Γράφει η Μαρία Πετρίδη (personal life-coach)

Διάβασε εδώ για την αναβλητικότητα

Η δεύτερη καραντίνα ήρθε αρχές Νοεμβρίου με την σιγουριά και το χαμόγελο της νίκης. Αυτήν την φορά δεν μας βρήκε απροετοίμαστους, αλλά παρόλα αυτά για άλλη μια φορά θριαμβευτικά εγκαταστάθηκε στην καρδιά και στις ζωές μας, σίγουρη οτι μπορεί να μας  κυριεύσει γκριζάροντας τις εικόνες του μυαλού μας.

Τρεις ή και περισσότερες εβδομάδες μακριά από αυτό που αποκαλούμε κανονικότητα, καθημερινότητα, ελευθερία να μετακινηθούμε όταν και όπου θέλουμε να πάμε. Το μεγάλο μας όπλο, ο δικός μας τρόπος για να της κλείσουμε το μάτι και να κρατήσουμε τις εικόνες και τα χρώματα μέσα στα οποία επιλέγουμε να ζήσουμε, είναι το μυαλό μας. Άλλωστε το μυαλό σκέφτεται με εικόνες.

Θα ήθελα να σας προτείνω να βάλετε στην καθημερινή φαρέτρα σας κάποιες εικόνες (σκέψεις, ιδέες) και να σας παρακινήσω να τις κρατήσετε ως φίλο, μέντορα, σύμβουλο σας καθόλη την διάρκεια της καραντίνας.

Πιστέψτε με η δύναμη του μυαλού σας αναδύεται ασυγκράτητη όταν παραμερίσετε τον φόβο και του προσφέρετε τρόπους (εργαλεία), για να δημιουργήσει τις εικόνες οι οποίες θα σας προσφέρουν ποιότητα,εμπειρία και αισιοδοξία.


1ον Κατανόησε οτι αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή. Πολύ γρήγορα θα βγούμε από το τούνελ και καθώς είμαστε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί θα αρπάξουμε τις ευκαιρίες τις ιδέες τις καινούργιες δουλειές που πάντα μια κρίση γεννά. Αλλωστε τίποτα δεν έχει κρατήσει για πάντα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

2ον Αποδεχθείτε τα αρνητικά σας συναισθήματα. Μην τα καταπιέζετε προσπαθώντας να τα αποφύγετε γιατί θα μετατραπούν σε κρίση που θα σας καταβάλει. Κάθε αρνητικό συναίσθημα μεταφέρει κάποιο μήνυμα. Αποκωδικοποιήστε το, κατανοήστε το,και μετατρέψτε το σε σύμμαχο. Σημαντικό είναι να μην μείνετε πολύ μέσα στο αρνητικό συναίσθημα. Κρατήστε αυτό που θέλει να σας πει και αφήστε το μετά μέσα στη λήθη.

3ον Βάλτε στην καθημερινή σας ρουτίνα την άσκηση. Βγείτε έξω  περπατήστε,απολαύστε τον αέρα, τον ήλιο, χαρίστε βιταμίνη D στον οργανισμό σας ή γυμναστείτε στον χώρο σας. Η άσκηση απελευθερώνει την σεροτονίνη που είναι βασικός τροφοδότης της χαράς και της καλής διάθεσης.

4ον Κρατήστε επικοινωνία με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Φίλους ή συγγενείς που κάνετε καλή παρέα και τους βλέπετε τακτικά στην κανονικότητα σας. Ευτυχώς η τεχνολογία βοηθάει πολύ σε αυτό.

5ον Αποδράστε με διάφορους ευχάριστους τρόπους, όπως μουσική, βιβλία ή αγαπημένες ταινίες. Αν έχετε εξαντλήσει τα βιβλία της βιβλιοθήκης σας μπορείτε να ανταλλαξετε με φίλους και έτσι θα έχετε μια συνεχή ανατροφοδότηση.

6ον Ζητήστε βοήθεια από ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν ανάλογα με το θέμα που αντιμετωπίζετε. Ζητήστε π.χ από τον σπιτονοικοκύρη σας να σας δώσει πίστωση χρόνου να πληρώσετε το ενοίκιο σας όταν θα επιστρέψετε στην δουλειά σας ή ζητήστε κάποια μείωση ενοικίου μέχρι να μπορέσετε να ανακτήσετε τον μισθό σας. Είναι πολύ πιθανό να το δεχτεί επειδή σας γνωρίζει.

7ον Προσφέρετε και εσείς την βοήθεια σας σε ανθρώπους που πιθανόν να την χρειάζονται. Φίλοι, γείτονες, σίγουρα κάποιος θα την χρειάζεται. Όταν προσφέρουμε βοήθεια αισθανόμαστε εμείς οι ίδιοι το συναίσθημα της ευφορίας και της χαράς.

8ον Μάθετε κάτι καινούργιο. Μπορείτε μέσα από το ίντερνετ να μάθετε μια ξένη γλώσσα ή να αναβαθμίσετε γνώσεις και ικανότητες γύρω από το επάγγελμα σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε οτι το μυαλό σας κάτω από την πίεση του στρές παραλύει και δεν λειτουργεί δημιουργικά. Η περίοδος αυτή ομως, μπορεί πάντα να σας  βάλει σε έναν δημιουργικό αναστοχασμό. Αυτό σημαίνει ότι οι πολύτιμες στιγμές δηλ.φωτεινές αναλαμπές μπορούν να σας οδηγήσουν σε λύσεις που πριν ήταν αδύνατον να αναδυθούν. Κρατήστε λοιπόν το μυαλό σας σε μια συνεχή ήρεμη δημιουργική απασχόληση. Ενα επιπλέον εργαλείο είναι οι ενδυναμωτικές ερωτήσεις.

Από την ποιότητα της ερώτησης που θα κάνετε στον εαυτό σας, θα πάρετε και την ποιότητα της απάντησης που θα καθορίσει τις αποφάσεις και το μέλλον σας.

Σας αξίζει σίγουρα το μέλλον που ονειρεύεστε και μόνο εσείς μπορείτε να διεκδικήσετε. Να θυμάστε πάντα μετά την μπόρα ξεπροβάλει ένας υπέροχος ήλιος και η ζωή βγαίνει ΠΑΝΤΑ απο το σκοτάδι στο φως.
Ένα είναι σίγουρο φίλοι μου: Το καλύτερο αύριο χτίζεται από ανθρώπους με δύσκολο χτες.

ΜαρίαΠετρίδη

Τηλ. επικοινωνίας: 6942653622