Τι αλλάζει στα ταξίδια όταν γίνεσαι μαμά
Αν περιμένεις να σου γράψω πως ΔΕΝ αλλάζει τίποτα στα ταξίδια με παιδί είσαι σε λάθος άρθρο -μην σου πω σε λάθος site. Γιατί αν ένα πράγμα με έχει φέρει κοντά σας και συνομιλούμε, μου ζητάτε συγκεκριμένα άρθρα είναι η πραγματική μου άποψη που έρχεται από τη βιωματική εμπειρία και μόνο.
Όταν γίνεσαι μαμά τα ταξίδια αλλάζουν εντελώς. Φυσικά και έχουν τις δυσκολίες τους, αλλά δεν σημαίνει πως πρέπει να τα βγάλουμε από τη ζωή μας. Μαθαίνεις, προσαρμόζεσαι, γίνεσαι πιο ευέλικτη και καταφέρνεις να περάσεις καλά. Ναι, μπορείς να περάσεις πολύ καλά και να μην σου φανεί βουνό όλο αυτό. Στο λέω εγώ που ο Αναστάσης μέχρι να γίνει 5 μηνών είχε ταξιδέψει σε 7 διαφορετικούς προορισμούς.
Τι αλλάζει στα ταξίδια όταν γίνεσαι μαμά
- Αν στη ζωή πριν το παιδί αποφάσιζες ξαφνικά να φύγεις εκδρομή, ανά πάσα στιγμή, τώρα απλά δε γίνεται. Χρειάζεται μια μικρή διαδικασία σε όποια ηλικία και να είναι.
- Χωρίς παιδί μπορείς να κάνεις camping, να κοιμηθείς σε hostel με το παιδί δεν είναι τόσο εύκολα. Αυτό σημαίνει πως πλέον προτεραιότητα έχουν τα ξενοδοχεία -ειδικά τα family friendly.
- Λέμε “Ναι” στις μονοήμερες εκδρομές, αλλά σε μέρη κοντά πλέον στην Αθήνα. Έχουμε πάει με τον Αναστάση μονοήμερη στην Αγόριανη όταν ήταν 5 μηνών, αλλά δεν μπορεί να γίνεται πολύ συχνά. Επίσης, έχουμε πάει για 2 βράδια στο Λεωνίδιο, όταν ήταν περίπου 10 μηνών και για 2 βράδια στη Βόρεια Εύβοια μόλις έγινε 1 έτους. Μπορώ να σου πω πως ήταν κουραστικά γιατί και οι δύο αυτοί προορισμοί είναι υπέροχοι, αλλά έχουν πολλές στροφές και ταλαιπωρηθήκαμε στο ταξίδι. Τόσο το Σούνιο, η Κόρινθος και η Χαλκίδα παραμένουν για μας πάντα μια καλή απόδραση εκτός πόλης.
- Όταν ήταν μωρό μέχρι που έγινε 2 ετών προτιμούσα οδικούς προορισμούς και έψαχνα να έχουν πολύ κοντά νοσοκομείο.
- Όταν ταξιδεύεις με μωρό προτεραιότητα έχει ο δικός του εξοπλισμός. Αυτό σημαίνει πως πρώτα πρέπει να χωρέσουν όλα τα δικά του πράγματα και αξεσουάρ και μετά της μαμάς και του μπαμπά.
- Προτίμησε τα baby friendly εστιατόρια -αυτά που έχουν καρεκλάκι για το παιδί και ίσως να έχουν παιδικό κατάλογο. Ή τουλάχιστον να μπορεί να φάει κάτι το παιδί.
- Καλντερίμια, πλακόστρωτους δρόμους και απότομους τους ξεχνάς τα πρώτα χρόνια. Δεν είναι καθόλου εύκολο με το καροτσάκι. Στο κάστρο της Μονεμβασιάς πήγαμε όταν ο Αναστάσης ήταν 3 μηνών και δυσκολευτήκαμε με το καρότσι -παρόλο που είχε χοντρές ρόδες και το βρέφος δεν ένιωθε αναταράξεις.
- Τα ερημικά μέρη και οι ερημικές παραλίες τα πρώτα χρόνια απλά τα ξεχνάς για την ασφάλεια σας και μόνο. Όσο και να προτιμούσα τις “κρυφές” παραλίες πριν γίνω μαμά τόσο τις αποφεύγω πια.
- Στα ταξίδια καλό είναι να ακολουθείς το πρόγραμμα του παιδιού σου. Εμείς τα δύο πρώτα χρόνια τα μεσημέρια επιστρέφαμε στο ξενοδοχείο για να κοιμηθεί ο μικρός. Ο μεσημεριανός ύπνος του ήταν απαραίτητος κι αν τον έχανε γκρίνιαζε πάρα πολύ μετά. Μπορεί να μην καταφέρεις να δεις μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο όλα τα αξιοθέατα του τόπου, αλλά αυτό το θεωρείς δεδομένο με το παιδί.
- Το πρώτο τεστ με τα πράγματα το έκανα όταν πήγαμε στο εξοχικό -ήταν περίπου 2 μηνών. Η αλήθεια είναι πως αν έχεις εξοχικό βολεύει πολύ να είσαι εκεί με το παιδί το πρώτο καιρό. Ή να κάνεις μια πρόβα διακοπών.
- Δοκίμασα all inclusive πακέτα διακοπών και έμεινα ευχαριστημένη. Πήγαμε 15 μέρες στη Ζάκυνθο, μας στοίχισε πιο οικονομικά, και κατάφερα να διαβάσω ένα ολόκληρο μυθιστόρημα με μωρό 2 ετών.
- Πριν ξεκινήσεις για το ταξίδι να έχεις μαζί κάτι σε σνακ -τα παιδιά πάντα πεινάνε στο αυτοκίνητο. Μην πάρεις κανονική μερίδα φαγητού γιατί ίσως ζαλιστεί στο δρόμο. Τοστ, τυροπιτάκια, μπανάνα είναι πάντα μια καλή ιδέα.