Πολλοί επιθυμούμε να βρούμε έναν καλό σύντροφο να συμβαδίσουμε στην πορεία της ζωής μας παρέα. Ονειρευόμαστε μια σχέση που θα έχει διάρκεια, όχι κάτι εφήμερο. Μια σχέση αληθινή, γεμάτη αγάπη και φροντίδα. Να είναι δίπλα μας στις όμορφες, αλλά και στις δύσκολες στιγμές. Μια μακροχρόνια σχέση, που θα είμαστε μαζί.

Πόσο ρομαντικά, με θέληση και ενθουσιασμό το φανταζόμαστε αρχικά και πόσο μας θλίβει όταν βλέπουμε στην πορεία του χρόνου, καμιά φορά, την ποιότητα της σχέσης να χαλάει… Ίσως και να συναντά το τέλος της, δυστυχώς.

Θα σας πω ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν έχουν πάντα αυτήν την κατάληξη. Αντιθέτως, γίνονται όλο και καλύτερες, σαν τα παλιά δέντρα που έχουν πολύ βαθιές ρίζες. Η αγάπη τους γίνεται πανίσχυρη, θωρακίζοντας το ζευγάρι. Τα χρόνια, οι εμπειρίες μαζί, άλλοτε καλές και άλλοτε πιο δύσκολες, τους ενώνουν όλο και περισσότερο, και η συντροφικότητα που έχουν μεταξύ τους δημιουργήσει είναι αρκετή για αυτούς και την ευτυχία τους.

Ας δούμε, λοιπόν, 6 tips που βοηθούν απέναντι στον κορεσμό του χρόνου και επιτρέπουν την ανάδειξη μιας ευτυχισμένης και αγαπημένης μακροχρόνιας σχέσης:

  • Η αγάπη δεν φτάνει αν δεν την εκφράζεις

Είναι σημαντικό να δείχνουμε την αγάπη μας είτε με λεκτική είτε με μη λεκτική επικοινωνία. Εκδήλωσε την αγάπη σου με όμορφα λόγια σε άσχετες στιγμές, στην απλή καθημερινότητα, όχι μόνο σε γενέθλια, του Αγίου Βαλεντίνου κτλ. Δείξε το με όμορφες χειρονομίες, όπως ένα χάδι στα μαλλιά, μια σφιχτή αγκαλιά ή ένα ζεστό φιλί.

  • Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον

Ο σεβασμός παίζει μεγάλο ρόλο μέσα στη σχέση. Πώς μιλάμε μεταξύ μας, οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, οι συμπεριφορές μας, γενικότερα, χρωματίζουν τη σχέση. Η ελευθερία του άλλου να είναι όπως πραγματικά επιθυμεί είναι ένδειξη αποδοχής. Δεν είναι ιδιοκτησία μας ο σύντροφός μας και ούτε επειδή γνωριζόμαστε πιο καλά, με τον καιρό, μας δίνει το δικαίωμα να φερόμαστε με έλλειψη σεβασμού για όλα τα παραπάνω. Αντιθέτως, θέλει την υποστήριξή μας: αυτό είναι αληθινή αγάπη.

  • Κάντε καινούργια πράγματα που θα σας ενθουσιάσουν

Καθώς ο χρόνος βάζει και τη σχέση σε μια ρουτίνα, βοηθάει πολύ να σπάμε τον φαύλο κύκλο της καθημερινότητας. Καθίστε μαζί και οργανώστε ένα ταξίδι, δοκιμάστε μια καινούργια δραστηριότητα, ένα χόμπι ίσως, κάντε κάτι που πάντα επιθυμούσατε. Μπορεί να είναι και κάτι απλό, μικρό και εύκολο, που να φέρει μεγάλη χαρά. Σημασία έχει να μην ξεχνάτε να σπάτε τη ρουτίνα τακτικά.

  • Και μαζί και χώρια…

Μη χάνετε τον εαυτό σας για να είστε με τον άλλο καλά, δεν θα διαρκέσει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας βαρεθεί ο σύντροφός σας. Ο θαυμασμός χάνεται και μειώνονται οι αντοχές σας απέναντί του. Μην αποσυνδεθείτε από τη ζωή σας. Είναι ωραίο να εξελίσσεται ο καθένας με τον τρόπο του στη ζωή του, κρατώντας παράλληλα τις ισορροπίες υγιείς και το ενδιαφέρον αμείωτο απέναντι στον σύντροφο.

  • Η ειλικρίνεια

Μια αληθινή σχέση (το λέει και η λέξη άλλωστε, ξεκάθαρα) για να είναι αληθινή πρέπει να έχει αλήθεια μέσα της. Πώς περιμένουμε κάτι τέτοιο μέσα από ψέματα ή όταν κρύβουμε κάποια πράγματα; Όταν δεν είμαστε ειλικρινείς στον εαυτό μας πρώτα, δεν μπορούμε να είμαστε ούτε στον άλλο. Δεν μπορούμε να απαιτούμε διάρκεια με ποιότητα και εξέλιξη αν δεν μπορούμε να έχουμε ειλικρίνεια για τα πάντα. Η ειλικρίνεια σε μια σχέση πρέπει να είναι η βάση στη δόμηση οποιασδήποτε σχέσης.

  • Στοχεύουμε μαζί

Βάλτε στόχους που είναι κοινοί. Έχοντας κοινούς στόχους και δουλεύοντας μαζί σαν ομάδα για να τους πετύχετε, βαδίζετε σε μια κοινή πορεία. Αυτή η κοινή πορεία ενισχύει το ενδιαφέρον και τη δημιουργικότητα μέσα στη σχέση. Για παράδειγμα, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι ένας στόχος στον οποίο και οι δύο συμμετέχετε υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλο και απολαμβάνετε μαζί τα οφέλη.

Μίνα Κάνταρου
Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: happylifemag