Christmas Risotto με κολοκύθα, τζίντζερ και μπέικον από τον Πάνο Ιωαννίδη
Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Christmas Risotto με κολοκύθα, τζίντζερ και μπέικον από τον Πάνο Ιωαννίδη

Ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός από το ρόλο του κριτή στο Master chef κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής, στις 24 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκης.

Ο σεφ έχει μεγάλη αδυναμία στην ιταλική κουζίνα κσι συγκεκριμένο στο ριζότο και το νέο του βιβλίο έχει τίτλο Risotti.

“Επιθυμία μου δεν είναι να προτείνω ακόμα ένα βιβλίο συνταγών. Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε μεν τις συνταγές μου και κάποιες από τις ιδέες μου, αλλά κυρίως θα βρείτε την έμπνευση και τον δρόμο για να δημιουργήσετε εσείς το δικό σας ριζότο. Αυτό κάνω κι εγώ κάθε φορά. Το ριζότο είναι μια κατηγορία από μόνο του. Είναι η ομορφιά της απλότητας, που πάντα με γοήτευε. Είναι η γοητεία του «δεσίματος» και της αφοσίωσης που απαιτείται για να λειτουργήσει κάτι και να έχει αποτέλεσμα. Είναι πάνω απ’ όλα ένα πιάτο μαγικό. Καλή επιτυχία, καλή, καλύτερη, χρονιά!” αναφέρει ο Πάνος Ιωαννίδης.

Εκτιμώμενος χρόνος:
Οδηγίες εκτέλεσης

Για την κρέμα κολοκύθας
1. Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι για μερικά λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να γίνει διάφανο.
2. Προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε προσεκτικά το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμα.
3. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να εξατμισθεί.
4. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για 10 λεπτά.
Tip: Όσο μικρότερους κόψουμε τους κύβους της κολοκύθας, τόσο γρηγορότερα θα βράσουν και θα μαλακώσουν.
5. Μεταφέρουμε την κολοκύθα σε ένα μπλέντερ, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε.
Για το τοστάρισμα
1. Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια (καρέ) και σε ένα τηγάνιτο σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο.
2. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (ασέ).
3. Ζεσταίνουμε τον ζωμό σε μία κατσαρόλα.
Tip: Είναι πολύ σημαντικό η ένταση της φωτιάς στον ζωμό να είναι όσο πιο χαμηλή γίνεται, γιατί διαφορετικά, εάν είναι πολύ υψηλή, αυτός θα εξατμιστεί και η τελική ποσότητα που θα προκύψει δε θα είναι επαρκής για να μαγειρευτεί το ρύζι.

 

ΣΚΕΎΗ Κατσαρόλα χωρητικότητας 1,5-2 λίτρων (για τον ζωμό)

– Κουτάλα (για τον ζωμό)- Κατσαρόλα με χερούλι χωρητικότητας 1-1,5 λίτρων (για το ριζότο) -Ξύλινη σπάτουλα (για το ριζότο) -Μαχαίρι ασέ -Κατσαρολάκι – Μπλέντερ – Τηγάνι.