Αγαπώ τις χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές. Το χριστουγεννιάτικα χωριά με τα θεματικά μαγαζάκια που μυρίζουν νόστιμες μυρωδιές είναι το καλύτερο μου.

Πέρυσι, βρέθηκα για 72 ώρες στις Βρυξέλλες, την καλύτερη περίοδο του χρόνου: τα Χριστούγεννα. Το πρόγραμμα μου ήταν πολύ πιεσμένο, καθώς έπρεπε να παρακολουθήσω ημερίδα στην Ευρωβουλή, αλλά στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου περιπλανήθηκα στις υπαίθριες αγορές, οι οποίες ήταν γεμάτες κόσμο, μουσική, φαγητό και φυσικά Gluhwein!

Κάνοντας μια βόλτα στις χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές, ξεκινάνε από τη Grand Place και φτάνουν μέχρι τη Place St Catherine, θα σου πω πως τα αχνιστά μύδια, οι γλυκές βάφλες και τα ζαχαρωτά είναι οι πρωταγωνιστές των γεύσεων. Δοκίμασα σχεδόν τα πάντα -εκτός από τα μύδια γιατί αποφεύγω τα θαλασσινά ειδικά όταν βρίσκομαι σε ταξίδι.

Εκτός από τα christmas markets -πέρυσι ήταν 200 challets- σημείο αναφοράς είναι το μεγάλο παγοδρόμιο, ενώ γίνονται πολλές εκδηλώσεις.

Το κρύο είναι τσουχτερό, το Δεκέμβριο, στις Βρυξέλλες αλλά το εορταστικό κλίμα που επικρατεί δεν σε αφήνει να μην απολαύσεις τις βόλτες. Την περίοδο που πήγα είδα το μεγάλο show με τη φωταγώγηση των κτιρίων όπου γίνεται κάθε χρόνο στη Πλατεία σηματοδοτώντας την έναρξη των γιορτών.

Στην Grand Place τα φώτα σβήνουν και το show ξεκινάει με το φωτισμό των ιστορικών κτιρίων που βρίσκονται γύρω από την πλατεία. Ο φωτισμός αλλάζει χρώματα πάνω στα επιβλητικά κτίρια με τη συνοδεία μουσικής και το θέαμα είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό. Τόσο εντυπωσιακό που για μερικά λεπτά ξεχνάς το τσουχτερό κρύο.

Έχεις πάει Χριστούγεννα στις Βρυξέλλες;