Εδώ και 3,5 χρόνια ανακαλύπτω έναν νέο ρόλο: της μαμάς! Την περίοδο της εγκυμοσύνης είχα ακούσει ένα σωρό πράγματα “πάρε τώρα δυνάμεις γιατί σε περιμένουν ξενύχτια”, “απόλαυσε τώρα ότι μπορείς γιατί με το παιδί δεν μπορείς να κάνεις όσα θέλεις”, “αν δεν τρώει το αυγό να το ρίχνεις μέσα στο φρούτο” -αυτό ειδικά ούτε εικόνα δεν αντέχω να το κάνω! Δεν τα θυμάμαι όλα γιατί πολύ απλά έκλεισα τα αυτιά μου και αποφάσισα με τον μπαμπά του να χαράξουμε το δικό μας δρόμο για το μεγάλωμα του Αναστάση και να αφήσουμε στην άκρη πολλά στερεότυπα.

Δεν είμαι παλιά μαμά, αλλά ούτε και νέα. Έχω μια πείρα και μέσα από αυτό το άρθρο θα ήθελα να πω στις νέες μανούλες κάποια πράγματα που εμένα προσωπικά με βοήθησαν. Συμβουλές δεν δίνω.

Ψυχραιμία τη πρώτη ημέρα που θα επιστρέψεις σπίτι από το μαιευτήριο

Θυμάμαι ακόμα εκείνο το μεσημέρι που επιστρέψαμε οι τρεις μας στο σπίτι. Βάλαμε το πορτ μπεμπέ πάνω στο πάγκο της κουζίνας και κοιτούσαμε αυτό το πλασματάκι που ήταν μέσα. Ξαφνικά άρχισε να κλαίει, πεινούσε. Έπειτα έπρεπε να το αλλάξω, εγώ ήθελα να κάνω ένα μπάνιο, ήμουν αύπνη και αρκετά ταλαιπωρημένη. Ξανά κλάμα για φαγητό. Ξανά να του αλλάξω πάνα. Οι μέρες στο μαιευτήριο που το άλλαζαν και τον έκαναν μπάνιο πέρασαν και τώρα ξεκινούσε η κανονική ζωή. Για αυτό σου συνιστώ ψυχραιμία -ειδικά αν δεν έχεις βοήθεια από γιαγιάδες. Μέσα στη πρώτη βδομάδα θα έχεις βρει το ρυθμό σου (και θα έχεις συνηθίσει το ξενύχτι).

Η καθημερινότητα είναι γεμάτη χαμόγελα

Κάθε μέρα ανακαλύπτεις και κάτι ακόμα για το μωρό σου. Το παρατηρείς να ανοίγει τα χεράκια, να σε κοιτάζει, να προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα,να τρώει μόνο του, να λέει λέξεις κι καθώς ο χρόνος περνάει να ξεκινάει τα αμέτρητα “Γιατί;”. Και καθετί καινούργιο που κάνει εσένα σου προκαλεί χαρά. Ακόμα και όταν κάθεται στο πάρκο του θα το κοιτάς και θα γελάς. Τα παιδιά γεμίζουν χαρά το σπίτι.

Να ακολουθείς το ένστικτο σου (και μόνο)

Ίσως τη περίοδο της εγκυμοσύνης να διάβασες πολλά βιβλία για παιδιά, να έχεις γίνει μέλος σε σελίδες του facebook που συνομιλούν μαμάδες. Μην ακολουθείς κατά γράμμα όσα σου προτείνουν γιατί πολύ απλά μπορεί να μην σου αρέσει η δική τους μέθοδος και να μην ταιριάζει στο παιδί σου. Θα δεις πως σύντομα θα αναπτύξεις με το παιδί τους δικούς σας κώδικες επικοινωνίες.

Ύπνος, ένας φίλος από τα παλιά

Η σχέση σου με τον ύπνο θα περάσει κρίση. Ειδικά τα δύο πρώτα χρόνια. Για αυτό αν με διαβάζεις τώρα που είσαι έγκυος θα σου πρότεινα να κοιμηθείς όσο μπορείς για να έχεις αποθέματα ύπνου. Θυμάμαι, τους πρώτους μήνες ερχόταν η μαμά μου στο σπίτι και εγώ ξέκλεβα χρόνο για να κοιμηθώ -έστω για μισή ώρα. Ακόμα και τώρα το κάνω!

Βρες παιδίατρο που να ταιριάζουν οι απόψεις σας

Αποφάσισα να έχω τον παιδίατρο που έχει η κουμπάρα μου, αλλά τελικά δεν μου άρεσε η αντιμετώπιση του. Μόλις ξεκίνησαν οι κολικοί τον έψαχνα, μίλησα με 2 διαφορετικές κοπέλες που είχε στο γραφείο του κι ο ίδιος δεν εμφανίστηκε ποτέ στο τηλέφωνο. Αναγκαστήκαμε να ψάξουμε τυχαία μέσα στο βράδυ παιδίατρο. Το ανέλαβε ο άντρας μου κι ευτυχώς βρήκαμε την καλύτερη και μάλιστα νεογνολόγο- παιδίατρο. Από τη πρώτη στιγμή του έδειξε αγάπη και έχουν αναπτύξει μια ωραία σχέση μεταξύ τους. Τη βρίσκω πάντα στο τηλέφωνο και συζητάμε για οτιδήποτε αφορά τον Αναστάση.

Ξέκλεψε 2 φορές το μήνα να κάνεις κάτι για σένα

Χρειάζεσαι χρόνο για σένα. Για να πας μια βόλτα, να περπατήσεις, να δεις μια φίλη σου, να πας να φτιάξεις τα μαλλιά σου. Θα αλλάξει η διάθεση σου. Και να μην έχεις τύψεις και ενοχές. Απόλαυσε έστω 30 λεπτά μόνη σου και θα δεις πως μετά γυρνώντας σπίτι θα είσαι πιο ξεκούραστη. Εγώ το επιδιώκω γιατί έχω καταλάβει πως έχω ανάγκη να κάνω κάτι για μένα- νιώθω ότι φορτίζουν οι μπαταρίες και μετά είμαι καλύτερη στο ρόλο της μαμάς.

Μην αποφεύγεις τα ταξίδια με το παιδί

Αυτό το στερεότυπο πως πάμε διακοπές μόλις μεγαλώσουν τα παιδιά δεν το μπορώ καθόλου. Γιατί πολύ απλά αν το παιδί δεν έχει μάθει να ταξιδεύει και να προσαρμόζεται σε νέο περιβάλλον από πολύ μικρό γιατί να το κάνει μεγαλώνοντας; Εμείς το πρώτο μας ταξίδι το κάναμε όταν ο Αναστάσης ήταν 3 μηνών. Κι όχι ένα μικρό ταξίδι, αλλά ένα road trip, το οποίο κράτησε 1 μήνα. Οι οικογένειες μας επέμεναν να μην πάμε διακοπές με νεογέννητο, αλλά να μείνουμε στο εξοχικό. Ευτυχώς, άκουσα το ένστικτο μου και την σουηδική οικογένεια μου -μ΄έχρι σήμερα δεν έχουμε σταματήσει να ταξιδεύουμε με τη πρώτη ευκαιρία.

Μη βιαστείς να πετάξεις τα κιλά της εγκυμοσύνης

Αχ αυτά τα κιλά της εγκυμοσύνης! Ανήκω στην κατηγορία των γυναικών που πήραν πάρα πολλά κιλά -οκκ ήμουν σχεδόν 45 κιλά όταν έμεινα έγκυος- και ο γυναικολόγος μου πρότεινε να μην αγχωθώ και μου γίνει εμμονή να πετάξω αμέσως τα κιλά της εγκυμοσύνης για ψυχολογικούς λόγους. Ούτε να επηρεαστείς από αναγνωρίσιμες γυναίκες που βγαίνουν από το μαιευτήριο με επίπεδη κοιλιά πιο αδύνατες από ποτέ 3 ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Έχω δουλέψει πολλά χρόνια σε περιοδικά και θα σου πω πως αυτό δεν είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα, αλλά χειρουργικό. Διώξε αυτό το άγχος των κιλών και θα επανέλθεις μόλις είσαι έτοιμη. Οι βόλτες με το καρότσι και η σωστή διατροφή θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις.

Ακολούθησε ένα καθημερινό πρόγραμμα

Τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια μέσα σε ένα πρόγραμμα. Για αυτό φρόντισε καθημερινά να ακολουθείς συγκεκριμένο πρόγραμμα και το διαφοροποιείς ανάλογα την ηλικία του. Τον πρώτο χρόνο είναι πολύ συγκεκριμένα όσα μπορείς να κάνεις, αλλά ακολούθησε τα κατά γράμμα.

Μόλις γίνεις μαμά τίποτα δεν θα είναι το ίδιο

Δεν είσαι πια ο ίδιος άνθρωπος με πριν. Δεν υποστηρίζω αυτό που λένε κάποιες γυναίκες “δεν θυμάμαι τη ζωή μου πριν γίνω μαμά”. Εγώ μια χαρά θυμάμαι όλα όσα έκανα πριν και θα τα έκανα κι πάλι. Ευτυχώς πέρασα πάρα πολύ όμορφα και πριν γίνω μαμά. Η ζωή μου ήταν γεμάτη. Για μένα αυτό που άλλαξε – εκτός από το καθημερινό πρακτικό κομμάτι- είναι το γεγονός πως έχω θέλω να είμαι σίγουρη πως όλα είναι καλά. Δεν είμαι το ίδιο ξέγνοιαστη με πριν. Επίσης, σκέφτομαι διαφορετικά από πριν.

Νέες μανούλες απολαύστε αυτό το νέο ταξίδι που ξεκινάεικαι φτιάξτε τους δικούς σας κανόνες!