Ο πρώτος χρόνος με τον κορονοϊό στη ζωή μας έχει συμπληρωθεί και έγραψα αναλυτικά για το πως έχω περάσει με τα τρία lockdown.

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο σε καραντίνα έχω μάθει αρκετά πράγματα και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σου. Είμαι σίγουρη θα βρεις πολλά κοινά.

Ξεκινάω:

  1. Οι μαμάδες έχουμε super δυνάμεις. Μπορούμε να κάνουμε zoom meeting και ταυτόχρονα να μαγειρεύουμε και να ζωγραφίζουμε με το παιδί. Το έχω κάνει άπειρες φορές μέσα σε ένα χρόνο.
  2. Τελικά δεν χρειάζεσαι απαραίτητα γραφείο, μπορείς να το στήσεις σε οποιοδήποτε μέρος. Όλο αυτό το διάστημα έχω δουλέψει από το σπίτι, το εξοχικό -όταν βγήκαμε από καραντίνα το καλοκαίρι ετοίμασα άρθρα από εστιατόριο μέχρι καφετέρια σε παραλία. Η γνώμη μου για την τηλεργασία είναι εδώ.
  3. Μαγειρεύω κάθε μέρα. Ξέρω ότι πολλές μανούλες μπορεί να θυμώσετε, αλλά είχα βοήθεια από την πεθερά μου κι έτσι μαγείρευε πολύ συχνά. Εδώ κι ένα χρόνο μαγειρεύω εντελώς μόνη. Με σωστή οργάνωση όλα τα καταφέρνεις, αλλά αυτό το “τι θα μαγειρέψω σήμερα” παραμένει μπελάς. Γιατί ο καθένας έχει διαφορετικές προτιμήσεις.
  4. Έχω γίνει πιο ευέλικτη και προσαρμοστική.
  5. Αν θέλω να έχω χρόνο μόνο για μένα πρέπει να ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί. Για να φτιάχνω με ηρεμία το πρωινό μου, να κάνω διαλογισμό που όλοι κοιμούνται και υπάρχει ηρεμία, να γράφω άρθρα αλλά και να διαβάζω βιβλία. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσει ο μικρός ο χρόνος του ανήκει και τον διεκδικεί. Για τηλεργασία με μικρό παιδί έχω γράψει εδώ.
  6. Με τη ζαχαροπλαστική έχουμε γίνει καλές φίλες. Φτιάχνω κέικ, γλυκές τάρτες έχω προσπαθήσει και για τούρτες.
  7. Οι γιορτές είναι να τις ζεις όπως πραγματικά θέλεις και όχι να τρέχεις από εδώ κι από εκεί. Τα Χριστούγεννα ακολουθήσαμε το δικό μας πρόγραμμα αποκλειστικά και ομολογώ πως περάσαμε πολύ ωραία. Άρα έμαθα πως δεν θα ακολουθώ τα “πρέπει” αλλά τα “θέλω” μας.
  8. Η ζωή είναι ανιαρή χωρίς ταξίδια, θέατρο και ότι αφορά τον πολιτισμό. Είναι σαν να έχουν μείνει κλειστοί οι ορίζοντες μου. Και δεν θέλω να τα κάνω όλα με ένα κλικ από τον υπολογιστή μου.
  9. Η επαφή με τη φύση που ήταν δεδομένη έγινε ανάγκη. Αφού δεν μπορώ να ταξιδέψω φροντίζω να κάνω βόλτες σε μέρη με πράσινο και θάλασσα.
  10. Ο χρόνος απέκτησε άλλο νόημα. Δεν στεναχωριέμαι καθόλου που οι ρυθμοί μας έπεσαν. Χρειαζόταν να συμβεί -όχι με τον τρόπο που έχει γίνει- αλλά αυτή η παύση μας βοήθησε να δούμε πως όλα πριν έτρεχαν με τέτοια ταχύτητα που ουσιαστικά δεν μπορούσαμε να απολαύσουμε τη ζωή μας.
  11. Στα πρακτικά θέματα της κουζίνας αποφάσισα να βάζω στην κατάψυξη μυρωδικά και λαχανικά για να μην ξεμείνω ποτέ. Επίσης, στα plus της ευφερετικότητας μου βάζω τα “έξυπνα σακουλάκια φαγητού”. Τι είναι αυτά; Σε μια σακούλα προσθέτω πχ φασολάκια, μαϊντανό, κρεμμύδι και είναι έτοιμο να μπει στην κατσαρόλα για μαγείρεμα. Έχω φτιάξει τέτοιο σακουλάκι και με μοσχαράκι, καρότα, κρεμμύδι, μαϊντανό, μανιτάρια, όπως και με καλαμαράκια. Γενικά έχω ετοιμάσει πολλά έξυπνα γεύματα.
  12. Στα zoom meetings είμαστε όλοι πιο… ανεκτικοί. Παλαιότερα ακόμα και στο τηλέφωνο ένιωθες ενοχές αν ακουστεί η ανάσα του παιδιού σου. Ακόμα κι αν ο συνομιλητής ήταν γονιός. Τώρα τα παιδιά έρχονται μπροστά στην κάμερα που μιλάς, ζητάνε γλυκό, φωνάζουν να τα σκουπίσεις γιατί είναι τουαλέτα και νιώθουμε “φυσιολογικοί” γονείς.
  13. Η ζωή δε γίνεται να είναι μόνο εργασία -για όσους έχουν- και επιστροφή γρήγορα στο σπίτι. Ή εργασία από το σπίτι και μόλις τελειώνεις απλά είσαι πάλι σπίτι. Η ζωή θέλει να τη μοιράζεσαι και να την απολαμβάνεις.
  14. Τα βιβλία θα είναι πάντα οι καλύτεροι μας φίλοι. Ειδικά, όλο αυτό το διάστημα με τη ζωή σε παύση ταξιδεύουμε διαβάζοντας ιστορίες. Και όχι μόνο. Τα βιβλία αυτοβελτίωσης μας κρατούν το ηθικά ψηλά.
  15. Έγινα εξπέρ στις online αγορές. Σέρφαρα αρκετά στο διαδίκτυο, έψαξα μαγαζιά και έκανα έξυπνες αγορές. Όλα έξυπνα τα κάνω πια! Για λογαριασμούς κτλ τα έχει αναλάβει ο σύζυγος για να πληρωθούν όλα σωστά (και στην ώρα τους).
  16. Σίγουρα χρειάζομαι χρόνο για μένα. Και μόνο. Έστω 15 λεπτά την ημέρα ή μισή ώρα μέσα στη βδομάδα. Λατρεύω το παιδί μου, αλλά είμαι καλύτερη μαμά όταν μπορώ να έχω λίγο χρόνο δικό μου.
  17. Μια χαρά είναι οι βιντεοκλήσεις με τις φίλες μου, αλλά σαν την επαφή δεν βάζω τίποτα. Αντίθετα, προτιμώ τις βιντεοκλήσεις για δουλειά και κάποιες θα τις κρατήσω και μόλις βφούμε από την καραντίνα. Κερδίζεις πάρα πολύ χρόνο.
  18. Πόσο σημαντικό είναι που δίπλα μας μένει η Μελίνα. Είναι η φίλη του Αναστάση με την οποία έχουν λίγους μήνες διαφορά. Το παιδί μου έχει παρέα και απολαμβάνει τις βόλτες στο πάρκο κι εγώ με τη μαμά της μπορώ να μιλήσω για ένα σωρό θέματα κάτι που μου θυμίζει κάτι από τη φυσιολογική ζωή.
  19. Συνειδητοποιήσα πόσο σημαντικό πράγμα είναι να έχουμε τα πιο απλά πράγματα που εμείς τα θεωρούμε δεδομένα και σε άλλους λείπουν. Όσο κλισέ και να ακούγεται το να έχεις το σπίτι σου, το χώρο σου και να είναι ζεστός και με πολλή αγάπη είναι τόσο σημαντικό. Πάντως, βρήκα ευκαιρία μεταξύ δεύτερης και τρίτης καραντίνας να αλλάξω τη διαρρύθμιση του σπιτιού μου και να τακτοποιώ όπως θέλω τα πράγματα.
  20. Έμαθα να έρχομαι αντιμέτωπη με τις επιλογές μου. Ότι δεν ήθελα το άλλαξα, ότι αγαπώ το κράτησα. Και για να γίνει το ξεκαρτάρισμα χρειάζεται χρόνος και να έχεις γερό στομάχι.

Εσύ έκανες το δικό σου αολογισμό μετά από 1 χρόνο σε καραντίνα;