Τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά ετοιμάζω για τους αγαπημένους μου ανθρώπους γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, κάστανα, κουκουνάρι και ρύζι. Την συγκεκριμένη συνταγή μου την έχει δώσει η γιαγιά μου, η οποία την είχε πάρει από την πεθερά της (και προγιαγιά μου) από το Βουκουρέστι. Έτσι, κάθε χρώμα τιμώ την οικογενειακή παράδοση φιάχνοντας ένα φαγητό που τελικά πηγαίνει από γενιά σε γενιά.

Τις ημέρες των γιορτών που το σπίτι γεμίζει κόσμο και στρώνω το γιορτινό τραπέζι αυτό το πιάτο δεν λείπει ποτέ. Κάποιες φορές που έχω πει να αλλάξω τις συνήθειες μας και να μαγειρέψω κάτι διαφορετικό οι φίλοι μου δέχονται να το κάνω μόνο αν υπάρχει και η γαλοπούλα στο τραπέζι.

Οι φετινές γιορτές είναι διαφορετικές, αλλά οι συνήθειες μου δεν θα αλλάξουν τόσο. Η γεμιστή γαλοπούλα με κιμά, κάστανα, κουνουνάρι και ρύζι θα υπάρχει στο φετινό τραπέζι ακόμα και αν θα τη φάμε μόνο 3!

Μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικο αυτό το φαγητό, αλλά είναι τόσο νόστιμο που αξίζει να το φτιάξεις. Προσωπικά, τη γέμιση τη φτιάχνω από τη προηγούμενη ημέρα. Μπορείς να το συνοδέψεις και με πατάτες -εγώ τις περισσότερες φορές βάζω γλυκοπατάτα.

 

 

Εκτιμώμενος χρόνος:
Οδηγίες εκτέλεσης

Σε μία μικρή κατσαρόλα καίω το λάδι και ρίχνω τον κιμά μαζί με τα κρεμμύδια για να τσιγαριστούν. Μόλις είναι έτοιμα προσθέτω λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι κι αφήνω το κιμά να πάρει μια βράση. Έπειτα ρίχνω τα κάστανα, το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα –αν θέλω- και το ρύζι για περίπου 20 λεπτά.

Αφού έχω πλύνει πολύ καλά τη γαλοπούλα βάζω μέσα στη κοιλιά της τη γέμιση. Την αλείφω πολύ καλά σε όλα τα σημεία με μαρμελάδα κάστανο και την τοποθετώ στη γάστρα. Τη ψήνω συνήθως στον αέρα στους 180 βαθμούς για 4 περίπου ώρες –όσες είναι τα κιλά της.