Πάντα μου άρεσαν τα χειμερινά ταξίδια κι ας χρειάζεται να φορέσω περισσότερα ρούχα για να με κρατάνε ζεστή. Όμως, τα ταξίδια μου στη Σουηδία με -15 βαθμούς με έχουν μάθει τι πρέπει να προσέχω, τι να αποφεύγω σε χώρες/ πόλεις/χωριά με χαμηλή θερμοκρασία. Γιατί μόνο αν ζήσεις ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη Σκανδιαβία, στην καρδιά του χειμώνα, μαθαίνεις τα καλύτερα tips για να είσαι πάντα πανέτοιμος για χειμερινές αποδράσεις.

Επενδύω σε ένα χοντρό μπουφάν

Δε γίνεται να ταξιδέψεις σε χειμερινό προορισμό χωρίς να έχεις το κατάλληλο μπουφάν. Κατάλληλο μπουφάν είναι το ζεστό, με επένδυση μέσα και φυσικά να έχει κουκούλα. Πάνω από τον σκούφο θα τη χρειαστείς. Μπορεί να δώσεις κάποια χρήματα παραπάνω, αλλά σίγουρα το προτιμάς από το να κρυώνεις. Ειδικά, αν θέλεις να ταξιδέψεις στον παγωμένο βορρά θα είναι η καλύτερη επένδυση.

Ζεστά ρούχα και εσωθερμικά

Μέσα από το μπουφάν θα ντυθείς ζεστά. Τα τελευταία χρόνια δεν παίρνω μαζί μου τζιν παντελόνι γιατί πολύ απλά δεν είναι ζεστά. Προτιμώ κοτλέ παντελόνια -από μέσα φοράω κι κολάν ή ένα καλσόν-, φυσικά αν έχει πάρα πολύ κρύο δεν λέω όχι σε σαλοπέτα ή το παντελόνι του σκι. Συνήθως φοράω ένα κορμάκι να με κρατάει ζεστή και πουλόβερ. Αν εσύ δεν μπορείς με το κορμάκι θα σου πρότεινα να βάλεις εσωθερμικό. Οι Σουηδοί λένε να φοράς 2-3 μπλουζάκια από μέσα και φυσικά το ύφασμα να έχει καλή ποιότητα.

Σκούφο, γάντια και κασκόλ

Απολύτως απαραίτητα αξεσουάρ για τους χειμερινούς σου προορισμούς. Σ΄ότι αφορά τα γάντια θα σου πρότεινα να πάρεις με επένδυση γιατί το κρύο είναι τσουχτερό -εγώ που έχω λευκή επιδερμίδα όταν ταξιδεύω σε μέρη με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες φοράω πολλές φορές γάντια του σκι γιατί μου ανοίγουν από το κρύο. Επίσης, οι Σουηδοί συμβουλεύουν να φοράς τα γάντια που είναι ενιαία και όχι με διαχωριστικά στα δάχτυλα γιατί σε κρατάνε πιο ζεστό.

Μποτάκια με επένδυση

Άλλη μια επένδυση όταν σκοπεύεις να ταξιδέψεις σε χειμερινούς προορισμούς είναι τα ζεστά μποτάκια. Και φυσικά μην κάνεις το λάθος να πάρεις μαζί σου μπότες με τακούνι. Προτίμησε μποτάκια κατάλληλα για χιόνι με γούνα και φυσικά βάλτα με χοντρές κάλτσες.

Κρέμα προσώπου και χεριών

Πριν βγεις έξω να εφαρμόσεις ενυδατική κρέμα προσώπου και να έχεις μαζί σου κρέμα για τα χέρια ώστε να τα ενυδατώνεις πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

Ζεστές σούπες για το πολύ κρύο

Αν κάτι απολαμβάνω στους χειμερινούς μου προορισμούς είναι οι ζεστές σούπες. Από τις καλύτερες σούπες που έχω φάει ήταν η κλασσική γαλλική κρεμμυδόσουπα στο Παρίσι, σούπα φασόλια πικάντικα στο Βουκουρέστι και μια σούπα με διάφορα λαχανικά, κρουτόν και τριμμένο μπέικον στο Βερολίνο. Επίσης, κάθε φορά στη Σουηδία τρώω πιο λιπαρά φαγητά γιατί με “κρατάνε” με το κρύο. Στο Bansko κάθε φορά απολαμβάνω το ζεστό κρασί με μήλα και μέλι που νιώθω να με ζεσταίνει, ενώ στις Βρυξέλλες απόλαυσα κοτόπουλο με πηχτή κρέμα και μανιτάρια. Όμως κι εδώ στην Ελλάδα το χειμώνα στα ταξίδια μου απολαμβάνω τις σούπες. Από αυτές που έχω ξεχωρίσει είναι η φασολάδα στο Μέτσοβο και η πηχτή μανιταρόσουπα στα Ζαγορόχωρια.

Πρόσεχε που πατάς

Αποφεύγεις όπου δεις πάγο, αν κάπου είναι εντελώς απάτητα καλύτερα μην πας κι επίσης να είσαι ιδιαίτερα προσεχτικός όταν δεις κάτω το χιόνι να έχει γίνει γκρι. Καλύτερα να πηγαίνεις προσεχτικά από τον ήδη ανοιγμένο δρόμο.

Μην νοικιάσεις αυτοκίνητο στο εξωτερικό αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τα χιόνια

Καλύτερα να μετακινηθείς με τα πόδια ή με ΜΜΜ από το να νοικιάσεις αυτοκίνητο -ειδικά στις Σκανδοναβικές χώρες που όλο το χειμώνα έχει χιόνια.

Προσοχή στις μετακινήσεις

Καλύτερα να μετακινηθείς τις πρωινές ώρες που έχει έστω λίγο ήλιο και να αποφύγεις τις βόλτες το βράδυ -αν η θερομκρασία είναι πολύ χαμηλή. Σίγουρα στο εξωτερικό δεν έχει τόσο υγρασία όσο έχει εδώ, αλλά όταν πέσει ο ήλιος είναι πιο δύσκολα.

Ζεστό μπάνιο πρωί- βράδυ

Εγώ πριν φύγω από το ξενοδοχείο και μόλις επιστρέφω κάνω ένα ζεστό μπάνιο. Νιώθω πως το πρωί με κρατάει ζεστή που θα βγω έξω και μόλις επιστρέφω με ένα ζεστό μπάνιο έχω ξεχάσει το κρύο, χαλαρώνω κι έχει φύγει η κούραση της ημέρας.