Κάθε γυναίκα έχει διαφορετική εγκυμοσύνη και δεν πρέπει να μπαίνουμε στη διαδικασία της σύγκρισης. Εγώ θα σου μιλήσω για τη δική μου εμπειρία, καθώς κατά την περίοδο της κύησης πήρα πάνω από 30 κιλά.

Πριν ξεκινήσω θέλω να αναφέρω πως δεν έβαλα τυχαία τη λέξη “πετάω” μπροστά από τα κιλά και όχι χάνω όπως συνηθίζουμε να λέμε. Πιστεύω πολύ στη δύναμη των λέξεων και όταν πρόκειται για κιλά βάζω τη λέξη “πετάω”. Γιατί πολύ απλά δεν θέλω να τα ξανα πάρω. Όταν κάτι το πετάμε δεν το θέλουμε. Όταν κάτι χάνουμε θέλουμε να το βρούμε.

Πριν μείνω έγκυος ζύγιζα 45 κιλά. Ξέρω θα σου ακουστούν πολύ λίγα, αλλά δεν ήμουν καχυκτικό. Έτρωγα σωστά και γυμναζόμουν 4 φορές τη βδομάδα. Πάντα πρόσεχα τη διατροφή μου και η συνήθεια αυτή είχε ξεκινήσει από το σπίτι μου. Η μαμά μου δεν έβαλε ποτέ κρέμα γάλακτος σε φαγητά, είχαμε πάντα σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό (και δούλευε πάρα πολλές ώρες), το κολατσιό για το σχολείο το έπαιρνα από το σπίτι και τηγάνιζε πολύ σπάνια. Αυτά με βοήθησαν ώστε να τρέφομαι σωστά και να μην παίρνω κιλά. Ακόμα και όταν μεγάλωσα κι έφυγα από το πατρικό μου.

Όταν έμεινα έγκυος δεν ξέρω τι ακριβώς έπαθε ο οργανισμός μου και τρελάθηκε. Δεν μπορούσα να φάω καθόλου πράσινες σαλάτες, φρούτα ή γάλα με δημητριακά. Έτρωγα μόνο ζυμαρικά. Το στομάχι μου δεχόταν μόνο ζυμαρικά, τα οποία με ανακούφιζαν από τους εμετούς. Επίσης, είχα φάει αρκετές φορές burgers. Μέχρι τότε δεν ήταν κάτι που επιζητούσα. Κι όταν τύχαινε να δοκιμάσω έπαιρνα πάντα με ψητό κοτόπουλο και έτρωγα μόνο το ένα ψωμάκι -καλά φαντάζεσαι το συνόδευα με πράσινη σαλάτα και όχι με πατάτες τηγανιτές.

Στο πρώτο τρίμηνο είχα πάρει ήδη 10 κιλά και ζήτησα από τη μαία μου να μην μου ξανά αναφέρει πόσα κιλά ζυγίζω. Εδώ θέλω να σου πω πως είχα πολύ χαμηλό αιματοκρίτη και πέρασα 9 μήνες στο κρεβάτι να νιώθω ατονία και ζαλάδες.

Όταν γέννησα και με είδα στον καφρέφη του μαιευτηρίου, καθώς πήγαινα βόλτα στο διάδρομο, τρόμαξα! Ήμουν μια άλλη. Δεν θα σου κρύψω πως έπεσε πολύ η ψυχολογία μου και ήθελα κάτι να κάνω.

Μόλις συμπλήρωσα 40 ημέρες ως μαμά έκλεισα ραντεβού σε ένα διατροφολογικό γραφείο. Είχα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, το οποίο με κούρασε αρκετά. Γιατί έπρεπε να ζυγίζω τα πάντα και ειδικά το πρώτο διάστημα με το μωρό δεν έχεις αντοχές. Τουλάχιστον εγώ μιας και προσπαθούσα να βρω τις ισορροπίες μου ως νέα μανούλα. Σ΄όλο αυτό σου βάζω την πίεση και το άγχος που ένιωθα για να πετάξω τα κιλά.

Με βοήθησε πάρα πολύ το κολύμπι γιατί τη διατροφή δεν την κράτησα για πάρα πολύ καιρό. Το να ζυγίζω την κάθε μπουκιά μου ήταν πιο αγχωτικό. Ίσως, αν δεν υπήρχε το άγχος της νέας μαμάς να μην με πείραζε.

Γέννησα τέλη Απριλίου και από τον Ιούνιο ξεκίνησα κολύμπι καθημερινά στη θάλασσα. Έτσι μπόρεσα να πετάξω κάποια κιλά και να ξεπρηστώ. Επιστρέφοντας στην Αθήνα και μπαίνοντας σε μια ρουτίνα έκανα ένα μεγάλο λάθος. Έμενα νηστική όλη την ημέρα και έτρωγα το βράδυ. Μεγάλο λάθος. Ένα οικογενειακό θέμα που περάσαμε με έκανε να μην μπορώ να ασχοληθώ με τα κιλά της εγκυμοσύνης και πάλι έμεινα πίσω.

Ξεκίνησα πάλι διατροφή με nutrition coach και εκεί είδα αποτελέσματα. Ξαναμπήκα σε ρυθμό, έτρωγα σωστά τα γεύματα μου μέχρι που ήρθε το καλοκαίρι και η κολύμβηση πάλι με βοήθησε πάρα πολύ.

Όπως καταλαβαίνεις δεν πέταξε αμέσως τα κιλά της εγκυμοσύνης. Χρειάστηκαν 2 χρόνια για να χάσω περίπου 30 κιλά. Η αλήθεια είναι πως ακόμα βρίσκομαι σε πρόγραμμα διατροφής όχι με κάποιον ειδικό, αλλά εφαρμόζω όσα έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια και με έχουν βοηθήσει πολύ. Το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι η αερόβια άσκηση. Αν κάνεις τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ή κολύμβηση θα πετάξεις ευκολότερα κιλά και θα κάψεις περισσότερο λίπος.

Θα σου πω και μερικά tips της διατροφής μου:

  • Έχω βγάλει εντελώς τη ζάχαρη. Σε ένα πολύ υγιεινό κέικ που φτιάχνω βάζω ελάχιστη ζάχαρη καρύδας.
  • Τρώω ζυμαρικά ολικής και ζυμαρικά από ρεβύθια, τα οποία σε φουσκώνουν εύκολα και δεν μπορείς να φας μεγάλη μερίδα.
  • Από τυριά επιλέγω cottage, μοτσαρέλα και ανθότυρο.
  • Τρώω πολλά φρούτα -φτιάχνω ποικιλία και ρίχνω λίγη κανέλα.
  • Φτιάχνω θρεπτικές σαλάτες. Φακές, μαυρομάτικα, ρεβύθια είναι η βάση μου για πολλές σαλάτες και συμπληρώνω λαχανικά εποχής, ξηρούς καρπούς και λαδολέμονο και μόνο.
  • Αντί για κλασσικό γλυκό επιλέγω να φτιάξω ενεργειακά τρουφάκια.
  • Πίνω πολύ νερό -κάποιες φορές προσθέτω φέτες λεμονιού.
  • ΦΤιάχνω υγιεινά smoothies,τα οποία με κρατάνε χορτάτη και μου δίνουν ενέργεια.
  • Κάνω τακτικά γεύματα.
  • Φροντίζω να έχω φάει το βραδινό μου μέχρι τις 7.30μ.μ.
  • Αν θέλεις να φας πίτσα αντί για το κλασσικό ζυμάρι φτιάξε με τορτίγια ολικής.
  • Να έχεις μαζί σου ξηρούς καρπούς ή φρούτο αν πεινάσεις για να μην κάνεις γουρουνιές.
  • Όρισε 2 φορές το μήνα για την αγαπημένη σου γουρουνιά.

Tips για άσκηση

-Εσύ που είσαι νέα μανούλα και θέλεις να πετάξεις τα κιλά της κύησης απόλαυσε βόλτες με το καρότσι. Αφιέρωσε 1 ώρα μέσα στην ημέρα σου για πρωινή βόλτα με το μωρό. Το περπάτημα κάνει πάρα πολύ καλό.

-Μια άλλη επιλογή είναι στη βόλτα με το καροτσάκι να κάνεις μια στάση στα δημόσια όργανα που πλέον υπάρχουν σε κάθε πάρκο. Τα μωράκια κοιμούνται πολλές ώρες -ειδικά όταν τα βγάζεις βόλτα- οπότε αφιέρωσε έστω 20 λεπτά και εκτός από περπάτημα κάνε και λίγες ασκήσεις.

-Στο youtube υπάρχουν πολλά δωρεάν μαθήματα γυμναστικής. Κάνε δώρο στον εαυτό σου μισή ώρα για μάθημα αεροβικής. Ή yoga. Θα ηρεμήσεις από το απαιτητικό πρόγραμμα της καθημερινότητας και θα γυμναστείς χωρίς να ιδρώσεις.

Ως επίλογο θα σου γράψω μόνο αυτό. Μην ζοριστείς να πετάξεις τα κιλά της εγκυμοσύνης. Πάρε τον χρόνο σου. Από την προσωπική μου εμπειρία θα σου πω πως την περίοδο που είχα εμμονή να φύγουν τα κιλά είχα μπλοκάρει τόσο πολύ που δεν έχανα ούτε γραμμάριο. Κι ας ακολουθούσε πιστά τη διατροφή μου. Μόλις μου έφυγε αυτή η εμμονή άρχισαν να εξαφανίζονται και τα κιλά. Επίσης, νέα μανούλα μην πιεστείς γιατί τους πρώτους μήνες -μην πω τον πρώτο χρόνο- οι ορμόνες σου κάνουν πάρτι και η επιλόχειος μελαγχολία καραδοκεί. Πάρε τον χρόνο σου, πρόσεξε την διατροφή σου εμπλουτίζοντας την με φρούτα και λαχανικά, περπάτησε με το μωρό σου και θα επανέλθεις. Πάνω απ όλα αγάπησε το σώμα σου και τις αλλαγές του. Μόλις έφερες στον κόσμο μια νέα ζωή…