Διανύουμε την πέμπτη βδομάδα καραντίνας και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να βγούμε από το σπίτι. Αυτό σημαίνεις για τους γονείς πως θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο ευφερετικοί για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να περάσουν δημιουργικό χρόνο.

Ξέρω πως δεν είναι πάντα εύκολο -ειδικά όταν ο γονιός έχει και τηλεργασία. Ναι, προσθέτω και την τηλεκπαίδευση.

Όλο αυτό το διάστημα που είμαι στο σπίτι με τον Αναστάση έχουμε περάσει διάφορες φάσεις: από το να παίζουμε, να κάνουμε βόλτες στο πάρκο μέχρι να μην κάνουμε τίποτα από την πολύ γκρίνια γιατί έχει κουραστεί από την κλεισούρα. “Γιατί δεν με πας στις κούνιες;”, “γιατί δεν πάω στο μάθημα μαγειρικής;” – αχχ αυτές οι ημέρες της ατελείωτης γκρίνιας που πρέπει να κάνειςυπομονή για να μην ουρλιάξεις.

Να σου πω την αλήθεια, τις πρώτες ημέρες πηγαίναμε βόλτα στο πάρκο κοντά στο σπίτι μας. Εξηγούσα όσο μπορούσα σ΄ένα παιδάκι 3,5 ετών πως θα πάμε βόλτα στο πάρκο, αλλά δεν θα μπούμε μέσα στη παιδική χαρά γιατί απαγορεύεται. Μέχρι που στη βόλτα μας βλέπαμε παιδάκια με τους γονείς να πηδάνε από τα κάγκελα και να μπαίνουν μέσα στη παιδική χαρά. Κι ο δικός μου να διαμαρτλυρεται “γιατί εγώ δεν κάνω κούνια;”. Έτσι, οι βόλτες στο πάρκο δεν ξανά μπήκαν στο πρόγραμμα μας.

Ζωγραφική και χειροτεχνίες

Μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, νερομπογιές όλα απλωμένα στο τραπέζι δραστηριοτήτων για κάθε ώρα της ημέρας. Έχω ζωγραφίσει λουλούδια, σπίτια, κήπους -έχω χάσει το μέτρημα. Αλλά ο Αναστάσης ξετρελαίνεται να ζωγραφζουμε μαζί -πολλές φορές θέλει να μοιραζόμαστε και το ίδιο φύλλο ζωγραφικής για να συνεργαζόμαστε. Χειροτεχνίες κάνει πιο πολύ με τον μπαμπά του καθώς πιάνουν τα χέρια του.

Στην κουζίνα δυο δυο

Η μαγειρική είναι η αγαπημένη του ώρα. Τρελαίνεται να περνάει χρόνο μέσα στην κουζίνα -για αυτό άλλωστε τον γράψαμε σε σχολή μαγειρικής. Ζυμώνουμε ψωμί μέρα παρά μέρα, χτυπάει το αυγό για την ομελέτα του, κόβει με τα χεράκια του το μαρούλι για τη σαλάτα κι εγώ την ντομάτα. Τις πρώτες ημέρες δεν είχα υπομονή πολύ. Όπως καταλαβαίνεις η μαγειρική με μικρό παιδί δεν έχει σχέση με αυτό που βλέπεις στις διαφημίσεις -παιδάκια ντυμένα με τα καλά τους και να συνεργάζονται άψογα με τη μαμά. Μέχρι που το πήρα απόφαση και τον αφήνω να με βοηθάει. Έχει και τα θετικά του: ζυμώνει πολύ ώρα το ψωμί και μετά γίνεται αφράτο.

Ώρα για παιδικά παραμύθια

Διαβάζουμε παραμύθια, βλέπουμε τις εικόνες και φτιάχνουμε δικές μας ιστορίες. Αυτή τη περίοδο την τιμητική τους έχουν τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια με πρωτσγωνιστή τον Άη Βασίλη και τον Καρυοθραύστη.

Παζλ

Μια δραστηριότητα που απολαμβάνει πολύ με τον μπαμπά του. Φτιάχνουν παζλ, τα χαλάνε και μετά η συναρμολόγηση ξεκινά από την αρχή.

Χορός για δύο

Ο χορός και το τραγούδι μπήκε στη ζωή μας σ΄αυτή τη δεύτερη καραντίνα. Και για μένα είναι αντιαγχολυτικό -από τα γέλια που κάνουμε φεύγει όλη η κούραση και τα νεύρα της ημέρας. Το συνιστώ στις μαμάδες (ειδικά σ΄αυτές που έχουν και τηλεκπαίδευση!).

Αυτοσχεδιασμός

Κάποια στιγμή που έχεις εξαντλήσει όλα τα παιχνίδια έρχεται η ώρα του αυτοσχεδιασμού! Αυτό περιέχει ένα σωρό πράγματα και τίποτα συγκεκριμένο. Άφησε το παιδί να δημιουργήσει το δικό του παιχνίδι, ενθάρρυνε το και παίξε μαζί του.

Γυμναστική μαζί

Τις φορές που ήθελα να γυμναστώ και δεν έβρισκα χρόνο να πάω να τρέξω παρακολουθούσα μαθήματα online ή προγράμματα. Ο Αναστάσης ερχόταν δίπλα μου κι έκανε κι αυτός ότι έβλεπε (κι ότι μπορούσε). Μάλλον το έχει δει ως παιχνίδι και πλέον το έχουμε βάλει στο πρόγραμμα μας.