Η Τσαγκαράδα είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά, στο Πήλιο, όπου οι επισκέπτες πηγαίνουν ως εκεί κάθε εποχή του χρόνου.

Ένα από τα αξιοθέατα που την έχει κάνει ξακουστή είναι ένας από τους γηραιότερους πλατάνους της Ελλάδας και όπως λέγεται ίσως και της Ευρώπης.

Ο γηραιότερος πλάτανος και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, την Αγία Παρασκευή. Η πλατεία πήρε το όνομα από το ναό που βρίσκεται εκεί. Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1909 και είναι ο μόνος που δεν βλέπει στην ανατολή λόγω του μεγαλύτερου πλατάνου που μετράει πάνω από 1.000 χρόνια. «Κατ εξαίρεση και με σεβασμό προς το χιλιόχρονο πλάτανο» λένε οι κάτοικοι του χωριού, αφού έχει δοθεί ειδική άδεια από το Πατριαρχείο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται στα 15 μέτρα, ενώ η κώμη του είναι τόσο μεγάλη ώστε είναι δυσχερής η μέτρησή της.

Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι και γνώστες της ευρύτερης περιοχής υποστηρίζουν ότι ο πλάτανος οφείλει το μέγεθος και τη μακροζωία του στις φυσικές πηγές, πάνω στις οποίες έχει απλώσει τις ρίζες του. Από τα πιο χαρακτηριστικά της ανάπτυξης του πλατάνου είναι το πλακόστρωτο της πλατείας, το οποίο κάθε περίπου 15 χρόνια ανακατασκευάζεται, καθώς οι πλάκες ανασηκώνονται σε πολλά σημεία και δημιουργούν πρόβλημα στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Extra tip: Για να φτάσεις στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής αξίζει να κατέβεις στη συνοικία των Ταξιαρχών και να ακολουθήσεις το μονοπάτι που θα σε βγάλει στο πλάτανο.

credit photo κεντρική evbasta