεί και ο παππούς μου είχε πει “Κορίτσι μου δεν είσαι εσύ για κατασκήνωση, το βράδυ θα επιστρέψεις πίσω τρέχοντας”. Τα λόγια του βγήκαν πέρα για πέρα αληθινά. Πήγα το πρωί και αργά το ίδιο βράδυ οι γονείς μου ήρθαν άρον- άρον να με πάρουν πίσω.

Για την ακρίβεια το ελεύθερο camping δεν υπήρχε ποτέ ως προοπτική για μένα, ούτε ήταν κάτι που σκεφτόμουν ποτέ να δοκιμάσω. Μέχρι που το καλοκαίρι του 2016 είπα να το τολμήσω. Είχα την πολυτέλεια πως αν δεν μου αρέσει μπορώ να μείνω σε ένα ξενοδοχείο στη περιοχή.

Θυμάμαι εκείνο το καλοκαίρι είχα μεγάλη ανάγκη να χαλαρώσω και να απολαύσω τις διακοπές μου. Επειδή πέρα από το περιοδικό People είχα αναλάβει την επικοινωνία δύο μεγάλων νυχτερινών μαγαζιών με πρωτοκλασσάτα ονόματα ποτέ δεν απολάμβανα τις διακοπές μου. Ή ενδιάμεσα θα έπρεπε να τρέχω για τις συναυλίες των καλλιτεχνών ή την προώθηση της συνεργασίας. Εκείνο το καλοκαίρι ήθελα να μην κάνω τίποτα άλλο πέρα από διακοπές. Και το αγόρι μου (ο μπαμπάς του Αναστάση) με έπεισε να κάνουμε ελεύθερο camping γιατί θα με βοηθούσε η επαφή με τη φύση. Έτσι, είπα να το δοκιμάσω. Α! Δύο συνάδερφοι έκαναν μόνο ελεύθερο camping και με είχαν σπρώξει να δοκιμάσω αυτή την εμπειρία.

Αν με ρωτήσεις, σχεδόν 5 χρόνια μετά, θα σου έλεγα πως δεν θα το ξανά έκανα. Γιατί δεν μου ταιριάζει. Βρήκα κάποια θετικά, ναι η επαφή με τη φύση είναι μια χαρά, αλλά κρατάω μια χαρά επαφή κάνοντας αγαπημένες δραστηριότητες στα ταξίδια μου -δες εδώ άρθρο που έχω γράψει αναλυτικά.

Από την άλλη αν σκέφτεσαι να ζήσεις αυτή την εμπειρία θα σου δώσω μερικά χρηστικά tips για εσένα που είσαι πρωτάρης στο free camping:

-Η παρέα είναι πολύ σημαντική. Από θέμα παρέας δεν το απόλαυσα, δεν είχα πάει με ανθρώπους από το δικό μου περιβάλλον για να μπορώ να νιώθω καλύτερα, πιο άνετα και να κάνω την ανάλογη πλάκα. Ίσως ήταν διαφορετική η εμπειρία μου. Για αυτό την παρέα επιλέγω να στη βάλω νούμερο ένα. Αφού θα πας φρόντισε να επιλέξεις την κατάλληλη παρέα, δηλαδή με αυτούς που περνάς εσύ καλά. Στα plus βάζω πως με το αγόρι μου φεύγαμε οι δυο μας και κάναμε κοντινές εξορμήσεις στη γύρω περιοχή.

-Αν σε παίρνει να τρως έξω κι όχι να μαγειρεύεις. Προτίμησε να τρως κάθε ημέρα σουβλάκι από το να μαγειρεύεις στη φύση. Η συνάδερφος που με έπεισε να δοκιμάσω αυτή την εμπειρία μαγείρευε κανονικά -δεν ξέρω που ούτε καν θα έμπαινα στη διαδικασία να το κάνω.

-Προτίμησε άνετα ρούχα, μην κουβαλήσεις πολλά γιατί το πιο πιθανό είναι να μην τα βάλεις. Επίσης, πόσο μεγάλη είναι η σκηνή για να χωρέσει βαλίτσες; Μαγιό, φορέματα άνετα και τζιν σορτσάκια είναι μια χαρά. Πρόσεχε μην πάρεις ρούχα που να τσαλακώνουν -δεν θα έχεις να τα σιδερώσεις.

-Έξω από την σκηνή βάλε μουσαμά για να αφήνεις τα παπούτσια και να τινάζεις τα πόδια σου. Σίγουρα δεν θέλεις να έχει άμμο όλη η σκηνή και το στρώμα σου.

-Μην κάνεις το λάθος να πάρεις ένα απλό στρώμα. Επένδυσε σε καλό στρώμα -τουλάχιστον απόλαυσα τον ύπνο μου.

-Αφού κάνεις camping επέλεξε ένα μέρος δίπλα στη θάλασσα. Ξέρω απαγορεύεται, αλλά τελικά έχουμε πάρα πολύ κόσμο που κάνει ελεύθερο camping. Διάλεξε να στήσεις την σκηνή σου σε τέτοιο μέρος που μόλις την ανοίγεις να μπαίνεις κατευθείαν στη θάλασσα. Να κι ένα ακόμα θετικό που είχα.

-Να πάρεις ντουζιέρα για camping -τα πρωινά να την αφήνεις στον ήλιο θα έχεις πάντα ζεστό νερό να το απολαύσεις.

-Για αρχή πήγαινε ένα Σαββατοκύριακο για να δεις αν το έχεις όλο αυτό. Γιατί μπορεί να νομίζεις πως είναι super εμπειρία, αλλά να μην σου βγει. Τονίζω και σ αυτό το σημείο επέλεξε την κατάλληλη παρέα.

-Φακός για διάβασμα. Το βράδυ θα μπορείς να διαβάζεις, όχι πάντα τόσο ξεκούραστα, αλλά είναι μια ασχολία.

Καλή επιτυχία!