Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μια φυσιολογική ημέρα ξεκούρασης μέσα στην καραντίνα. Όμως, η περασμένη Κυριακή ήταν η ημέρα που κυκλοφόρησε ο τέταρτος και ιδιαίτερα συναρπαστικός κύκλος του The Crown.

Έκατσα αναπαυτικά στον καναπέ παρέα με τον υπολογιστή και αφιέρωσα την ημέρα και τη νύχτα μου στη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, την Ελισάβετ.

Όλοι οι φανατικοί της σειράς περίμεναν με αγωνία αυτή τη σεζόν μιας και στο προσκήνιο έμπαινε τόσο η Νταϊάνα ή αλλιώς “η πριγκίπισσα του λαού” όσο και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ… αλλιώς “Σιδηρά Κυρία”.

Ο τέταρτος κύκλος χρονολογικά καλύπτει τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τις προσπάθειες της βασιλικής οικογένειας να διαφυλάξουν τη διαδοχή του θρόνου, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη νύφη για τον πρίγκιπα Κάρολο που είναι 30 ετών και είναι ακόμα άγαμος. Και δοσμένος στην ερωμένη του Καμίλα Πάρκερ -Μποουλς, η οποία έχει τη δική της οιογένεια. Την ίδια στιγμή, ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πολιτικές που υιοθετεί η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

Και σ΄αυτόν τον κύκλο η Βασίλισσα πέρα από τα προβλήματα της χώρας -συγκεκριμένα την ανεργία που επικρατεί- έχει να διαχειριστεί το κάθε παιδί της ξεχωριστά δίνοντας έμφαση στη προσωπική ζωή του διαδόχου του θρόνου, του Κάρολου. Σ’ όλα τα επεισόδια ο Κάρολος φαίνεται να μην μπορεί να σηκώσει το ανάστημα του απέναντι στη μητέρα και Βασίλισσα, ενώ σε μια μεταξύ τους συζήτηση δείχνει έντονα την επιθυμία του να γίνει ο επόμενος Βασιλιάς.

Βλέποντας πάντως την σειρά -άλλοτε η φαντασία μπλέκει μοναδικά με την πραγματικότητα- καταλαβαίνουμε απόλυτα γιατί η Βασίλισσα μέχρι σήμερα δεν του έχει κάνει το χατίρι να του παραδώσει το πολυπόθητο… Στέμμα!

Χωρίς να θέλω να κάνω spoiler -εντάξει δεν έχουν προλάβει όλοι να το δούνε- ο τέταρτος κύκλος βγάζει στη φόρα πολλά προβλήματα της βασιλικής οικογένειας…Και μπορεί οι γύρω από το Στέμμα να πρέπει να υπομένουν πράγματα και καταστάσεις που δεν αντέχουν, ωστόσο η Βασίλισσα παραμένει σταθερά στο θρόνο της βάζοντας στην άκρη τα συναισθήματα και λειτουργώντας μόνο με τη λογική.

Η είσοδος της Νταϊάνα και της Θάτσερ δίνουν αέρα ανανέωσης στη σειρά, όμως η Βασίλισσα παραμένει ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Η βραβευμένη με Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου Olivia Colman έχει μπει για τα καλά στο κοστούμι της Βασίλισσας Ελισάβετ  –σε πολλές σκηνές αρκεί ένα νεύμα για να καταλάβεις όλη την ιδιοσυγκρασία της μονάρχη- και δεν μπορείς να αφήσεις το βλέμμα σου από πάνω της.

Η σειρά παραμένει καλογυρισμένη, οι ρόλοι όλων των πρωταγωνιστών είναι εξαιρετικοί και δοσμένοι με ακρίβεια και η ιστορία κυλάει χωρίς να κάνει κοιλιά. Αντίθετα, τη βλέπεις με ανυπομονεσία για το το θα γίνει παρακάτω -αν και σε κάποια γεγονότα γνωρίζεις τι θα συμβεί.

Εννοείται ανυπομονώ να δω τον πέμπτο κύκλο της σειράς, όπου τη σκυτάλη για το ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ θα πάρει η ηθοποιός Ιμέλντα Στόντον.