Η χώρα της Χίου δεν μοιάζει με ένα κλασσικό νησί (να αναφέρω πως είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας), αλλά κάποια από τα χωριά είναι τόσο όμορφα αφήνοντας σου τις καλύτερες εντυπώσεις.

Από τα πιο γνωστά χωριά είναι το Πυργί, όπου φτάνοντας εκεί ο χρόνος γυρνάει στο μακρινό παρελθόν. Το Πυργί είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της νότιας Χίου -ιδιαίτερα πλούσια από λαογραφικής και αρχαιολογικής άποψης. Το όνομα του το πήρε από τον μεγάλο και ψηλό πύργο του, γύρω από τον οποίο χτίστηκε το σημερινό χωριό από πολλούς μικρούς και μεγάλους οικισμούς. Το χωριό έχει πολλούς και εύφορους κάμπους και οι κάτοικοι του ασχολούνται με: μαστίχα, λάδι, αμύγδαλα, δημητριακά και όσπρια

Από μακριά όπως φαίνεται είναι το χωριό είναι εντυπωσιακό, καθώς είναι χτισμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Πατέλλα και περιβάλλεται από μεσαιωνικό περίβολο, ο οποίος αποτελεί τον εξωτερικό τοίχο των ακραίων σπιτιών του.

Όπως είναι γνωστό το Πυργί πλήγηκε ελάχιστα από τον σεισμό του 1881 με αποτέλεσμα να διατηρεί μέχρι σήμερα την μεσαιωνική του όψη.

Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό Πυργί, όταν το είχα επισκεφτεί, πραγματικά είναι εντυπωσιακό και δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος. Οι δρόμοι είναι στενοί, τα σπίτια ψηλά, διώροφα και τριώροφα τα περισσότερα, το ένα δίπλα στο άλλο. Οι δρόμοι είναι γραφικοί, ενώ τα σπίτια συνδέονται με τα απέναντι με αψίδες.

Αφιέρωσε χρόνο να κάνεις βόλτα στα σοκάκια του χωριού για να δεις τα “Ξυστά” σπίτια και στο τέλος κάνε ένα break στη γραφική πλατεία για καφέ ή φαγητό.

Έχεις πάει στο Πυργί;