Ναυαγισμένα πλοία και ένα αεροσκάφος από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκονται βυθισμένα σε θάλασσες ανά την Ελλάδα. Μάλιστα, έχουν καταφέρει να γίνουν πόλος έλξης των τουριστών ανά τον κόσμο.

Ζάκυνθος

Το πιο φωτογραφημένο ναυάγιο όπου το επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες ανά τον κόσμο για να το δούνε από κοντά βρίσκεται στο όμορφο νησί του Ιονίου. Είναι γνωστό ως “Ναυάγιο” και ο “Παναγιώτης” είναι ένα ναυάγιο πλοίου, το οποίο βρίσκεται απομονωμένο στην ακτή Άη Γιώργης της Ζακύνθου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το πλοίο εντοπίστηκε στις 5/10/80 από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Η αξία των περίπου 2.000 κιβωτίων τσιγάρων εκτιμήθηκε στα 30 εκατομμύρια δραχμές. Το πλήρωμα υποστήριξε πως, αφού επί τρεις μέρες το πλοίο λόγω των ακών καιρικών συνθηκών περιφερόταν μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, εξαιτίας μηχανικής βλάβης προσάραξαν στο ακρωτήρι Σχοινάρι. Για δύο μέρες παρέμειναν αποκλεισμένοι σε σπηλιά και μετά βρήκαν καταφυγιο στο χωριό Βολίμες. Μέχρι πριν το ναυάγιο η παραλία ονομαζόταν Άη Γιώργης, ενώ πλέον είναι ευρέως γνωστή απλώς ως “Ναυάγιο”. Η παραλία βρίσκεται σε δυσπρόσιτο μέρος και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσω θαλάσσης ή αέρα. Αξίζει να αναφέρουμε πως αρχικά οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, και κατ’ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη, ενώ κατατάσσεται στις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου.

Γύθειο

Από τις 23 Δεκεμβρίου του 1981, στη παραλία Βαλτάκι στο Νoμό Λακωνίας, βρίσκεται προσαραγμένο το πλοίο Δημήτριος (ονομαζόταν Klintholm), το οποίο είναι ένα μικρό, μήκους 67 μέτρων φορτηγό πλοίο – κατασκευασμένο το 1950.

Γύρω από το πλοίο υπάρχουν πολλλές φήμες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την προέλευση του, αλλά και το πώς προσάραξε στην παραλία. Αυτό που επικρατεί είναι πως το πλοίο χρησίμευε για τη μεταφορά λαθραίων τσιγάρων μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας. Μάλιστα, είχε κατασχεθεί από τις λιμενικές αρχές του Γυθείου και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερο σκόπιμα από το λιμάνι και παρασύρθηκε από τη θάλασσα στην παραλία Βαλτάκι, περίπου 5 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γυθείου. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά για να κρύψουν τα στοιχεία του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Σύμφωνα με ένα βιβλίο, το οποίο έγραψε ο Επίτιμος Αρχηγός του Λιμενικούς Σώματος, Αντιναύαρχος Χρήστος Ντούνης το πλοίο ήταν να δέσει στο λιμάνι του Γυθείου στις 4/12/80, καθώς βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή ο καπετάνιος του είχε ανάγκη να νοσηλευτεί λόγω σοβαρής ασθένειας. Μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου, προέκυψαν οικονομικά προβλήματα με το πλήρωμα καθώς και διάφορα προβλήματα με τον κινητήρα, σε συνδυασμό με ασφαλιστικά μέτρα που επιβάλλονταν από διάφορους δανειστές. Το πλήρωμα απολύθηκε και το πλοίο έμεινε αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Γυθείου, όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 1981, όταν και κηρύχθηκε επικίνδυνο για την ασφάλεια του χώρου. Το πλοίο πριν προσαράξει στη θέση που βρίσκεται σήμερα, στη παραλία Βαλτάκι, είχε αποκολληθεί από τη θέση του και παρασύρθηκε προς τη θάλασσα πολλές φορές. Το πλοίο παραμένει εγκαταλελειμμένο και δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια για να ανασυρθεί.

Κρήτη

Ένα σκουριασμένο ναυάγιο όπου βρίσκεται δίπλα από το λιμάνι της Γραμβούσας, έχει γίνει σήμα κατατεθέν της περιοχής και κομμάτι της ιστορίας του. Το σκάφος με την ονομασία Μότορσιπ Δημήτριος Π, απέπλευσε στις 3/12/67 από την Χαλκίδα, με 440 τόνους τσιμέντο και προορισμό την βόρεια Αφρική. Αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στον Όρμο Διακόφτι των Κυθηρων λόγω των καιρικών φαινομένων. Στις 6 Ιανουαρίου απέπλευσε για τον προορισμό του, όμως συνάντησε ξανά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία προς τις δυτικές ακτές της Κρήτης. Αγκυροβόλησε στην νότια πλευρά της νήσου Ήμερη Γράμβουσα σε απόσταση 200 περίπου μέτρα από την ακτή και έριξε και τις δυο άγκυρες. Δύο ημέρες αργότερα, γύρω στις 13.15 κόπηκε η αλυσίδα της δεξιάς άγκυρας και ο κυβερνήτης προσπάθησε να κρατήσει το σκάφος με τη βοήθεια της μηχανής, όμως τελικά δεν τα κατάφερε, το σκάφος προσάραξε με την αριστερή πλευρά και το μηχανοστάσιο κατακλύστηκε από νερά. Ο κυβερνήτης διέταξε την εγκατάλειψη του σκάφους και το πλήρωμα παρέμεινε στην Ήμερη Γραμβουσα μέχρι τις 10/1, λόγω κακών καιρικών συνθηκών και τελικά παρελήφθησαν από το αντιτορπιλικό Ιέραξ που είχε καταπλεύσει στην Σούδα. Το καράβι παρέμεινε εκεί, μέχρι και σήμερα, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου.

Κύθηρα

Έξω από το λιμανάκι του Αβλέμονα βρέθηκε το 1980 σε βάσθος 20 μέτρων περίπου από μια ομάδα αρχαιολόγων ένα αρχαίο ναυάγιο. Σύμφωνα μετις πληροφορίες πρόκειται για το πλοίο “Μέντωρ” του λόρδου Έλγιν όπου το 1802 μετέφερε τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα και σπαράγματα άλλων μνημείων. Μετά το ναυάγιο ο λόρδος Έλγιν είχε χρησιμοποιήσει Καλύμνιους ελεύθερους δύτες για να ανελκύσει ότι μπορούσε από το πολύτιμο φορτίο του. Η έρευνα που έγινε εντόπισε τα υπολείμματα αυτής της προσπάθειας, μεταξύ άλλων σκεύη και αντικείμενα του πληρώματος, ενώ ένα ρολόι ήταν σταματημένο στις 1:10 ή 2:05. Μάλλον, πρόκειται για την ώρα της βύθισης του πλοίου καθώς ο γραμματικός του λόρδου Έλγιν αναφέρει στο ημερολόγιό του ότι το πλοίο άρχισε να βυθίζεται τις πρώτες πρωινές ώρες. Μέχρι και σήμερα έχουν ανακαλυφθεί εννέα λίθινες άγκυρες, λείψανα ναυαγίων και πληθώρα αντικειμένων που αποτελούν σημαντικές πηγές πληροφόρησης για το εμπόριο και την ναυσιπλοΐα εκείνων των χρόνων.

Ηρακλειά

Ένα βυθισμένο αεροσκάφος, απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ηρακλειάς και αποτελεί έναν ήρεμο κολπίσκο, ιδανικό για αγκυροβόλιο σκαφών. Στη μέση του ανοίγματος του όρμου βρίσκεται βυθισμένο στα 11 μέτρα το ναυάγιο ενός Γερμανικού αεροπλάνου τύπου Arado. Το αεροπλάνο κατέπεσε ύστερα από μάχη με βρετανικά αεροσκάφη τον Σεπτέμβριο του ‘43. Από τότε κείτονταν ανοιχτά της Ηρακλειάς μέχρι που το 1982 «ψαρεύτηκε» από μια τράτα, η οποία ξεμπλέκοντας τα εργαλεία το οδήγησε κοντά στην ακτή, στη θέση που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Οι αρχάριοι δύτες μπορούν με κατάδυση να δούνε το ναύαγιο.

Αμοργός

Το “Ολυμπία” ένα εμπορικό πλοίο παρατήθηκε στον όρμο κοντά στην Καλοταριτισσα , στο νησί της Αμοργού το 1979, ενώ κατευθυνόταν από την Κύπρο προς την Ελλάδα. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να απομακρυνθεί το πλοίο εκτός του κόλπου, εγκαταλείφθηκε εκεί και μετατράπηκε σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του νησιού.

Η κεντρική φωτογραφία είναι από το Ναυάγιο στο Γύθειο