Το pilates κερδίζει συνεχώς νέους αθλητές που θέλουν έναν διαφορετικό τρόπο εκγύμνασης. Μιλήσαμε με την pilates instructor, Μαρία Μαραγιάννη, η οποία μας εξήγησε τα σημαντικά ωφέλη του pilates και μας έδωσε 5 ασκήσεις για να τις κάνετε στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο.

“Το PILATES είναι υψηλής δυναμικής άσκηση, ωστόσο προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασκούμενου γιατί οι ασκήσεις διαχωρίζονται σε επίπεδα. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή βάρους. Κατά την άσκηση, με απόλυτο έλεγχο και αυτοσυγκέντρωση, οι μύες συναρμογούν μεταξύ τους και έτσι το σώμα γυμνάζεται συμμετρικά. Δεν υπερβαίνει το φυσιολογικό εύρος των αρθρώσεων και ‘ετσι οι αρθρώσεις δεν καταπονούνται. Σέβεται το σώμα και το μεταμορφώνει με μαγικό τρόπο. Υπάρχει απόλυτος συντονισμός σώματος και πνεύματος” αναφέρει η pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη. “Επιτυγχάνεται ενδυνάμωση των μυών ειδικά του κορμού, προσφέρει ευλυγισία, αύξηση κινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης, βελτίωση της στάσης του σώματος και σωστή ρύθμιση της αναπνοής. Η βαθιά εισπνοή, μια από τις 8 αρχές της μεθόδου, χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα, βοηθάει στην υγεία του νευρικού συστήματος και αποσπά το μυαλό από τις άσχημες σκέψεις ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας όπου ελοχεύει το τέρας της εποχής, η κατάθλιψη” προσθέτει.

Το pilates αποτελεί επίσης μία ιδανική μέθοδο αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί και ως ένα είδος «φυσιοθεραπείας»αλλά και ως θεραπεία για μεγάλο εύρος μυοσκελετικών και άλλων προβλημάτων. Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε πώς μέσω του pilates επιτυγχάνουμε σύσφιξη του σώματος καθώς και απώλεια πόντων.

Με την μέθοδό του ο Joseph Pilatesήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Πίστευε πως η λάθος στάση του σώματος, ο λάθος τρόπος που αναπνέουμε και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων είναι οι αιτίες για την κακή υγεία τους. Η μέθοδός του ειναι αυτοβιωματική καθώς ο ίδιος υπέφερε από ασθένειες από την παιδική του ηλικία.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να το εντάξουμε στην ζωή μας και να το κάνουμε τρόπο ζωής  για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά πέρα από την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και έτσι οι πιθανότητες να ασθενήσουμε είναι μηδαμινές.

Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Joseph Pilates βρέθηκε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αγγλία. Εκεί έγινε νοσοκόμος και φρόντιζε αρρώστους και τραυματίες. Στα νοσοκομειακά κρεβάτια τοποθέτησε ελατήρια και ιμάντες και εφάρμοσε την μέθοδο του στους ασθενείς. Σε μια επιδημία γρίπης που ξέσπασε, κατά την οποία οι νεκροί ήταν χιλιάδες, στο δικό του τμήμα δεν έπαθε κανείς τίποτα.

Ας δούμε παρακάτω 5 ασκήσεις οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο

1.HALFROLLDOWN

Είμαστε στα καθιστικά κόκκαλα. Τεντώνουμε τα χέρια στην ευθεία των ώμων, η πλάτη μας είναι ίσια, παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή κάνουμε οπίσθια κλίση λεκάνης και σαν να τρώμε μια γροθιά στο στομάχι, φεύγουμε πίσω σε κούρβα. Κατά την διάρκεια της άσκησης, διατηρούμε τα πόδια σταθερά στο άνοιγμα της λεκάνης. Εισπνέουμε ξανά και με την εκπνοή, επανερχόμαστε στην αρχική θέση ξανά, διατηρώντας το μάκρος της πλάτης προς τα πάνω. Ιδανική άσκηση για αύξηση κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και ενδυνάμωση κοιλιακών.

2.BACK SUPPORT

Είμαστε στα καθιστικά μας κόκκαλα. Τα πόδια μας είναι τεντωμένα. Τοποθετούμε τα χέρια μας λίγο πιο πίσω από τα ισχία με τα δάχτυλα να δείχνουν μπροστά. Παίρνουμε μια βαθιά εισπνοήκαι με την εκπνοή ανεβαίνουμε σαν ένα κομμάτι σε σανίδα, προσέχοντας  να μην πέσει η λεκάνη προς τα κάτω. Διατηρούμε το κεφάλι στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης. Στη συνέχεια μπορούμε να ανεβάσουμε εναλλάξ τα πόδια, τηρώντας όλα τα παραπάνω. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των κοιλιακών, της ωμοπλάτης και η αύξηση της κινητικότητας του ισχίου.

3. SINGLESTRAIGHTLEGSTRETCH

Ανεβάζουμε τον κορμό, τεντώνουμε το ένα πόδι στις 90 μοίρες και το άλλο τεντωμένο λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος. Η λεκάνη μας σε ουδέτερη θέση σταθερή και τετράγωνη στο έδαφος. Ενεργοποιούμε τον εγκάρσιο κοιλιακό βυθίζοντας τον ομφαλό μας προς την σπονδυλική στήλη, παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή τραβάμε το πόδι δύο φορές προς τον κορμό. Ο κορμός παραμένει σταθερός πάνω.

4.SIDE BENDING

Είμαστε σε πλάγια θέση. Στηριζόμαστε στο ένα χέρι με την παλάμη μας ή στον αγκώνα μας αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στους καρπούς. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή σηκωνόμαστε σε πλάγια σανίδα. Φροντίζουμε το πάνω πόδι να είναι μπροστά από το κάτω πόδι στο έδαφος. Προσοχή να είναι ενεργοποιημένος ο εγκάρσιος κοιλιακός και να σφίξουμε καλά τους γλουτούς ώστε να παραμείνει η λεκάνη ευθυγραμμισμένη.

5.SWIMMINGpreparation

Είμαστε σε πρηνή θέση. Το κεφάλι μας διατηρήται στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης.Τα χέρια είναι τεντωμένα μπροστά. Σφίγγουμε κατά 50% τους οπίσθιους μηριαίους, εισπνέουμε και με την εκπνοή ανεβάζουμεαντίθετο χέρι πόδι και έχουμε την αίσθηση ότι μακραίνουμε. Άσκηση ενδυνάμωσης ραγχιαίων μυών.