Κάρπαθος: Ξενάγηση στο ορεινό χωριό Όλυμπος
Διάβασε εδώ για τη παραλία Κυρά Παναγιά στην Κάρπαθο
Ήταν το 2014 όταν με την φίλη μου, Αγγελική αποφασίσαμε να κάνουμε καλοκαιρινές διακοπές στην Κάρπαθο. Ένα όμορφο νησί των Δωδεκαννήσων, το οποίο φημίζεται για τις φανταστικές και πολυβραβευμένες παραλίες του.
Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση για το νησί διάβαζα διθυραμβικά σχόλια για ένα ορεινό χωριό, την Όλυμπο. Κι φυσικά μπήκε στο πρόγραμμα μας.
Ονομάζεται Όλυμπος ή Έλυμπος -έτσι το αποκαλούν οι ντόπιοι- βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού και ο χρόνος έχει σταματήσει σε μια άλλη εποχή. Μάλιστα, όπως λένε οι κάτοικοι η Όλυμπος είναι ολόκληρη ένα λαογραφικό μουσείο αφού έχει κρατήσει ανέγγιχτη την αρχιτεκτονική της.
Το χωριό είναι κτισμένο σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία και λόγω της απομόνωσης του έχει διατηρήσει την αυθεντική του φυσιογνωμία, αλλά και τις παραδόσεις του. Μάλιστα, περπατώντας στο χωριό θα διαπιστώσεις πως οι γυναίκες είναι ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές -μαντήλες κι άλλα κεντητά προς πώληση θα βρεις σε κάθε σημείο- και μιλούν την τοπική διάλεκτο.
Σύμφωνα με την ιστορία του νησιού, η Όλυμπος δημιουργήθηκε πριν από πέντε περίπου αιώνες, όταν ένα ισχυρός σεισμός κατέστρεψε την παραλιακή πόλη Βρυκούντα -υπήρξε από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες πόλεις της Καρπάθου.
Τα τελευταία χρόνια οι επισκέπτες του νησιού πηγαίνουν ως την Όλυμπο όπου απολαμβάνουν τις βόλτες στα σοκάκια, δοκιμάζουν τις τοπικές γεύσεις, βλέπουν τα καλοδιατηρημένα σπίτια, φωτογραφίζουν τους πέτρινους ανεμόμυλους και γενικά γοητεύονται από την μυστηριώση ατμόσφαιρα του τόπου.
Από τα Πηγάδια (Κάρπαθος) μέχρι να φτάσουμε στην Όλυμπο κάναμε περίπου 1 ώρα. Η διαδρομή πραγματικά είναι υπέροχη, αλλά σε κάποια σημεία το οδικό δίκτυο ήταν πολύ επικίνδυνο. Για αυτό θα σου προτείνω να μην αργήσεις να πάρεις το δρόμο της επιστροφής.
Το χωριό είναι πολύ εντυπωσιακό και γραφικό και πολύ πολύ τουριστικό -με όλα τα θετικά και τα αρνητικά του. Εμείς πήγαμε αρχές Αυγούστου και είχε πάρα πολύ κόσμο. Σε κάθε σοκάκι υπήρχε συνωστισμός από τους επισκέπτες. Περπατώντας μέσα στο χωριό θα δεις κάποιες γιαγιάδες φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους να μαγειρεύουν στα εστιατόρια και κάποιες άλλες να βρίσκονται στα μαγαζιά πουλώντας μαντήλια και κεντητά. ‘
Η θέα από το ορεινό χωριό είναι καταπληκτική, αλλά κάποια στιγμή ένιωσα πως “πνίγηκα” από τη πολυκοσμία. Για αυτό το λόγο δεν καθίσαμε σε κάποιο ταβερνάκι για φαγητό. Προτιμήσαμε να πιούμε ελληνικό καφέ και να δοκιμάσουμε γλυκό σ΄ένα καφενείο- ζαχαροπλαστείο στην αρχή του χωριού με υπέροχη θέα.
Κάτι άλλο που μάθαμε ήταν πως η Όλυμπος δεν κατοικείται όλο το χρόνο παρά μόνο την τουριστική σεζόν δηλαδή από την άνοιξη μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου.
Φυσικά να πας να δεις το πιο ορεινό χωριό της Καρπάθου, θα σου πρότεινα να φτάσεις νωρίς το πρωί για να μπορέσεις να το περπατήσεις χωρίς κόσμο κι έπειτα να κατέβεις στη παραθαλάσσια κωμόπολη, Διαφάνι -μόλις 15 λεπτά- για να κολυμπήσεις στα διάφανα νερά του.