Τον τελευταίο χρόνο απολαμβάνω να φτιάχνω μαρμελάδες. Πρώτη φορά μαρμελάδα με μήλο δοκίμασα σε ένα ταξίδι μου στο Μέτσοβο. Κάνοντας μια βόλτα στα τοπικά μαγαζιά πέρα από τα περίφημα μετσοβίτικα τυριά αποφάσισα να πάρω μαρμελάδα με πράσινο μήλο και ήταν καταπληκτική.

Έτσι ξεκίνησα τις δοκιμές για να φτιάξω τη δική μου. Πέρασα από πολλές δοκιμές, πειραματίστηκα με τις γεύσεις και έχω καταλήξει στη συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σου. Αρέσει πάρα πολύ στο γιο μου και την απολαμβάνει σχεδόν κάθε πρωί με το ψωμί του. Πολλές φορές τη βάζουμε και στα pancakes.

Η δική μου μαρμελάδα δεν έχει καθόλου ζάχαρη -αποφεύγω όσο μπορώ να τη χρησιμοποιώ γιατί θέλω να τρώμε υγιεινά στο σπίτι. Είμαι της φιλοσοφίας πως το φαγητό είναι το καύσιμο για να ζούμε καλύτερα. Όχι να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με συστατικά και τροφές που δεν έχουν τίποτα να μας προσφέρουν.

Εκτιμώμενος χρόνος: 10 λεπτά προετοιμασία / 30 ώρα να δέσει το μείγμα/ 50-60 λεπτά βράσιμο
Οδηγίες εκτέλεσης

Καθαρίζω τα μήλα και τα τρίβω σε τρίφτη. Αν θέλεις αφήνεις και μερικά κομματάκια. Αφού τα τρίψω τα βάζω σε ένα μπολ (ή σε κατσαρολάκι) και ρίχνω το κονιάκ και την κανέλα και ανακατεύω πολύ καλά. Αφήνω για μισή ώρα το μείγμα μου να ξεκουραστεί και να μαζέψει αρώματα. Έπειτα το βάζω στη φωτιά όπου εκεί προσθέτω τα γαρύφαλλα και το ηύλο κανέλας. Βράζω σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 -60 λεπτά μέχρι να λιώσει να γίνει ένας χρυσαφένιος πουρές. Λίγο πριν κλείσω το μάτι βάζω 2 κ.σ λεμόνι ως φυσικό συντηρητικό και ανακατεύω πολύ καλά.

Extra tips

-Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις λίγη καστανή ζάχαρη. Αν το κάνεις τότε σου προτείνω πριν το βράσιμο το μείγμα να το βάλεις στο ψυγείο και να το αφήσει γύρω στις 5-6 ώρες. Ανά 1 ώρα να το ανακατεύεις. Το ίδιο μπορείς να κάνεις αν προσθέσεις μέλι αντί για ζάχαρη.

-Για να έχει πιο έντονη γεύση μπορείς να προσθέσεις 2 ξύλα κανέλας και 5-6 γαρύφαλλα. Γίνεται πιο μυρωδάτη, βγάζει έντονα αρώματα τα οποία κρατάνε και έχεις την αίσθηση πως δεν σου λείπει η ζάχαρη δηλαδή κάτι γλυκό.

 

Θα δοκιμάσεις τη συνταγή μου;