Στο νοτιανατολικό τμήμα της Θάσου βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά, ο Θεολόγος. Το γραφικό χωριό με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, τις ξακουστές εκκλησίες και τα στενά δρομάκια έχει καταφέρει να κερδίσει τους επισκέπτες του νησιού.

Ο Θεολόγος φημίζεται και για το φαγητό του. Πριν φτάσεις στο νησί από τις πρώτες πληροφορίες που θα σου δώσουν είναι να ανέβεις στο ορεινό χωριό για να δοκιμάσεις ντόπια εκλεκτά κρέατα με το κατσικάκι να έχει το πρώτο λόγο και να γίνεται ανάρπαστο τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους τουρίστες.

Στο Θεολόγο μην πας μόνο για το κατσικάκι του, αλλά να υπολογίσεις χρόνο για να περπατήσεις το γραφικό χωριουδάκι, το οποίο έχει μεγάλη ιστορία. Σύμφωνα με τον οδηγό της Θάσου αναφέρεται πως: “Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για το Θεολόγο παρουσιάζεται το έτος 1287. Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος αναφέρει, ότι η μονή Φιλοθέου του Αγ. Όρους, είχε μετόχι στο όνομα του Ευαγγελιστή και Θεολόγου Ιωάννη, στην τοποθεσία του σημερινού χωριού, απ΄ όπου πήρε και το όνομά του, ενώ υπήρξε διοικητική πρωτεύουσα της Θάσου μέχρι την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Η βόλτα ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του χωριού. Από τα αξιοθέατα που αξίζουν τη προσοχή σου είναι το Λαογραφικό Μουσείο – στεγάζεται στο διώροφο, πέτρινο, αρχοντικό του Χατζηγιώργη, ο οποίος ήταν φημισμένος οπλαρχηγός του νησιού.

Διάβασε εδώ για το Λαογραφικό Μουσείο του Θεολόγου.

Από αυτά που αξίζει επιπλέον να δει ο επισκέπτης είναι το τοξωτό γεφύρι ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, το οποίο βρίσκεται έξω από το χωριό, αλλά και τις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου -χρονολογείται από το 1803 μ.Χ.- με το περίτεχνο εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Θυμάμαι έντονα ένα καλοκαίρι όπου επισκέφτηκα τον Θεολόγο ανήμερα της Αγίας Παρασκευής και μετά τη δοξολογία κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού παρέμειναν στο χώρο να γευτούν το κατσικάκι κερασμένο από τον παπά.

Φυσικά, μια βόλτα και στα μικρά ξωκλήσια της Παναγούδας και του Αρχαγγέλου -δεσπόζει μοναδική Βυζαντινή τοιχογραφία που χρονολογείται γύρω στο 1430 και είναι μοναδική στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης- αξίζει το χρόνο σου για να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο σ΄αυτό το γραφικό χωριό με την σπουδαία ιστορία.

Η αναπαράσταση του Θασίτικου γάμου – ηαναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου- γίνεται το καλοκαίρι και συγκεντρώνει ντόπιους και πάρα πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι θα γοητευτούν από τα έθιμα του τόπου.

Στα παραδοσιακά ταβερνάκια θα απολαύσεις ντόπια κι εκλεκτά προϊόντα, όπως το μέί Θάσου, τα γλυκά του κουταλιού -μην παραλείψεις να γευτείς γλυκό καρυδάκι– και φυσικά το καλοψημένο κατσικάκι.

Να σου αναφέρω πως ο Θεολόγος από το 1979 έχει ανακηρυχτεί σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Θάσου, όπως και σε προστατευόμενο παραδοσιακό οικισμό.

Έχεις πάει;;

Πηγή φωτογραφιών: Χριστίνα Ζάχου / Visit South Thassos/ Theologos, the Old Capital of Thasos