Οι φετινές γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ήταν πρωτόγνωρες για όλους μας. Κάναμε σχεδόν διαφορετικά πράγματα, προσαρμόσαμε συνήθειες χρόνων, μείναμε πολύ σπίτι και μαγειρέψαμε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Διάβασε εδώ πως περάσαμε τα covid Χριστούγεννα

Διάβασε εδώ 20 πράγματα που μου έμαθε το 2020

Διάβασε εδώ 20+1πράγματα που θέλω από το 2021

Δεν σου κρύβω πως λίγο νευρίασα/ στεναχωρήθηκα που τις φετινές γιορτές δεν θα μπορούσα να κάνω μία απόδραση. Ήθελα τόσο πολύ να ταξιδέψουμε οικογενειακώς! Μετά αποδέχτηκα την κατάσταση. Αφού δεν θα μπορούσαμε να βγούμε από το σπίτι ας απολαύσουμε (κι άλλο) τις ημέρες μέσα σ΄αυτό.

Θα ξεκινήσω με τα θετικά αυτών των διαφορετικών γιορτών:

-Δεν τρέχαμε από κάλεσμα σε κάλεσμα, κι από σπίτι σε σπίτι. Ναι, είναι πολύ ωραία τα οικογενειακά και φιλικά καλέσματα αλλά πρέπει να χωρέσεις τόσα πολλά σε λίγες μόνο ημέρες οπότε δεν ξεκουράζεσαι. Γίνονται περισσότερο αγγαρεία. Φέτος γιορτάσαμε κυρίως οι τρεις μας. Μαγειρέψαμε για μας και το κάναμε με την ίδια χαρά κι κέφι όπως όταν υποδεχόμαστε κόσμο στο σπίτι.

-Ακολουθήσαμε πολύ τα “θέλω” μας. Αυτό σημαίνει πως αντί να πηγαίνουμε σε κάποια καλέσματα, υποχρεώσεις αποφασίσαμε να περάσουμε χρόνο στο πάρκο για να κάνει ο μικρός πατίνι. Μαγειρεύαμε ότι θέλαμε χωρίς να σκεφτούμε να πάρουμε τα Χ φαγητά γιατί τα τρώνε οι γονείς, τα αδέρφια κτλ. Οι νοικοκυρές του σπιτιού ξέρω πως θα με καταλάβουν απόλυτα.

-Ανταλλάξαμε ευχές καρδιάς και μιλήσαμε στο τηλέφωνο. Τα τυπικά μηνύματα αντικαταστάθηκαν με τηλεφωνήματα και αυτό ήταν τόσο μα τόσο θετικό. Πόσες φορές κι εγώ η ίδια βαριόμουν τόσο πολύ να μιλήσω στο τηλέφωνο (γιατί πολύ απλά λόγω ότι είμαι δημοσιογράφος μιλάω συνέχεια) και τις γιορτές δεν ήθελα καθόλου. Φέτος το απόλαυσα. Την ουσιαστική επικοινωνία και μάλιστα πήρα περισσότερα τηλέφωνα, έκανα βιντεοκλήσεις με χαρά.

-Πήραμε ουσιαστικά δώρα. Και πήραμε τα απαραίτητα. Δεν ξοδέψαμε σε πράγματα που δεν μας χρειάζονται.

Τα αρνητικά των φετινών γιορτών

-Δεν αγκαλιάσαμε πολύ τους δικούς μας ανθρώπους. Στερηθήκαμε ουσιαστικές αγκαλιές. Ακόμα και αν θέλαμε να αγκαλιαστούμε με συγγενείς, φίλους υπήρχε η καχυποψία, η οποία τελικά δεν μας επέτρεψε να δώσουμε σφοχτές αγκαλιές.

-Δεν ταξιδέψαμε. Όπως σου ανέφερα και στην αρχή με πείραξε που δεν καταφέραμε ούτε στο εξωτερικό να πάμε, αλλά ούτε και να απολαύσουμε τα ορεινά χωριά της χώρας μας. Να παίξουμε με το χιόνι ή να βρεθούμε σε χριστουγεννιάτικο πάρκο.

-Δεν κάναμε βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Γιορτές χωρίς να πας στην Αθήνα, να περπατήσεις στην Ερμού, να βγάλεις φωτογραφία μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα και να καθίσεις σε ένα ωραίο μαγαζί για ζεστή σοκολάτα, early drinks. Όλα αυτά είναι μικρές γιορτινές απολαύσεις.

-Ένα γιορτινό γεύμα ή δείπνο σε εστιατόριο. Μου έλειψε πολύ που δεν μπορούσαμε να πάμε σε εστιατόριο και να δοκιμάσουμε εορταστικά γεύματα. Αυτή η μάζωξη με οικογένεια και φίλους γύρω από ένα τραπέζι που δε χρειάζεται να μαγειρέψεις εσύ, αλλά να δοκιμάσεις τα εμπνευσμένα πιάτα του σεφ εύχομαι να επανέλθουν σύντομα.

-Δεν επισκεφτήκαμε χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα. Για τα παιδιά είναι φανταστικό να κάνουν βόλτα μέσα σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρκο, να βλέπουν τον Άι Βασίλη, τα ξωτικά. Κι εγώ όταν ήμουν μικρή, αλλά και τώρα με το παιδί απολαμβάνω να πηγαίνω -εντάξει κοιτάζω να πηγαίνουμε καθημερινές πρωί που δεν έχει τόσο κόσμο (δεν αναφέρω παραμονές και ανήμερα).

-Θέατρο/ Μπαλέτο. Αχχ μου έλειψαν πάρα πολύ. Γιορτές χωρίς πολιτισμό. Κάθε Χριστούγεννα απολαμβάνω να βλέπω παράσταση μπαλέτου και φέτος δεν το χάρηκα. Από το ίντερνετ δεν είναι το ίδιο (εδώ έχω γράψη την άποψη μου για θέατρο online)

Μήπως ξέχασα κάτι;;;