Πολλά μοναστήρια στη χώρα μας ξεχωρίζουν για την καταπληκτική τοποθεσία τους. Μάλιστα, σε κάποια μοναστήρια, τα οποία είναι χτισμένα πάνω σε βράχους η θέα σου κόβει την ανάσα.

Εγώ ξεχώρισα 4 μονές -ιδιαίτερα γνωστές καθώς η φήμη τους έχει βγει εκτός συνόρων και οι τουρίστες τα βάζουν στη must see ατζέντα των διακοπών τους.

Μετέωρα

Μπαίνοντας στην Καλαμπάκα βλέπεις τους σκουρόχρωμους βράχους, όπου εκεί πάνω είναι χτισμένες οι μονές, να υψωνονται μπροστά σου και το θέαμα είναι πολύ εντυπωσιακό. Τα Μετέωρα -περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO- είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Το άγριο και απροσπέλαστο τοπίο αποτέλεσε πρόσφορο χώρο για τους χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σε χρονολογία που δεν είναι ακριβώς γνωστή. Σύμφωνα με διάφορες γνώμες βυζαντινολόγων υποστηρίζεται ότι ξεκίνησε πριν από το 11ο αιώνα, ενώ άλλες ιστορικές πληροφορίες αναφέρουν ως πρώτο ασκητή οικιστή κάποιον Βαρνάβα που το 950-970  ίδρυσε την πολύ παλιά Σκήτη του Αγίου Πνεύματος. Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344. Στη δεκαετία του 1920 λαξεύτηκαν κλίμακες και σήραγγες στους βράχους καθιστώντας τις μονές προσβάσιμες από το γειτονικό οροπέδιο κι έτσι η παραδοσιακή μέθοδος επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τον μονών με ανεμόσκαλες, σκοινιά, τροχαλίες και καλάθια, σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Από τα 30 μοναστήρια που λειτουργούσαν πλέον μόνο τα 6 είναι επισκέψιμα.

Διάβασε εδώ για το Καστράκι, το χωριό κάτω από τα Μετέωρα

Μονή Παναγίας Έλωνας, Λεωνίδιο

Η μονή βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Λεωνίδιο, στο δρόμο για τον χωριό, Κοσμά στην Αρκαδία. Ανεβαίνοντας τις στροφές βλέπεις πως το μοναστήρι της Παναγίας Έλωνα είναι χτισμένο πάνω στους βράχους και φυσικά αναρωτιέσαι πως κατάφερε να χτιστεί στο συγκεκριμένο σημείο. Η ιστορία της μονής ξεκινάει στο 1300. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι βοσκοί της περιοχής έβλεπαν σε ένα δυσπρόσιτο σημείο της πλαγιάς του Πάρνωνα ένα φως, ωστόσο δεν του έδωσαν σημασία, η συνέχιση του φαινομένου όμως όξυνε την περιέργεια τους με αποτέλεσμα να καταφύγουν στον επίσκοπο Ρέοντος και Πραστού. Ο επίσκοπος συγκέντρωσε το χωριό και επιχείρησαν να δώσουν μία εξήγηση στο αξιοπερίεργο περιστατικό. Το αποτέλεσμα ήταν να αντιληφθούν ότι επρόκειτο για το φως ενός καντηλιού, το οποίο ήταν αναμμένο μπροστά από μία εικόνα. Το ύψος, όμως, που βρισκόταν η εικόνα καθιστούσε αδύνατη κάθε προσπάθεια προσέγγισής της. Μετά τις προσευχές τους η εικόνα κατέβηκε σε χαμηλότερο σημείο και οι τολμηρότεροι παρευρισκόμενοι σκαρφάλωσαν στο βουνό και διαπίστωσαν ότι ήταν μία εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Στη συνέχεια έχτισαν ένα πρόχειρο ξύλινο εκκλησάκι, όπου και τοποθέτησαν την εικόνα, ενώ για την πρόσβαση σε αυτό κατασκευάστηκε σχοινένια σκάλα.

Παναγία Χοζοβιώτισσα, Αμοργός

Σήμα κατατεθέν του κυκλαδίτικου νησιού, είναι η ξακουστή μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, η οποία είναι χτισμένη σε μια απόκρυμνη γωνιά στη νότια πλευρά της Αμοργού σε υψόμετρο 300 μέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση θεωρείται πως το μοναστήρι, χτίστηκε πάνω σε γκρεμό τον 9ο αιώνα. Το κτίριο έχει οχτώ επίπεδα τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με κλιμακοστάσια κτισμένα ή λαξευμένα στο βράχο. Η Παναγιά Χοζοβιώτισσα είναι η πολιούχος του νησιού και γιορτάζει στις 20 και 21 Νοεμβρίου

Μονή Τιμίου Προδρόμου, Αρκαδία

Από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κυνουρίας, το οποίο αξίζει να επισκεφτείς καθώς θα μαγευτείς από το μοναδικό τοπίο. Η παράδοση λέει πως η μονή χτίστηκε τον 8ο αιώνα. Όταν χτιζόταν το μοναστήρι, ένας μάστορας γκρεμίστηκε μαζί με ένα πελεκημένο λιθάρι. Μόλις οι υπόλοιποι κατέβηκαν για να τον μαζέψουν, τον είδαν να ανεβαίνει το μονοπάτι με το λιθάρι στον ώμο. Βρίσκεται χτισμένη πάνω σε έναν βράχο, πάνω από το φαράγγι του ποταμού Τάνου καθιστώντας την απρόσιτη. Είναι χτισμένη με παραδοσιακό τρόπο, καθώς περιλαμβάνει μία στενή αυλή και τα κτήριά της μαζί με καμάρες, πέτρινες σκάλες, χαγιάτια κ.α. Το καθολικό της βρίσκεται στο δεύτερο όροφο της νότιας πτέρυγας, χτισμένο σε ένα κοίλωμα του βράχου. Το καθολικό είναι ένας τρουλαίος ναός, που έχει χτιστεί σε ακανόνιστο σχήμα Γ, έτσι ώστε να προσαρμόζεται στην μορφολογία του σπηλαίου. Στο εσωτερικό του, έχουν διατηρηθεί τμήματα αγιογραφιών, έργα του 18ου αιώνα από τον ναυπλιώτη Ιερομόναχο Ιερεμία. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, φέρει αξιόλογες εικόνες, φιλοτεχνημένες τον 18ο αιώνα. Δίπλα από το καθολικό, υπάρχει ένας στενόμακρος δρόμος που οδηγεί στο σπήλαιο, χωρίς να είναι γνωστό που καταλήγει. 

Διάβασε εδώ για τη Στεμνίτσα

Η κεντρική φώτο είναι από τη Μονή Τιμίου Προδρόμου