Θα ξεκινήσω με το πιο σημαντικό. Το καθετί που κάνεις για πρώτη φορά με νεογέννητο είναι αγχωτικό. Γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις στη πράξη τι γίνετα. Ακόμα και αν πρόκειται για μια μικρή βόλτα στο τετράγωνο της γειτονιάς σου.

Διάβασε εδώ μονοήμερη με μωρό

Διάβασε εδώ τι άλλαξε στη ζωή μου όταν έγινα μαμά

Η δική μας πρώτη βόλτα ήταν τον Ιούνιο του 2017 -λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του Αναστάση. Δεν είχαμε συμπληρώσει 40 μέρες όταν βήκαμε πρώτη φορά -αν θυμάμαι καλά ήταν περίπου ενός μηνός.

Φυσικά η προετοιμασία ξεκινάει από τη τσάντα του. Τι θα βάλω μέσα; Χρειάζεται παραπάνω πράγματα; Τα έχω πάρει όλα;

Ας ξεκινήσω με το θέμα της βρεφικής τσάντας: Τι χρειάζεσαι και τι όχι. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει το μέρος που θα πας βόλτα. Άλλα πράγματα παίρνεις όταν κάνεις το τετράγωνο της γειτονιάς σου κι άλλο αν η βόλτα είναι πιο μακριά. Σ΄αυτό το άρθρο θα σου γράψω για τη δεύτερη περίπτωση.

-Μια δεύτερη αλλαξιά. Θα τη χρειαστείς σε περίπτωση που είτε λερωθεί με γάλα, ή βγάλει γάλα πάνω του (κι ξέρεις μυρίζει πάρα πολύ!) είτε γιατί μπορεί να του έφυγαν κακάκια από τη πάνα.

-Πάνες. Εγώ είχα πάντα γύρω στις 3-4 πάνες μαζί μου για να νιώθω ασφάλεια.

-Μωρομάντηλα. Το πιο απαραίτητο αξεσουάρ κάθε βόλτας. Εγώ τα χρησιμοποιούσα αποκλειστικά στη βόλτα και μόλις επέστρεφα σπίτι τον έπλενα με νερό.

-Αν θηλάζεις δεν χρειάζεσαι τίποτα από φαγητό. Κάθεσαι σε ένα ήσυχο μέρος και ταϊζεις το νεογνό. Αν πάλι δεν θηλάζεις θα χρειαστείς μπιμπερό, θερμός με ζεστό νερό και τη σκόνη γάλα. Υπολόγισε πόση ώρα θα καθίσεις στη βόλτα για να ξέρεις τη ποσότητα νερού που θα έχεις μαζί. Γενικά, μην αγχώνεσαι με το νερό σε όποιο μαγαζί και να πας να ζητήσεις ζεστό νερό για βρέφος θα σε εξυπηρετήσουν. Τουλάχιστον εγώ δεν είχα αντιμετωπίσει κανένα θέμα.

-Κουνουπίερα. Θα σου πρότεινα το πρώο καιρό να τη χρησιμοποιείς στο καρότσι σου για να προστατεύεται το βρεφάκι.

-Πετσέτα. Για κάθε περίπτωση να έχεις μαζί μια μικρή πετσέτα. Ακόμα κι εσύ μπορείς να τη χρησιμοποιείς όταν περιμένω το βρέφος να ρευτεί να την έχεις πάνω σου. Όπως έγραψα κι παραπάνω η μυρωδιά του γάλατος όταν το βγάζουν δεν αντέχεται.

Όσα χρειάζεται να ξέρει η μαμά και ο μπαμπάς

Θα πρότεινα, μέσα από τη δική μου εμπειρία, τη πρώτη βόλτα με το μωρό να την κάνετε όλοι μαζί. Και για λόγους συναισθηματικούς και για πρακτικούς.

Η μαμά έχει όλο το άγχος με το μωρό, οπότε ο μπαμπάς θα τη βοηθήσει και σε πρακτικά ζητήματα με το καροτσάκι. Καλό είναι να μάθει η μαμά όσο πιο γρήγορα γίνεται να ανοίγει και να κλείνει το καρότσι, πως μπαίνει το πορτ μπεμπέ στο αυτοκίνητο για να μην έχει το άγχος όταν θα βγει μόνη της για βόλτα.

Εμείς πρώτη βόλτα πήγαμε στο Καβούρι, δίπλα στη θάλασσα. Όχι τόσο μακριά μας καθώς μένουμε στα νότια προάστια. Πήραμε καφέ και απολαύσαμε τη βόλτα.

Μια συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να φορέσεις αθλητικά ή τελοσπάντων άνετα παπούτσια, να αποφύγεις τα τακούνια και η πρώτη βόλτα μην έχει μεγάλη διάρκεια. Τέσταρε τις αντοχές του παιδιού, τις δικές σου.

Φρόντισε καθημερινά να βγαίνεις βόλτα με το μωρό. Κάνει καλό και στους δυο σας. Ξέρω πως τα πεζοδρόμια στην Αθήνα δεν είναι τόσο εύκολα ώστε να απολαύσεις τη βόλτα, αλλά μην στέκεσαι σ΄αυτό. Προσπέρασε το για να μην εγκλωβιστείς μέσα στο σπίτι. Ή επίλεξε βουνό ή θάλασσα να μπορείς να απολαμβάνεις τις βόλτες.

Νέες μανούλες απολαύστε τις βόλτες σας με το νεογέννητο, περπατήστε πολύ και δημιουργήστε όμορφες αναμνήσεις. Μην ξεχνάτε πως μετά από λίγο αυτό που τώρα σας φαίνεται βουνό θα γίνει μια γλυκιά συνήθεια!