Η face yoga μπορεί να γίνει ακόμα πιο στενός σύμμαχος μας αυτήν την περίεργη εποχή που φοράμε μάσκα και ερχόμαστε, εμείς αλλά και οι άλλοι, «αντιμέτωποι» με τα μάτια στα οποία εστιάζουμε ακούσια. Καιρός, λοιπόν, να τους δώσουμε την προσοχή που χρειάζονται έτσι κι αλλιώς.

Σαν μυϊκή ομάδα στη faceyoga η περιοχή των ματιών έχει τις περισσότερες απαιτήσεις. Σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι 10 φορές λεπτότερη κι έχει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες. Κατά συνέπεια είναι κατά 20% πιο ευάλωτη ως προς την ξηρότητα, τις ρυτίδες και τη φθορά γενικότερα (λεπτές γραμμές, οιδήματα, μαύροι κύκλοι).

Τι προτείνω γι΄ αυτήν την ιδιαιτέρως ευαίσθητη περιοχή;

Μια απλή άσκηση για την ενδυνάμωση του κυκλικού μυ των ματιών, του orbicularis oculi.

Βήμα 1 Ανοίγω τα μάτια μου (σαν να είδα κάτι που με τρόμαξε) και εστιάζω σε ένα σημείο στο ύψος των ματιών για 10-15 δευτερόλεπτα. Προσοχή! Χωρίς βλεφαρίσματα και χωρίς να κάνω ρυτίδες στο μέτωπό μου (δηλαδή, χωρίς να σηκώνω το πρόσωπό μου σε άρνηση).

Βήμα 2 Αμέσως μετά κλείνω τα μάτια πιέζοντας ελαφρά τα βλέφαρα προς τα μέσα για άλλα 10. Πάλι προσέχω και δεν σφίγγω υπερβολικά τα μάτια μου. Επαναλαμβάνω εναλλάξ το «ανοίγω-κλείνω» 10 φορές για 2 με 3 κύκλους.

Δυναμώνοντας τον μυ του ματιού καταπολεμάω τη βαρύτητα, δηλαδή, τη βλεφαρόπτωση, με αποτέλεσμα τα μάτια μου να διατηρούν το εύρος τους στο άνοιγμα και να δείχνουν ζωντανά και εστιασμένα! Επίσης, αυτή η άσκηση συμβάλλει στην ισοκατανομή του λίπους στην περιοχή, που, πρακτικά, σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσω τα ενοχλητικά βαθουλώματα κάτω από τα μάτια μου.

Αυτή σε συνδυασμό και με πιο στοχευμένες ασκήσεις για τα οιδήματα και το πόδι της χήνας έχουν άριστα αποτελέσματα και σαν πρόληψη και σαν θεραπεία.

Τι άλλο κάνω για τα μάτια μου;

Φοράω πάντα θρεπτική/ενυδατική κρέμα ματιών την οποία απλώνω με τον παράμεσο (το δάχτυλο που έχει τη λιγότερη δύναμη) με απαλά κτυπηματάκια πάνω στο κόκαλο του κόγχου του ματιού και κάτω από το κόκαλο του φρυδιού. Ιδανικά η κρέμα μου πρέπει να διαθέτει SPF 15.

Αποφεύγω να τρίβω τα μάτια μου αδέξια, ειδικά όταν τα ξεβάφω, οπότε είναι καλό να κοιτάζομαι στον καθρέφτη. Αν δεν με… εμπιστεύομαι, χρησιμοποιώ ένα μικυλιακό νερό (eau micellaire) που τραβά το μακιγιάζ σαν μαγνήτης χωρίς να χρειάζεται να τρίψω την περιοχή.

Για έξτρα ενυδάτωση, καθαρισμό και ανακούφιση μπορώ και να χρησιμοποιώ οφθαλμικά δάκρυα. Υπάρχουν πολλά, ανάλογα με τις ανάγκες μου.

Και δεν βγαίνω από το σπίτι χωρίς να φορέσω εγκεκριμένα και αξιόπιστα γυαλιά ηλίου ανεξαρτήτως εποχής και ηλιοφάνειας!

Αλεξάνδρα Βεκιάρη
Face Yoga Expert

Πηγή: Happylifemagazine