Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο με τους γονείς. Το ξέρουμε πολύ καλά. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας πολλές φορές δεν επιτρέπει στους γονείς να απολαμβάνουν μαζί δραστηριότητες και παιχνίδι. Όμως, είναι κάτι απαραίτητο για τα παιδιά και πρέπει να είμαστε εκεί δίπλα τους να τους προσφέρουμε χαρά και πολύ παιχνίδι.

Σ΄αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σου ιδέες για να περάσεις χρόνο με το παιδί/ α και γιατί όχι να αφεθείς και να γίνεις κι εσύ πάλι παιδί. Από την άλλη, όταν κάνεις δραστηριότητες με το παιδί του δίνεις περισσότερα ερεθίσματα κάτι που θα το βοηθήσει στη μετέπειτα εξέλιξη του.

Αυτές είναι οι δραστηριότητες που απολαμβάνω με τον 3,5 ετών γιο μου, Αναστάση.

Μαγειρική

Ο μικρός μου έχει τρέλα με τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και οτιδήποτε γίνεται με ζυμάρι. Δεν σου κρύβω πως κάποιες φορές νεύριαζα γιατί την ώρα που ήθελα να ετοιμάσω το φαγητό ήταν μέσα στα πόδια μου. Μετά μπήκα στη διαδικασία να μπω στη θέση του και από τότε ξεκίνησε η συνεργασία μας. Πολλές φορές του βάζω τα υλικά κι εκείνος πλάθει το ζυμάρι -μετά δημιουργούμε ανάλογα τη διάθεσ μας από τυροπιτάκια μέχρι μηλοπιτάκια. Η ώρα περνάει ευχάριστα και απολαμβάνουμε όσα ετοιμάζουμε με μεράκι (και χωρίς γκρίνια).

Φτιάχνουμε παζλ

Η κατασκευή των παζλ είναι κάτι που απολαμβάνει να κάνει με τον μπαμπά του. Παζλ με ζωάκια, με αριθμούς, με φρούτα και λαχανικά για να μαθαίνει χρήσιμα πράγματα.

Παιδική χαρά

Γιατί αποφασίσαμε να μη γράψουμε φέτος τον Αναστάση παιδικό σταθμό

Η αγαπημένη βόλτα των παιδιών. Άσε που μετά επιστρέφουν κουρασμένα στο σπίτι και πέφτουν για ύπνο χωρίς ταλαιπωρία.

Ζωγραφική

Ο καθένας μας έχει το μπλογκ του, καθόμαστε μαζί στο τραπέζι και περνάμε το χρόνο μας ζωγραφίζοντας είτε με μαρκαδόρους είτε με ξυλομπογιές. Ακόμα δεν έχουμε μπει στο μαγικό χώρο με τις νερομπογιές.

Επίσκεψη σε μουσεία

Πιστεύω πως τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό. Σίγουρα κάτι τους μένει και θα το ανακαλύψεις στη πορεία της ζωής του. Για αρχή ξεκίνησε από τα μουσεία που έχουν δραστηριότητες για παιδιά, ενώ σε κάθε μέρος που ταξιδεύετε να πηγαίνετε μαζί σε λαογραφικά μουσεία.

Παιδικές παραστάσεις

Η πρώτη επίσκεψη μας στο θέατρο ήταν για να δει ο Αναστάσης βρεφική παράσταση σε ηλικία μόλις 6 μηνών. Δεν ξέρω αν έχει μνήμη, αλλά εκείνη την ημέρα που πήγαμε για πρώτη φορά δε σταμάτησε να βγάζει φωνούλες και να χειροκροτάει. Άρα σίγουρα κάτι πήρε, σωστά; Να σου πω πως μέχρι σήμερα παρακολουθούμε κανονικά παιδικό θέατρο.

Συμμετοχή σε δράσεις

Προς το παρόν δεν το έχω κάνει εγώ με τον μικρό μου, αλλά θα το κάνω με τη πρώτη ευκαιρία. Την ιδέα μου την έδωσε η κουμπάρα μου, η Ντέμη όπου με τα δύο της κορίτσια την Έλενη και τη Μελίνα συμμετέχουν σε διάφορες ενδιαφέρουσες δράσεις όπως η αναδάσωση στον Υμηττό.

Πικ-νικ στην εξοχή

Ετοίμασε ένα καλάθι με καλούδια και απολαύστε το στο βουνό ή τη θάλασσα. Το παιδί θα το ευχαριστηθεί και θα αλλάξει εντελώς η διάθεση σας.